Anne Baba Okulu

Tutumlu Olmayı Nasıl Öğreniriz?

Tutumlu olmayı tavsiye ederek çocukları kaynaklarımızı korumaya teşvik edin. Neden tutumlu olmalıyız? Tutumlu olmanın faydaları nelerdir?

Tutumlu olmak, sahip olduğumuz kaynakları, doğru şekilde kullanmak anlamına gelir. Bunun tüm çocuklara öğretilmesi gerekir.

Tutumlu olmayı nasıl öğreniriz?
Tutumlu olmayı nasıl öğreniriz?

Tutumlu Olmanın Faydaları Nelerdir?

Neden tutumlu olunmalı sorusuna 10 cevap. İşte tutumlu olmayı tavsiye ederken dikkate almanız gerekenler.

1- Kaynaklar kısıtlı olduğu için

Sadece yaz aylarında, barajlardaki su seviyesi azaldığında tasarruf ediyorsanız dünyadaki kaynakların nasıl tükendiğinden haberiniz yok demektir. Örneğin Türkiye’de kişi başına düşen tatlı su miktarı 1 430 m3’dür Bir ülkenin su zengini sayılabilmesi için bu rakamın 8 000 – 10 000 m3 arasında olması gerekir. Dünyadaki kaynaklar kısıtlı ve gittikçe de azalmaktadır. Her birey bu tüketimin bir parçasıdır ve her birey yaşam tarzıyla bu tüketimi sürdürülebilir hale getirebilir.

2-Borç batağına saplanmamak için

Tüketim toplumunda sorun, kabaca yeniye olan merak ve hızlı tüketim alışkanlıklarıdır Bu durum bütçesi yetmediği halde birçok insanı borç batağına sürüklemektedir Son verilere göre Türkiye’de kredi kart kullanıcılarının borcu toplamı 70 milyon dolara ulaşmıştır. Borçları nedeniyle birçok insan zor durumda kalıyor Bankalar borçlulardan ne kadar şikâyet etseler de reklamlarla yeni kartları pompalamaktan vazgeçmiyorlar Hükümetlerin kredi kartı sözleşmelerinin harf boyutlarını büyültmesi de süreci durduramıyor Çünkü bu tür sorunların çözümü yaşam tarzınızın bir felsefeye dayanması ile mümkün; tutumlu yaşam.

3-Kendinize daha fazla vakit ayırabilmek için

Bazı insanlar “Evet ben alışveriş yapmayı çok seviyorum ama bunun için de normalden fazla çalışıyorum” diyebilir Buna saygı duyarım Fakat normalden fazla çalışan insanların kazandıkları parayı nerede, ne zaman ve nasıl harcadıkları önemlidir Bu şekilde düşünenlerin şu sorularla yüzleşmeleri gerekir: Sevdiklerinize ve kendinize yeteri kadar vakit ayırabiliyor musunuz? Bazı şeyleri yapmak için geç kalmadınız mı? 50 – 60 yaşında dünya turu yapmak yerine 25 – 30 yaşında yapsaydınız ne kazanırdınız? Çok çalışarak hayatta neleri erteliyorsunuz?

4-Çevreye daha az zarar vermek için

Bazen otomobilinizi kullanmak yerine biraz yürümek veya bisiklete binmek, tasarruflu ampul kullanmak, A sınıfı enerji etiketli beyaz eşya almak gibi davranışlar tutumluluk örnekleri olduğu kadar çevreci davranışlardır da.

5-Daha kolay birikim yapabilmek için

Tutumlu davranışlarla birikim yapmak elbette daha kolay olacaktır Çünkü ihtiyaç doğrultusunda tüketim yapılacaktır. Ayrıca tutumlu olmak finansal açıdan da bazı alışkanlıklar kazanılmasını sağlayacaktır.

