Çocukların ve gençlerin, video oyun yazabilmesi için oyun konsolu geliştiren Cem Eltutar, bağış toplayarak gerçekleştirdiği proje ile çocukların ve gençlerin kodlama öğrenmesine ortam yaratmayı hedefliyor.
İngiltere’de Royal Collaege of Art’da Otomobil Dizayn Tarihi üzerine doktora yapan Cem Eltutar kendi kurduğu Creoqode şirketinin ilk ürünü olarak 2048 adını verdiği kod yazmayı sağlayan oyun konsolunu geliştirdi. Yaklaşık bir yıl süren geliştirme aşamasında, 4 prototipi üretilen 2048, ileri düzey programlama bilgisine sahip olmadan, ileri düzey programlama yapmayı sağlıyor.
Kodlama konusunda hiçbir bilgisi olmayan çocuklarda, ileri düzey kodlama yapanlara kadar geniş bir kitleye hitap eden 2048, adını kodlama yapmayı sağlayan 2048 led çipinden alıyor. Led çiplerin koordinatları, renkleri ve ne kadar süre boyunca açık kalacağı kodlama sürecini belirliyor. Cem Eltutar’a göre, 2048 ile tanışanlar, çok kısa sürede, kendi oyunlarını yaratabiliyor.
2048 ile gelişmiş videolar yapmak mümkün değil. Ancak düşük piksele sahip led ışıklarla dizayn edilebilen oyunlar, 2048 ile hem yaratılıp hem de oynanabiliyor. Oyunları kodlamak için 2048’i bir pc’ye bağlamak ve kodlarla güncellemek gerekiyor.
2048, Kendin Yap Formatında (DIY) da Satılıyor
Oyun yazma konsolu 2048, müşterilere kullanıma hazır olarak gönderilebileceği gibi, parçaları açık şekilde de gönderilebilecek. Bu şekilde kullanıcılar, devre, arayüz ve kablo gibi malzemelerle bir DIY projesi olarak 2048’i kendileri de yapabilecek. Çocuklar için kodlama projeleri her geçen gün artmakla birlikte, dünyanın birçok ülkesinde, kodlama dersleri zorunlu olarak okutuluyor. Türkiye’de ise çocukların çok büyük bölümü hala kodlama konusunda bilgi sahibi değil.