Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi

Türkiye’nin ilk ve tek uçurtma müzesidir. Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi Üsküdar sahiline oldukça yakın bir merkezdedir.

Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi

İstanbul içinde oldukça merkezi konumda olan Üsküdar’ın sahilinde yer alan müze bugün için toplamda 80 m2 olmakla birlikte, hemen yanı başında yer alan 80 m2’lik yeni bir alanın 2010 yılında katılacak olması sonucu 160 m2’lik bir alana yayılacaktır.

Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi’nin iç düzeni ise, tavanlar, duvarlar ve yerler çeşitli ürünlerle doludur, yayınlar ve malzemeler raflarda sergilenmektedir.

Yer darlığı nedeniyle, demonte veya kumaş türü katlanabilir ürünlerin çoğu paketlerinde veya torbalarında muhafaza edilmekte, ziyaretçilere teker teker çıkarılarak tanıtılmaktadır.

Özellikle okul öğrencileri veya çocuklarla ilgili sivil toplum kuruluşlarının toplu ziyaretleri sık sık gerçekleşmektedir.

Tüm ziyaretlerin ücretsiz olduğu Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi tüm yıl boyu mesai günleri 10 00 – 17 00 arası açıktır.

Ziyarete gelenlere, rehberlik yapılarak uçurtma kültürünün farklı ülkelerde nasıl algılandığı ve tarihte yer aldığı olaylarla ilgili bilgiler verilmektedir.

Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesindeki ürünler, bağışlayıcılarının adları, konumları, ülkeleri gibi bilgiler, ülke ve kurum bayrakları ile birlikte yer almaktadır.

Müzenin sağladığı imkânlar

Uçurtmaları, uçurma kültürünü veya merak ettiği modelleri görmek, onlar üzerinde araştırma yapmak isteyenlerin bu meraklarını veya taleplerini karşılanmaktadır.

Ziyaretçilerin ve araştırmacıların ilgilerine açık olan müzede gezi yapılabildiği gibi, dileyen video veya fotoğraf çekebilmekte, yayınların fotokopilerini alabilmektedir.

Ulusal yayın yapan TV kanalları sık sık müzede çekim yapmakta ve çeşitli kanallarda yayınlamaktadır.

Aynı şekilde, yazılı basın ve yayın organları da sık sık röportajlar veya tanıtım yayınları yapmaktadır.

Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi

Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi’nde, uçurtmalarla ilgili çeşitli video filmleri veya özel olarak hazırlanmış sunumlar bulunmakta ve gösterilmektedir.

Konuyla ilgili, teknik kitaplar, tarihçeler, hikâye kitapları, şiirler, şarkılar ve benzeri belgeler bulunmaktadır.

Uçurtmanın tarihi ile ilgili fotoğraf ve resim destekli tanıtım broşürleri oluşturulmuştur.

Tüm mesai günleri uçurtma atölyesinde uçurtma yapım veya uçurma kursları verilmektedir.

Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi, zaman zaman çeşitli kurumların salonlarında gezici sergiler düzenlemekte veya konferanslar verilmektedir.

Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi’nin hedefleri arasındaki en önemli amaçların başında kısa zaman sonra onlarca ülkeye ait, yüzlerce kurum tarafından sağlanmış, binlerle ifade edilebilen bir koleksiyona sahip olarak, sonraki kuşaklara güzel bir eser bırakmaktır.