Lüleburgaz Uçaneller Kültür ve Sanat Derneği tarafından Trakya Kalkınma Ajansı desteği ile düzenlenen “5. Uluslararası Trakya Kukla Festivali” 17 Mart Pazar günü başlıyor.
10 Nisana kadar sürecek festivalde, sokak ve meydan gösterileri ile okul bahçeleri dahil 172 merkezde gösterimler gerçekleşecek.
Festival kapsamında Lüleburgaz’da yapılacak gece gösterileri dışında kalan tüm gösterileri çocuklar ücretsiz izleyebiliyor.
Çocuklar geri dönüşüme uygun kağıt, cam ya da plastik atıkları getirerek oyun biletlerini alacaklar. Festival kapsamında bölgede 100 bin çocuğaulaşılması hedefleniyor.
Bu yıl 5. si düzenlenecek festivale 26 ülkeden 39 tiyatro ekibi katılıyor. Festivalde ABD, Avusturalya, Avusturya, Arjantin, Almanya, Brezilya, Bulgaristan Belçika, Bosna Hersek, Çek Cumhuriyeti, Ermenistan, Fransa, Hırvatistan, İran, İspanya, İtalya, Kolombiya, Kosova, Macaristan, Rusya, Peru, Tunus, Türkiye, Ukrayna, Uruguay ve Yeni Zelanda’dan tiyatro grupları yer alıyor.
Festival kapsamında Tekirdağ, Kırklareli Lüleburgaz, Çorlu, Babaeski ve Vize’de meydan gösterileri geçekleştirilirken, küçük belde ve kasabalarda ise sokaklar ve okul bahçeleri kukla tiyatrosu sanatçılarını konuk edecek.
Çocuklar için süprizler
Çocuklarda geri dönüşüm bilinci oluşturmak ve sanatla toplumsal hayatta rol almak üzerine hazırlanan festival projesi kapsamında 100 çocuğa bisiklet dağıtılacak. Okullarda atık kampanyasına katılan çocuklardan en başarılı olanlar bisikletle ödüllendirilecek.
Festivalin çocuklar için hazırladığı bir başka sürpriz de kitap ve çiçekler. Belirlenen miktarda atığı toplayıp getiren çocuklara festival komitesi tarafından kitap ya da çiçek armağan ediliyor. Okullarda sürdürülen kampanya kapsamında atık getiren çocuklara tiyatro biletinin yanında tercihlerine göre kitap ve çiçek veriliyor.
Çocuklar için atölye çalışmaları
Festival kapsamında Uçaneller Kuklaevi’nin yanı sıra Ayten Öğütçü ve Ahmet Avkıran atölye çalışmaları ile çocuklarla buluşacak. Uçaneller ve Ayten Öğütçü çocuklarla kukla yapım atölyeleri gerçekleştirirken Ahmet Avkıran da denge ve hareket tiyatrosu konusunda atölye çalışmaları gerçekleştirecekler.
Ayrıca festival kapsamında 2 Nisan Salı günü, Asitej Türkiye Başkanı Doçent Doktor Tülin Sağlam ile Yrd. Doçent Dr. Nihal Kuyumcu’nun katılacağı “Çocuk Tiyatrosunun Bugünü ” adlı bir panel düzenleniyor.
Festival yöneticisi Mesut Sarıoğlu festivalde dört farklı bölümde gösterimler yapıldığını belirtiyor:
“İlk bölümümüz Kıtalar Buluşması Güney ve Kuzey Amerika, Avusturalya, Afrika, Asya ve Afrika’dan ekiplerimiz bu bölümde gösterilerini sunacaklar. İkinci bölümümüz Türkiye’nin En İyilerinde Sahne Dergisi ve Asitej işbirliği ile verilen Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu ödüllerini alan oyunların gösterimi gerçekleştirilecek. Festival Sokağa Çıkıyor başlıklı bölümümüzde seçkin sokak sanatçıları çocuklarımızla sokaklarda meydanlarda ve okul bahçelerinde buluşacak. Son bölüm ise Kukla Akşamları. Bu bölümde ekiplerimizi çocuklar ve de özellikle içindeki çocuğu yaşatan yetişkinlerimiz için her gece farklı bir oyunla perdelerini açacaklar.”
Sarıoğlu, “Türkiye’nin en büyük kukla festivalinde tüm ülke çocukları ile buluşmak istiyoruz. Gösterilerimizin küçük bir kısmı hariç tümü ücretsiz” diyerek çocuklarıfestivale çağırıyor.
Çocuk dostu şehir nedir? Çocuk dostu bir şehir nasıl olmalı? Çocuk dosu şehirler için çocukların…
Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak; obezite riskini azaltıyor, çocuğun daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlıyor…
Ek besinlere geçen bebeklere haftada bir defa balık verilebileceği gibi, bebeğin fizyolojik durumu ve alerjisi…
Çocuklarda stresi azaltan egzersizler neledir? Çocuklar hangi sebeplerle stres yaşamaktadır? Stres nasıl önlenebilir? Her Altı…
Okul çağındaki çocukların beslenme düzenleri çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.
Çocukların yeni yıla daha mutlu girmesini sağlayabilmek için, arkadaşlarıyla birlikte eğlenebileceği bir parti hazırlayabilirsiniz.