Kategorisiz

Uluslararası İstanbul Kukla Festivali Programı

Hollanda: Duda Paiva Company

“Morningstar” (Sabah Yıldızı)

Süre: 65 dk
Dil: İngilizce
Duda Paiva Company Modern dans, görsel tiyatro ve görsel teknik aletleri kullanarak bir füzyon yaratıyor. Lateks malzemeyle yapılan kuklaların verdiği esneklikle dans ve aktörü rahatlıkla bir araya getirebiliyor. İşte “Morningstar” bu teknikte hazırlanmış mükemmel bir oyun. Üstelik dünyanın en iyi kuklacısı olarak kabul edilen Neville Trenter’in koçluğunda.

Polonya: Tadeuzs Wierzbicki

“i”

Dil: Sözsüz
Işığın ozanı olarak nitelendirilen Tadeusz Wierzbicki gölge ve optik tiyatro unsularının kullanımı ile ışığın tiyatrosunu yaratıyor. “i” harfini insanla özdeşleştiren sanatçı, aynaya vuran ışığı perdeye yansıtarak hareketli gölgeler oluşturuyor. Elindeki aynalara eğim vererek elde ettiği hareketli gölgeleri yeniden hareketlendiriyor ve sonuçta ortaya inanılması güç insanı büyüleyen şiirsel bir gösteri çıkıyor. Işık, renk ve gölgenin dansı…

Polonya: Unia Teatr Niemozliwy

“Toporland”

Süre: 60dk
Dil: Sözsüz
Dünyanın önde gelen grafikerlerinden kabul edilen, Roland Topor, üzerine hazırlanmış bir oyun. Sanatçının ölümünden sonra Unia Teatr Niemozliwy tarafından sanatçının el çizgileri bir araya getirilerek lirik bir Topor yaşamı ile dünyaya bakılıyor. Sahnelendiği yıl en iyi reji ödülü alan oyun sanatlar arası birçok disiplini bir araya getirmesiyle de ayrı bir önem taşımakta.

Fransa: Velo Theatre

“Postacı”

Süre: 60dk
Dil: Sözsüz
5+
1978’de Charlot Lemoine ve Tania Castaining tarafından Fransa’da kuruldu. Kimi eleştirmenlere göre minimal kuklalar, kimilerine göre ise objelerle gösteriler sunan Velo Theatre, minyatür boyutlarda bir fantezi dünyası yaratmaktadır. Dünyanın önde gelen kukla festivallerinde büyük bir beğeni toplayan bir oyun. Postacının çantasından dışarı fışkıran ormanlar, yanardağ, deniz, gemiler ve sirk egzotik macerayı da beraberinde sürüklemektedir.

Fransa: Theatre Arketel

Kurdun Gözü “The Eye of the Wolf”

Süre: 45 dk
Dil: Fransızca
7+
Daniel Pennac’ın kitabından oyunlaştırılan “Kurdun Gözü” adlı oyun aile ilişkileri, özgürlük ve toplumda yer bulma ve çocuk ve kurdun dostluğu. Hayvanat bahçesinde çalışan çocuğun ismi Afrika’dır, kurt ise soğuk kuzeyden gelen bir mahkumdur. Çocuk ve kurt ilk başta ayrı noktalardalar fakat yaşam ve yanlızlık onları biraraya getirecektir.

Japonya: Yumehina Group

“Unjo”

Süre: 30dk
Dil: Sözsüz
Bir Japon halk hikayesi olan “Syojo” yeniden canlanma ritüeli üzerine bir öykü anlatmaktadır. İşte bu hikayeyi yeniden yorumlayan Yumehina Group günümüz Japonya’sının komedi türüklerini de içinde barındırarak “Unjo” adlı gösteriyi hazırlamıştır. Japonya’nın ünlü kukla geleneği Bunraku’ya da göndermeler yapan oyun geleneksel ve moderni bir araya barındırması açısından oldukça önemlidir.

Almanya: Dresdner Figurentheater

“Psycho” (Sapık)

Süre: 70dk
Dil: İnglizce
Alfred Hitchcock’un ses getiren “Psycho” adlı filmi Jörg Bretschneider’in çoğu zaman oynattığı nesnelerin birer kukla olduğunu bize unutturarak onlara adeta birer ruh katıp cansız bedenlerinden kurtararak inanılması güç görsellikle sunduğu oyunda, Hitchcock’u aratmayacak bir üslup yakalıyor. Sinemaseverlerin zihinlerinden kolay kolay silinmeyecek olan filimde de olduğu gibi çift kişilik kahramanımız Oidipus kompleksinin başarılı bir şekilde dışavurumunu yansıtıyor.

