Çocuk Haberleri

Türkiye’deki Çocukların %6’sı Çocuk İşçi

Genel-İş Araştırma Dairesi’nin Çocuk İşçiler Raporu’na göre ülkemizdeki çocuk nüfusunun yüzde 5.9’unu çocuk işçiler oluşturuyor.

DİSK’e bağlı Genel-İş Araştırma Dairesi, Türkiye’de çocuk işçiliğini görünür kılmak için “Çocuk İşçiler Raporu” hazırladı.

Rapora göre; 

  • Ev içinde karşılığı olmadan emeği sömürülen çocukların oranı yüzde 49,2.
  • Yoksul fertlerin yüzde 44,3’ü çocuktur.
  • Mevsimlik tarım işçisi çocukların sayısı artıyor.
  • Hem çalışıp hem okuyan çocuk işçi sayısı yüzde 35.

cocuk-isciler

Ev içinde karşılığı olmadan emeği sömürülen çocuklar

Ev içinde, karşılığı olmadan, emeği görülmeden çalışan çocuklar, toplam çocuk sayısının yüzde 49,2’sini oluşturmaktadır. Ev içinde yapılan işler kapsamında sayılan, yemek pişirme, çamaşır yıkama, ütü yapma, küçük kardeşlere veya hanede bulunan hasta fertlere bakma, evi temizleme, hanede bulunan eşyaları onarma vb. işlerin hepsi ücretsiz olarak yapılmakta ve çocuğun omuzlarında bir yük olmaktadır. Cinsiyete göre dağılımda ise bu işleri, erkek çocuklarından daha çok kız çocuklarının yaptığı görülmektedir.

Yoksul fertlerin % 44.3’ü çocuk

Çocuk işçiliğinin nedenlerinin başında yoksulluk, göç ve eğitim olanaklarından mahrumiyet sıralanabilir. Ancak çocuk işçiliğinin temel nedenini yoksulluk oluşturur. TÜİK’in hazırlamış olduğu İstatistiklerle Çocuk 2014 verilerine göre, yoksul fertlerin yüzde 44,3’ünü çocuklar oluşturmaktadır.

Mevsimlik tarım işçisi çocuklar

Çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinden biri olan mevsimlik tarım işleri, Türkiye’de son yıllarda artma eğilimindedir. Tarım işlerinde çalışan çocukların, çocuk işçi sayısına oranı yüzde 45’tir ve tarım sektöründe çalışan çocuk işçi sayısı 326 binden 399 bine çıkmıştır.

Hem çalışıp hem okuyan çocuk işçi sayısı %8 arttı

4+4+4 eğitim sistemi çocuk işçiliği üzerinde etkili olmuştur. 2006-2012 verileri karşılaştırıldığında, hem çalışıp hep okuyan çocuk işçi sayısı yüzde 8 oranında artış görülmüştür.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir