Dünyada az sayıda bulunan ve bilim insanları tarafından geliştirilen robot grubunda yer alan iCub’un etkileşime girmesi için ODTÜ’lü araştırmacılar “Nao” adını taşıyan bir robot programladı.
“Türkiye’nin çocuk robotu” olarak da bilinen iCub, geçtiğimiz günlerde de çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlamıştı. 3,5 yaşındaki bir çocuğun hareket özelliklerine ve temel zeka niteliklerine sahip olan iCub, artık ‘kardeşi’ Nao ile etkileşime girerek, araştırmaların gelişmesini sağlayacak.
iCub
iCub’a oranla daha az gelişmiş olan Nao; temel hareketleri yerine getirebildiği gibi, konuşma becerisine de sahip olarak programlandı. Oturup kalkabilen, dans edebilen ve futbol oynayabilen Nao, konuşabildiği gibi, konuşulanları da anlayarak, çevresini kamera ile görebilme yetisine sahip.
ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sinan Kalkan, gelecekte robotların günlük hayatta sıklıkla kullanılacağına işaret ederek, robotların insanların yanı sıra diğer robotlar ile de etkileşime gireceğini söyledi.
ODTÜ’de gerçekleştirilen çalışmalar doğrultusunda, insansı robotlar Nao ve iCub, birbirleri ile iletişime geçerek, ortak çalışma da yapacaklar. Nesneleri raflardan alıp, başka bir yere taşıma gibi işlemleri koordineli bir şekilde gerçekleştirmeye çalışacak olan iki robot, görev paylaşımı da yapabilecek.
Fiziksel özellikleri farklı olan Nao ve iCub görev dağılımı yaparak; büyük nesnelerin iCub; daha küçük nesnelerin ise Nao tarafından taşınması sağlanacak. Robotların keşfederek öğrenmelerini hedeflediklerini belirten Kalkan, bu konuda teknolojik olarak laboratuarın yeterlilik arz ettiğini söyledi.
Robotlar Hangi Alanlarda Kullanılacak
İnsansı robotların gelecekte birçok alanda kullanılacağı planlanmakla birlikte, robotların en fazla kullanılacağı alanların başında özel eğitim gerektiren çocuklar, rehabilitasyon merkezleri gibi alanlar geliyor.
ODTÜ’nün insansı robotlar ile ilgili projeler doğrultusunda TÜBİTAK’a başvuruda bulunduğunu söyleyen Kalkan, otistik çocukların insansı robotlarla eğitimi için, psikolog ve özel eğitim merkezleri ile ortak çalışmaların sürdürüldüğünü de söyledi.
Çocuk dostu şehir nedir? Çocuk dostu bir şehir nasıl olmalı? Çocuk dosu şehirler için çocukların…
Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak; obezite riskini azaltıyor, çocuğun daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlıyor…
Ek besinlere geçen bebeklere haftada bir defa balık verilebileceği gibi, bebeğin fizyolojik durumu ve alerjisi…
Çocuklarda stresi azaltan egzersizler neledir? Çocuklar hangi sebeplerle stres yaşamaktadır? Stres nasıl önlenebilir? Her Altı…
Okul çağındaki çocukların beslenme düzenleri çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.
Çocukların yeni yıla daha mutlu girmesini sağlayabilmek için, arkadaşlarıyla birlikte eğlenebileceği bir parti hazırlayabilirsiniz.