“The Story of the Little Muck” (Küçük Muck’ın Hikayesi)

Süre: 45dk
Dil: Almanca
Çocuğun bir doğu masalı olan “Küçük Muck’ın Hikayesi” özellikle insanları dış görünümüne göre yargılanması gerektiğini öğütlemektedir. Jörg Brettschneider’in de giydiği doğu kostümleriyle hem oynatıcı, hem de oyuncu olarak yer aldığı oyunda zaman zaman yaptığı illüzyon numaralarıyla oldukça neşeli anlar geçirmemizi sağlıyor.

Bulgaristan: Theatre Slon

“The Bewitched Phaeton” (Büyülü Fayton)

Süre: 55dk
Dil: Sözsüz
1988 yıllında kurulan Theatre Slon Meksika, Küba, ABD, Kanada gibi birçok önemli kukla festivallerinde gösteriler yaptı. Reji, dekor ve oyunculuk dallarında 10’dan fazla ödül alan tiyatro Bulgaristan’ın önemli tiyatroları arasında yer almaktadır. Pantomim, dans, müziği ve kuklayı bir araya getirdikleri “Büyülü Fayton” adlı oyunda, siyah tiyatro tekniğini büyük bir başarı ile kullanmaktalar. Ultraviyole ışığın sağladığı avantajla Polonyalı şair Constanty Galchinsky şiirleri inanılmaz bir görselliğe kavuşuyor.

Türkiye: Tacettin Diker

“Çifte Cadılar”

Süre: 45dk
Dil: Türkçe
Uzun yıllardır Karagöz sanatına gönül vermiş olan sanatçı küçükken evlerindeki dolabın üstünde bulduğu tozlu karagöz figürlerini ilerlemiş yaşına rağmen hala elinden bırakmadı. Geçtiğimiz günlerde UNESCO tarafından sözlü kültür mirasına Karagöz’ün kabul edilmesinden sonra Sayın Tacettin Diker’e de yaşayan kültür hazinesi ödülü verilmiştir. Uluslar arası İstanbul Kukla Festivali’nin de onur ödüllünü alan Diker bu yıl festivalimizde “Çifte Cadılar” adlı klasik Karagöz oyunuyla yer alacaktır.

Türkiye: Metin Özlen

“Ferhat ile Şirin”

Süre: 45dk
Dil: Türkçe
Yıllar önce Ankara’da Karagöz’ü yaşatmak için Prof. Dr. Nurettin Sevin önderliğinde açılan kursta birinci olan Metin Özlen Karagöz çalışmalarında o yıllardan beri aralıksız devam etmektedir. Özellikle yaptığı Karagöz figürleriyle dikkat çeken Özlen dünyanın birçok yerinde gösteriler yapmıştır. Geçtiğimiz günlerde UNESCO tarafından sözlü kültür mirasına Karagöz’ün kabul edilmesinden sonra Sayın Metin Özlen’e de yaşayan kültür hazinesi ödülü verilmiştir. Festivalimizde klasik Karagöz oyunlarından “Ferhat ile Şirin” adlı gösteriyle yer alacaktır.

Türkiye: Orhan Kurt

“Cinli Yazıcı”

Süre: 45dk
Dil: Türkçe
Hayatının büyük bir bölümünü Karagöz sanatına ayıran Orhan Kurt uzun yıllardır aralıksız Karagöz figürü yapımı ve Karagöz oynatımını devam ettirmektedir. Aynı zamanda bir tambur sanatçısı ve hattat olan Kurt bu sanatlardan oluşan birikimini Karagöz sanatına da aktarmayı ihmal etmemiştir. Geçtiğimiz günlerde UNESCO tarafından sözlü kültür mirasına Karagöz’ün kabul edilmesinden sonra Sayın Orhan Kurt’a da yaşayan kültür hazinesi ödülü verilmiştir. Bu yıl festivalimizde klasik Karagöz oyunlarından “Cinli Yazıcı” adlı oyunla yer alacaktır.

Türkiye: Anse Karagöz ve Kukla Tiyatrosu

“Cimri Ağa ile Kaplumbağa”

Süre: 40dk
Dil: Türkçe
Anse Karagöz ve Kukla Tiyatrosu kurulduğu 2002 yılından beri geleneksel Türk tiyatrosuna ayrı bir önem vermektedir. Özellikle ortaoyunu, kukla ve karagöz dair performanslar sahnelemektedir. Sahneledikleri performanslarla Ukrayna – Kırım ve Türkiye’de ödüle layık görüldüler. Grup festivalimizde cimrilik ve cömertlik kavramlarını içeren çocuklara yönelik ipli kukla tekniğinde hazırlanmış bir oyunla katılıyor.

