Türkiye’ye dört yıl önce getirilen ve gelişimsel süreçten geçip insanlar ile iletişim kurmayı öğrenen iCub isimli robot, küçük bir çocuğun hareket kabiliyeti ve zeka özelliklerine erişti.
iCub Geliştirilmeye Devam Ediyor
Türkiye’de geliştirilmeye devam edilen iCub; sıfat, isim ve edatlar arasında bağlantı kurarak konuşabilen küçük bir çocuğun iletişimsel becerilerini yerine getirebilir hale geldi. Dört yıl önce Doç. Dr. Erol Şahin’in girişimiyle ODTÜ KOVAN laboratuarına getirilen iCub, 250 bin Avro değerinde. Robot çocuk iCub’un kopyası ise sadece 9 ülkedeki 30 laboratuarda bulunuyor.
iCub 3,5 Yaşındaki Bir Çocuğun Zekasına Sahip
ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sinan Kalkan, robotik konusunda yapılan en ileri düzey araştırma konularını insansı robot çalışmalarının oluşturduğunu söyledi. Türkiye’deki bilim insanlarının çalışmalarıyla yetenekleri geliştirilen iCub’un zekasını artırmaya yönelik çalışmalar da devam ediyor.
22 kilogram ağırlığında olan ve boyu 140 cm olan çocuk robot iCub, şu anda 3,5 yaşındaki bir çocuğun zekasına sahip. Ancak iCub’un zekası, 3,5 yaşındaki bir çocuğa göre oldukça kısıtlı.
iCub’dan 23 Nisan Mesajı
Nesneler ile bağlantı kurabilen ve nesnenin konumuna göre “Ona erişemiyorum, çok uzak” ya da “Öyle bir nesne yok” gibi yanıtlar verebilen iCub, yapay zekasını kullanarak nesnelere komut vermeye başardı.
Çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlayan çocuk robot iCub Bugün 23 Nisan neşe doluyor insan, pardon robot.“