Ünlü Gökbilimciler

Nicolaus Copernicus

Ünlü gökbilimciler kimlerdir? Gökbilimciler ve yaptıkları çalışmalar. Ünlü gökbilimciler hakkında bilgi. 

Astronomi nedir?

Gök olaylarını; gezegenlerin, yıldızların ve yıldız sistemlerinin gökyüzündeki hareketlerini ve yerlerini, onların fiziksel yapı ve kimyasal bileşimlerini inceleyen bir bilim dalıdır.

Ünlü Gökbilimciler ve Çalışmaları

Nicolaus Copernicus

Nicolaus Copernicus:

Nicolaus Copernicus (1473-1543), Polonya’da Torun’da doğdu. Teolojinin yanı sıra matematik ve astronomi ile ilgilendi. Bir süre İtalya’da tanınmış gökbilimcilerden ders aldı, Domenico Maria Novara da Ferrara ile çalıştı. Aristoteles’in ortaçağa egemen olan Evren ve Dünya görüşünün tersini savundu. En önemli eseri Göksel Kürelerin Devinimleri Üzerine 1543 yılında yayımlandı. Ptolemaeus’un Dünya merkezli modeline karşı Güneş merkezli yeni bir model sundu. Eskiçağ astronomi ve kozmoloji geleneğinin içinde yer alan Copernicus ileri sürdüğü görüşlerle modern astronominin kurucusu olarak kabul edildi.

Güneş merkezli güneş sistemi modelini fikir olarak sundu.

Galileo Galilei

Galileo Galilei:

Kendisinden önce Copernicus’un öne sürdüğü, güneş merkezli evren kuramını benimsedi, geliştirdi ve düzeltti. O zamanlarda, Kilise dünya merkezli bir evren anlayışını savunuyordu ve Copernicus teorisi dine aykırı buluyordu.

Johannes Kepler

Johannes Kepler:

27 Aralık 1571 yılında Almanya’nın güneyinde bulunan Weil’da doğdu. Tübingen Üniversitesi’ne girdi ve öğrenim gördü. 1591’de yüksek lisans derecesi aldı. Graz’da matematik profesörlüğü yaptı. Bu dönemde yazdığı Mysterium cosmographicum (Evrenin Gizleri, 1596) adlı yapıtında açıkladığı gezegen sistemiyle ünlü astronomlar arasına katıldı.

Güneş’in çevresindeki gezegenlerin hareketini belirleyen “yasalar sistemi” olduğunu düşünen ilk kişidir.

Isaac Newton

Isaac Newton:

Evrensel kütle çekimini ve hareketin üç kanununu ortaya koydu. Newton Dünya’daki nesnelerin hareketleri ile, gökyüzündeki nesnelerin aynı doğal yasalar ile yönetildiklerini savundu. Bunu, kendi kütle çekim kanunu ile, Kepler’in “gezegen hareketleri kanunu” arasındaki tutarlılıklar ile gösterdi. Böylece, gezegenlerin hareketine makul bir açıklama getiren ilk kişi oldu. Ayrıca, yansıtıcı teleskobu icat etti.

Albert Einstein

Albert Einstein:

Özel görelilik ve genel görelilik kuramları ile, iki yüzyıl kadar uzun bir süredir, Newton mekaniğinin hakim olduğu uzay anlayışında bir devrim yarattı. E = mc2 denklemi ile formüle ettiği kütle-enerji eşdeğerliği ile, yıldızların nasıl enerji oluşturduğuna açıklama getirdi.

Stephen Hawking

Stephen Hawking:

Einstein’ın uzay ve zamanı kapsayan “Genel Görelilik Kuramı”nın; “Büyük Patlama” ile başlayıp, kara deliklerle sonlandığını gösterdi. Yani çalışmasından çıkan sonuca göre, evrenin bir sonu ve sınırı yoktu. Bu, 20. yüzyılın en büyük buluşlarından biridir.

Yorumları Göster (11)