Türkiye: Kurmalı Salyangoz

“Dört Mevsim”

Süre: 40dk
Dil: Sözsüz
Çocuklara yönelik hazırlanan bu oyunda müzik, hareket ve sahne değişimleriyle dört evsimin geçişleri tasvir ediliyor. Sürekli değişen, kah bahar çiçekleri açan, kah meyve veren, kah yaprak döken dört mevsim dekoru oyundaki en önemli karakter.

Türkiye: Cengiz Özek Gölge Tiyatrosu

“Büyülü Ağaç”

Süre: 40dk
Dil: Türkçe
Otantik bir Karagöz oyununun tüm ögelerini taşıyan ve çevre kirliliğini konu alan iskeleti ile günümüz dünya sorunlarına değinmesinden dolayı, seyirci ile kurduğu sessiz iletişimindeki başarı oyunun dünya sahnelerinde sık sık yer almasına olanak sağladı. 'Büyülü Ağaç' bugüne kadar 500'den fazla gösteri yaptı. Oyunda gösterdiği performanstan dolayı Özek’e Polonya UNIMA tarafından “En İyi Aktör” ödülü verildi.

Türkiye: Cengiz Özek Gölge Tiyatrosu

“Çöp Canavarı”

Süre: 45dk
Dil: Türkçe
Klasik Karagöz oyunlarının hepsini repertuarında bulunduran Cengiz Özek festivale yazıp, yönettiği ve oynadığı “Çöp Canavarı” adlı oyununda Karagöz’ün bir gün denize pet şişe atması ile birlikte denizin içinden bir anda Çöp Canavarı çıkıveriyor. Denize atılan bütün çöpleri yiyerek her geçen gün daha da büyüyen Çöp Canavarının Karagöz’e çevre kirliliği hakkında birkaç sözü var. Macaristan UNIMA’sı tarafından “En İyi Geleneksel Tiyatro Yorumu” ödülüne layık görülen oyun dünyada birçok festivalde yer almıştır.

Türkiye: Cengiz Özek Gölge Tiyatrosu

“Sihirli Lamba”

Süre: 45dk
Dil: Türkçe
Danimarka’lı ünlü çocuk hikayecisi Andersen’in “Parmak Kız” ve “Alaattin’in Sihirli Lambası” adlı hikayelerden yola çıkılarak hazırlanan “Sihirli Lamba” Karagöz’ü kendi dünyasının dışına taşıdı. Hacivat bir lamba buluyor ve temizlemesi için Karagöz’e götürüyor ve macera başlıyor. Karagöz perdesine birçok yenilik getiren oyunu Özek yazıp ve oynuyor. Oyunun kahramanları ise Fabienne Altınok’un çizgisiyle seyirciyle buluşuyor.

Sergi: 21 Mart-16 Mayıs

Dünya Kuklası

“Kuklanın Yüzü”

Taiwan Puppet Museum koleksiyonunun eserleri arasından seçilerek “Asian Theatre Puppets , London: Thames & Hudson, 2009” işbirliğiyle seyirciyle buluşan sergi, İstanbul Metrosu, Taksim istasyonu, yürüyen yol noktasında yer almaktadır. Sergide özellikle Asya kuklasının yüzleri konu edinilmektedir.

“Kuklanın Bedeni”

Cengiz Özek’in özel koleksiyonundan seçilen sergi tüm dünya kuklasından örnekler vermektedir. Artık bir kukla merkezi haline gelen Kukla İstanbul sergiye ev sahipliği yapmaktadır. Sergide az bulunan Katanya Pupi örnekleri, Afrika kuklaları, Kamboçya gölge figürleri özellikle dikkat çekerken, Meksika, Nepal, Çek Cumhuriyeti, Mısır, Fransa, Çin, Endonezya, Vietnam, Burma, Tunus, Hindistan ve Türk kuklalarından seçkin örneklerde yer almaktadır.

Atölye çalışmaları (22 – 26 Mart 2010 10:00 – 12:00 13:00 – 15:00 15:30 – 17:30)

Beyaz Ay derneğiyle gerçekleştireceğimiz atölye çalışmalarında özellikle katılımcı olarak bedensel engelliler ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çocuk ve Gençlik Birimi ile organize edeceğimiz sokakta çalışan çocuklara yönelik atölye çalışmaları yer alacaktır. Atölye ise birçok dünya festivaline bu tür çalışmalar yürüten merkezi Paris, Fransa’da bulunan Kukla Terapi Derneği Başkanı Sayın Madeleine Lions tarafından verilecektir. Atölye Çalışmaları sabah ve öğleden sonra olmak üzere günde üç defa yapılacaktır.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir