TÜZDER tarafından yürütülen ‘’Üstünlerin Desteklenmesi Projesi’’ ile 670 üstün zekalı ve özel yetenekli öğrenci için 19 farklı ilçede eğitim atölyeleri açılıyor.
İstanbul Kalkına Ajansının katkılarıyla yürütülen projede, İstanbul’un Avrupa yakasında yer alan ve sosyo-ekonomik bakımından dezavantajlı olan pilot ilçelerde tespit edilen üstün zekalı çocukların eğitimini kapsıyor.
Proje kapsamında çocukların aile ve öğretmenlerinin konuya yönelik bilinç düzeylerinin arttırılması hedefleniyor.
Projede Marmara Üniversitesi ve Boğaziçi İlim ve Kültür Vakfı ortak olarak yer alırken Yıldız Teknik Üniversitesi de projeye katkı sağlıyor.
Proje kapsamında 670 üstün zekalı çocuğun eğitileceğini belirten Üstün Zekalılar Uzmanı ve proje koordinatörü Ömer Faruk Şekeroğlu, İstanbul’da pilot bölge olarak belirlenen 19 ilçede kurulacak atölyelerde eğitim-öğretim müfredatına ek olarak bir çok alanda verilmesi planlanan eğitimlerle üstün zekalı çocukların başarılı olmalarının önünün açılacağını dile getirdi.
Çocuklar haftada bir kez düzenlene eğitimlerde, Akıl ve Zeka Oyunları – Sıra Dışı Düşünme Becerileri – Eğlenceli Bilim – Mekanik ve Robot -Yazarlık ve Sosyal Medya – Astronomi ve Uzay Bilimleri – Liderlik gibi konularda eğitim alaca. Uzmanlar tarafından eğitsel değerlendirmesi yapılmış çocuklar, proje kurulu tarafından, aile ve çocuğun tercihleri ile başvuru yoğunluğuna göre bir veya daha fazla atölyede uzmanların yönetiminde eğitime katılabilecektir.
"Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilen bu projede başarının ortağı olmaları için, sadece çocukların tespit edilmesinin yeterli olmayacağını” belirten Proje koordinatörü Ömer Faruk Şekeroğlu, üstün zekâlı çocukların öğretmenlerinin tespit edilmesi ve bu öğretmenlerin bilgilendirilmesi, eğitilmesi, çocukların ailelerinin bilinçlendirilmesi ve eğitilmesinin de proje kapsamında olduğunu belirtti.
Projeye dahil olacak 6-12 yaş grubu çocuklar, Liderlik Tarzları – Başarı Stratejileri – Girişimcilik – Çatışma Yönetimi – Stres Yönetimi – Zaman Yönetimi – Zorluklarla Etkin Mücadele Etme – İletişim -Beden Dilini Etkin Kullanma – Hedef Belirleme – Özgüven Geliştirme – Duygusal Gerilimle Baş Edebilme Teknikleri – Düşünme Becerilerini Geliştirme Teknikleri – Karar Verme Teknikleri – İkna Etme Teknikleri – Etkili Konuşma ve Sunum Teknikleri – Problem Çözme Teknikleri – Konsantrasyon Teknikleri – Protokol ve Nezaket Kuralları – Empati – Güven – Takım Çalışması başlıklarında gerekli eğitim alacaklar.
Projeye başvuru yapmak isteyen ailelerin, http://www.ustunlerindesteklenmesi.com adresinden “Atölye Başvuru Formu”nun doldurulması gerekiyor.