UNICEF, Mülteci Çocuklar için Avrupa’ya Çağrı Yaptı

UNICEF, kış gelmeden önce, Avrupa’daki mülteci çocukların güvenlik, barınma ve bakım ihtiyaçlarının karşılanması için hazırlık yapılması gerektiğini belirterek, Avrupa ülkelerini iş birliği yapmaya çağırdı.

2015’in ilk yarısında, sığınma talebinde bulunan mülteciler arasındaki çocuk sayısının, 2014 yılına oranla yüzde 75 artış göstererek, 100 bini aştığını belirten UNICEF, mülteci çocukların korunabilmesi için kış gelmeden önce yeterli hazırlığın yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Avrupa’daki çocuk mülteci ve sığınmacıların büyük kısmı son derece kalabalık olan ve yetersiz şartlara sahip ortamlarda yaşamak zorunda kaldığı için; şiddet, ihmal ve istismara maruz kalma riskiyle karşılaşıyor. Bulaşıcı hastalık riskinin de artığı kalabalık ortamlarda, kış aylarında da zatürre gibi hastalıklar sık görülebiliyor.

Ortak Eylem Çağrısı

Avrupa ülkelerini ortak hareket etmeye çağıran UNICEF, ortak eylem kapsamında çocuk ve ailelere yönelik acil temel koruma hizmetlerinin sunulmasını istedi. Mülteciler arasında çocukların sayısı oldukça fazla olduğundan; sağlık, psikososyal destek, oyun ve eğitim gibi imkanlara sahip güvenli ve çocuk dostu mülteci merkezlerinin oluşturulması gerektiğine dikkat çekildi.

“İnsani Vize Çocuklar için Yaygınlaştırmalı”

Avrupa genelinde mültecilere yönelik yerleşim merkezlerinin sayısının da artması gerektiğine dikkat çeken UNICEF, insani vize uygulamasının yaygınlaştırılması gerektiğine ve çocukların yüksek yararının korunmasına öncelik verilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

“Çatışma İçindeki Ülkelere Yardım Edilmeli”

Çocukların evde, denizde, karada ya da göç edilen ülkelerin sahilinde, kısacası nerede olursa olsunlar korunmaları gerektiğini öngören bakım hizmetlerinin Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’de yer aldığını hatırlatan UNICEF, mülteci akınının nedeni olan çatışmaların sona ermesi için, çatışma içindeki ülkelere kalkınma yardımı ve insani yardım gönderi yapılması talebinde bulundu.