İklim, bir bölgedeki insan faaliyetlerini doğrudan etkileyen önemli bir faktördür. Bölgenin iklim özellikleri, uzun bir süre boyunca meydana gelen atmosfer olaylarının bir sonucu olarak belirlenir.
İklim: Geniş bir sahada, uzun yıllar boyunca devam eden atmosfer olaylarının ortalamasına iklim denir.
Hava Durumu: Dar bir sahada, kısa süre içerisinde görülen atmosfer olaylarına hava durumu denir.
Türkiye’de üç farklı iklim hüküm sürmektedir. Kuzey kıyılarında Karadeniz iklimi, batı ve güney kıyılarında Akdeniz iklimi ve iç bölgelerde Karasal iklim görülür.
Akdeniz İklimi: Kışlar ılık ve yağışlı, yazlar ise sıcak ve kurak geçer. Yıllık sıcaklıklar arasındaki fark azdır. Bikti örtüsü; genel olarak kısa boylu çalılıklardan oluşan makilerdir. Uzun ve sıcak geçen yaz ayları sebebiyle, Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü kıyılarda yaz turizmi gelişmiştir. Bu iklimin görüldüğü yerlerde, eskiden daha çok taş evler bulunurdu. Kış mevsiminde havalar çok soğuk olmadığı için ısınma bir problem oluşturmaz. Turunçgiller, pamuk ve zeytin, Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde yetişir. Turunçgillerden biri olan portakalın yetişebilmesi için kışın ılık hava gerekir. Bu sebeple, Akdeniz ikliminde turunçgillerin yetiştiriciliği önemli bir yere sahiptir. Pamuk, yaz mevsiminin sıcak ve kurak geçtiği ve sulama imkanlarının mevcut olduğu bölgelerde yetişir. Zeytin de, kışları ılık ve yağışlı, yazları ise sıcak ve kurak olan yerlerde yetişir.
Karadeniz İklimi: Karadeniz ve Marmara Bölgelerinin Karadeniz’e bakan kıyılarında hüküm sürer. Bitki örtüsü; bol yağışlı yerlerde görülen gür ormanlardır. Bitki örtüsünün orman olması sebebiyle, eskiden özellikle kırsal kesimlerde ahşap evler yaygındı. Çay ve fındık, Karadeniz ikliminin görüldüğü yerlerde yetişir. Çay, bol yağışlı ve ılıman iklime ihtiyaç duyduğu için sadece Karadeniz ikliminin görüldüğü bazı alanlarda yetiştirilebilmektedir. Fındık ise, yıllık yağışın bol ve düzenli olduğu, kışların ılık geçtiği yerlerde yetişir.
Karasal İklim: Denizlerden uzak, iç kesimlerde görülür. Kışlar uzun, soğuk ve kar yağışlı, yazlar ise sıcak ve kuraktır. Bitki örtüsü, ilkbahardaki bahar yağmurlarıyla yeşeren, yaz sıcaklarıyla kuruyan otlardan oluşan bozkırlardır. Kışın, yoğun kar yağışından dolayı yollar kapanabilir. Karasal iklimin hakim olduğu bölgelerde, toprak ve kerpiç evler yaygındır. Bu evlerin içi hava sıcak olduğunda serin, hava soğuk olduğunda ise sıcak olur. Buğday ve mercimek, daha çok karasal iklimin görüldüğü yerlerde yetişir. Buğday, yetişme döneminde yağmura, başaklarının olgunlaşma döneminde ise sıcaklığa ihtiyaç duyar. Mercimeğin ise nem ihtiyacı çok azdır. Hasat zamanı yaz mevsimidir ve kuraklık ister.
Türkiye’de hüküm süren bu üç tip iklim arasında, insan faaliyetleri açısından en çetin koşullara sahip olan ise karasal iklimdir.