UNICEF 2015 Çocuk Raporu’nu Açıkladı

UNICEF, yetersiz beslenme sonucu 2030 yılına kadar 68 milyon çocuğun hayatını kaybedeceğini bildirdi.

UNICEF, BM 2015 sonrası kalkınma programında çocuklara daha fazla önem verilmesi gerektiğinin altını çizerek, aksi durumda 2030 yılına kadar 0-5 yaş arası 68 milyon çocuğun beslenme sorununa karşın hayatını kaybedeceğini belirledi.

119 milyon çocuğun ise kronik beslenme sorunu yaşayacağını bildiren UNICEF, bin yıllık kalkınma hedeflerine ilişkin son raporunu yayınladı.

1990’dan Bu Yana Görülen İyileşme Yetersiz

1990’dan bu yana yaşanan gelişmelerin  yer  aldığı raporda, 5 yaş altı bebek  ve çocuk ölümlerinin yüzde 50’den fazla, azaldığı belirtildi.

Raporda ölümlere sebep olan, aşırı zayıflık ve yetersiz beslenmenin yüzde 40’tan fazla anne ölümlerinin ise yüzde 45 azaldığı bildirildi.

UNICEF, bu iyileşmelerin yetersiz olduğunu ve 2030 yılına kadar olan süreci kapsayacak BM 2015 sonrası kalkınma gündeminde dezavantajlı toplumlara daha fazla ağırlık verilmesi gerektiğini açıkladı.

UNICEF Çocuk Sağlığı ve Çocuk Ölümleri Konusunda Uyardı

Yarım milyar insanın 2030 yılında tuvalet ihtiyacını açık alanda gidereceğini belirleyen UNICEF, bu durumun çocuk sağlığını tehdit ettiğini vurguladı.

Raporda, Sahraaltı Afrika’da yaşayan en fakir ailelerin kız çocuklarının tamamının ortaokul eğitimi görebilmelerinin yüz yıl alacağı tespit edildi.

UNICEF, yılda 6 milyon çocuğun 5 yaşına gelmeden hayatını kaybettiğini, 289 bin kadının doğum sırasında yaşamını yitirdiğini ve 58 milyon çocuğun ise ilkokula gidemediğini kalkınma raporunda belirtti.