Tutumluluk adından da anlaşılacağı gibi sahip olunan imkanları iyi değerlendirmek ve tasarruflu olup geleceği düşünmektir. İnsanlar bugünlerini yaşarken yarınlarını da göz ardı etmemelidirler. Örneğin; bir insanın bugün kazandığı parayı yarın ne olacağını düşünmeden har vurup harman savurması çok yanlıştır. Geleceğini hayvanlar bile düşünmektedir.
Mesela arılar kışa hazırlık için bal yapar, tilkiler kış için önceden avladıkları tavuk, kaz v.b belli bir yere gömer ve kışın da bunları yiyerek hayatta kalırlar. Sincaplar ise topladıkları palamutların bir kısmını yerken büyük bir kısmını ağaç kovuğundaki yuvalarına depolarlar. Böylece kışın aç kalmazlar. Atalarımız ne demiş: "Yazın başı pişenin kışın aşı pişer!"
Tutumlu olmak cimrilikle karıştırılmamalıdır. Tutumlu olmak cimrilik değildir. Cimrilik gerektiği yerde harcama yapmamak, ihtiyacından kısmak demektir ki bu hal insanın sağlığını bozar ve sosyal ilişkilerinde de sorunlar yaşamasına neden olur.
İnsan cimri de olmamalı, savurgan da! Bir insan hem ihtiyaçlarını karşılayıp hem de geleceği için yatırım yapıyorsa bu insan tutumlu bir insandır. Geleceğini düşünmeden lükse ve sefahate, israfa dalan bir kişinin geliri ne kadar çok olursa olsun sonu kötü olur. İktisat ve kanaat en değerli hazinelerdir. "İsraf çoğu az eder, iktisat azı çok eder!"