Sabancı Vakfı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları işbirliğiyle düzenlenen Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde 15’inci kez perdelerini açmaya hazırlanıyor.
23 tiyatro topluluğunun sahneyece çıkacığı festivalde, çocuklar için bir dans atölyesi ile Ankara Devlet Tiyatrosunun Pal Sokağı Çocukları oyunu dayer alıyor.
3 Nisan Çarşamba ve 4 Nisan Perşembe saat 14.00te yapılacak, “Evrensel bir Sanat Olan Dansın, Ritim ve Mimik ile Bedensel İfadesi” çocuk atölyesi Veronika Arman tarafından yürütülecek.
Atölye, 9-13 yaş aralığındaki çocukların cinsiyet ayrımı gözetmeksizin, evrensel bir sanat olan dansla, ritim ve mimik kullanarak bedensel ifadelerinin güçlendirilmesini amaçlıyor.
Festival kapsamında 21 Nisan 2013 Pazar günü, Ankara Devlet Tiyatrosunun “Pal Sokağı Çocukları” adlı çocuk oyunu sahnelenecek.
9 yaş üstü çocuklara hitap eden veHacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi, Adana Devlet Tiyatrosu Sahnesinde, saat 11.00 ile 14.00te iki seans olarak sahnelenecek oyunun konusu şöyle:
“Nemecsek, Boka, Csonakos, Gereb, Feri Ats, Pasztor Kardeşler ve diğerleriâ?¦ Binalarla kuşatılmış arsa için birbirleriyle amansız bir mücadeleye giren iki çocuk çetesi: Pal Sokağı Çocukları ve Kırmızı Gömlekliler. Tek istedikleri arsada özgürce oyun oynayabilmek! O arsa sadece bir arsa değil, Pal Sokağı Çocukları’nın vatanı ve onlar vatanlarını tüm güçleriyle savunuyorlar. Savaşırken dostluğu, gururu, adil olmayı her şeyin önünde tutan bu cesur çocuklar, bizlere kazanan ve kaybedenin dost olabileceğini öğretiyorlar. Dostluk, vatan sevgisi ve bağlılık üzerine kurulan bir hikaye. Macaristan’dan çıkıp tüm dünya çocuklarına ulaşan, hayal etmeyi unutmayan özgür ruhların hikayesi.”
Festivalde 23 oyun sergilenecek
Festival, dünyaca ünlü topluluk İtalyan Studio Festi’nin gösterisiyle başlayacak. Geçtiğimiz yıllarda Taşköprü ve Seyhan Nehri’nin büyülü atmosferinde sundukları performanslarla izleyenleri kendisine hayran bırakan Studio Festi, bu yıl “Su ve Ateş Anıları” gösterisiyle yine unutulmaz bir görsel ziyafet yaşatacak.
Adana Tiyatro Festivali, bir ay boyunca Türkiye’den 16, yurt dışından 7 olmak üzere toplam 23 farklı oyun ile sanatseverleri tiyatronun büyülü dünyasına çekecek. Festivale bu yıl yurt dışından İtalya, Hindistan, Çek Cumhuriyeti, Makedonya, Gürcistan, Hollanda ve İngiltere’den tiyatro toplulukları katılacak.
Dünyaca ünlü İngiliz şair ve oyun yazarı William Shakespeare tarafından kurulan Globe Tiyatrosu, Türkiye’de ilk kez sahneye çıkacak. Topluluk, Shakespeare’in “Kral Lear” oyunu İstanbul Aya İrini Müzesinde sergileyecek.
Dünyada “Kara Tiyatroyu” ilk kez gerçekleştiren grup olma özelliğini taşıyan Çek Cumhuriyeti’nin Srnec Black Light Tiyatrosu, “Seçkiler” adlı oyunuyla izleyicilere farklı oyunlardan oluşan kısa seçkiler sunacak.
Hindistan‘ın popüler ve Bollywood kültürüyle köklü geleneklerini bir araya getiren Taj Ekspres “Aşkın Yeni Adresi” oyunuyla seyircileri Hindistan’a doğru bir yolculuğa çıkarırken Üsküp Milli Kurum Türk Tiyatrosu ise “Bütün Oğullarım” ile çağdaş bir aile dramını sahneye taşıyacak.
Geçtiğimiz yıllarda sergiledikleri gösterilerle Adana sokaklarında izleyicileri kendisine hayran bırakan Hollandalı Close Act, bu yıl da festivalin kapanışını muhteşem bir gösteriyle yapacak. Festival, 30 Nisan 2013 tarihinde grubun “İstila” adlı sokak gösterisi ile sona erecek.
Genç Tiyatroculardan Alternatif Tiyatro Örnekleri
Festival programı kapsamında, geçtiğimiz yıl ilk kez seyirci ile buluşan “Fuaye Genç Sahne Etkinlikleri” bu yıl da Türkiye’deki genç tiyatro topluluklarını ağırlamaya, alternatif tiyatro örneklerini Adanalı tiyatro severlerle buluşturmaya devam edecek.
Festivalde ayrıca tiyatroya gönül vermiş katılımcılar için; danstan, tiyatro yazarlığına, güzel ve etkili konuşmadan, Geleneksel Türk Tiyatrosu’nun mihenk taşı ortaoyunu ve gölge oyununa kadar birçok farklı konuda Atölye Çalışmaları düzenlenecek.
330 binden Fazla Seyirci
Adana Tiyatro Festivali 14 yılda 66 farklı ülkeden 70 seçkin yabancı tiyatro grubunu ağırladı. Yerli özel tiyatro ve Devlet Tiyatrosu bölge oyunları ile birlikte toplamda 248 oyun ve 525 temsil düzenlendi. Sadece Adanalı sanatseverlerin değil Türkiye’nin birçok yerinden seyircinin de akın ettiği festival, bugüne kadar 330 binden fazla seyirci tarafından izlendi.