6-Hayatta kalabilmek için

Tutumlu insanlar birçok şeyi kendileri yapmaya çalışırlar Eğer bilmedikleri bir konu varsa öğrenirler Araba tamir etmeyi, ev boyamayı, yemek yapmayı, organik tarımı… Bu tür beceriler insanı zor durumlara (deprem, kaza, hastalık, işsiz kalmak vb ) daha hazırlıklı yapar Örneğin hiç lastik değiştirmemiş birinin araç lastiği ıssız bir yerde patlarsa ne olur?

7-Sağlıklı yaşamak için

Artık her şey hazır! Çorbalar, köfteler, yoğurtlar… Tamam bu durum insanlara zaman kazandırıyor ama bir yandan da kolaycılığa itiyor ve tembellik alışkanlık haline gelebiliyor Örneğin yemek yapmak için vakit varken bile pizza söylemek insanın daha kolayına geliyor Tutumlu yaşayarak spor yapabilir (daha fazla yürüyerek, bahçıvanlık yaparak…), kilo verebilir (daha sağlıklı yeme alışkanlıklarıyla), rahat uyuyabilirsiniz (ödemeler rüyanıza girmez).

8-Öğrenmek için

Ne kadar çok şeyi kendiniz yapabilirseniz o kadar çok şey öğrenirsiniz demektir Böylece birçok konuda becerileriniz gelişir ve kendinizi daha başarılı hissedersiniz Bir yandan da çevrenizdekilerle bu bilgilerinizi paylaşıp popülerliğinizi artırabilirsiniz.

9-Yapıcı olmak için

Tutumlu yaşarken harcamalarınızı veya tüketiminizi azaltmak için sahip olduklarınızı nasıl değerlendirebileceğinizi düşünürsünüz Bu da sizi zamanla daha yaratıcı yapar Eski bir sandalyeyi atıp yerine yenisini almak yerine bir kaç küçük dokunuşla çok hoş bir hale dönüştürebilirsiniz.

10- Her şeyin kontrolünüz altında olması için

Kendi başınıza ne kadar çok şey yaparsanız hayatınız o kadar çok sizin kontrolünüzde olur Eğer tamiratınızı kendiniz yaparsanız ustanın sizden yapmadığı bir hizmet veya kullanmadığı bir parça için para talep etmesini önleyebilirsiniz Kendi yemeğinizi kendiniz pişirir veya sebzenizi kendiniz yetiştirirseniz yiyeceklerinizin içindeki maddelere daha çok hakim olursunuz.

Tutumlu olmayı nasıl öğretiriz?
Tutumlu olmayı nasıl öğretiriz?

Çocuk Nasıl Tutumlu Olur?

Bir öğrenci olarak günlük hayatta tutumlu ve daha verimli olmanın bazı koşullarını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz. Tutumlu olmayı böyle uygulayabilirsiniz.

  • Okul kıyafetleri temiz ve ütülü muhafaza edilmeli,
  • Ayakkabılar dikkatli kullanılmalı,
  • Okul araç ve gerekleri iyi muhafaza edilip ve dikkatli kullanılmalı. Ders araçları kullandıktan sonra yerine koymalı. Sıralarının üstü karalanmamalı. Sınıfın duvarlarına resim çizilmemeli. Okuldaki eşyalar temiz, düzenli olarak kullanılmalı.
  • Evde elektriğin gereksiz kullanılmamasına özen gösterilmeli. Elektrik açık bırakıldığında hem elektriği hem de paranızı israf etmiş olursunuz.
  • Musluklar kapalı tutulmalı. Dünyada kuraklığın artması ve küresel ısınmada düşünüldüğünde su tasarrufu sadece kişisel ve ailesel değil, ülke çapında önemli bir ekonomik katkıdır.
  • Gereğinden fazla abartılı harcamalardan kaçınılmalı ve yalnızca bireysel düşünülmemeli. Zayi edilen yiyecek ve kıyafetlere başkalarının da ihtiyacı olabileceği unutulmamalı,
  • Zaman çok önemlidir, boşa harcanmamalıdır. Geçen zamanın telafisi yoktur, o yüzden iyi değerlendirilmeli.
Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir