Anne babaları çocukları konusunda en çok endişelendiren konulardan biri de çocuğun uyku dalmakta ve uyandıktan sonra yeniden uykuya dönmekte zorluk yaşamalarıdır. Çocuklardaki uyku problemlerine karşı anne babalara önerilerde bulunan Görgülü, bebeklikten itibaren oluşturulacak uyku düzeninin ilerleyen dönemler için de doğru bir zemin hazırlayacağını söylüyor.
Çocuğa Ait Bir Uyku Ortamı Hazırlanmalı
Uyku bozuklukları çocukların fiziksel, sosyal, duygusal gelişim ve adaptasyon; günlük işlevsellik, dikkat ve öğrenme becerilerini etkilemesi açısından oldukça önemli. Bu nedenle ebeveynler çocukların uyku düzeni için öncelikle; çocuğa ait bir uyku ortamı hazırlanmalı. Çocuklar kendi yataklarında uyumalı, anne-babanın yatağına alınmamalı.
Bebeklik Döneminde Fiziksel Temasta Bulunulabilir
Anne ve babaya en çok ihtiyaç duyulan zaman olan ‘bebeklik’ döneminde ebeveynlerin bebeği kucaklaması, okşaması ve ona masaj yapması gibi fiziksel temaslarda bulunması bebeği rahatlatabilir, güven duygusu vererek uykuya geçmesine yardımcı olur.
Uyku Süresi Çocukların Yaşına Göre Değişir
Uyku süresinin çocukların yaşına göre değişiklik gösterdiğini belirten Görgülü, çocuklar için yeterli kabul edilen uyku süresinin 2-5 yaş için ortalama 13-15 saat, 6-8 yaş için 12 saat, 8-10 yaş için 11 saat ve 10 yaşından ergenlik dönemine kadar 10 saat olduğunu ifade ediyor.
Uyku Ortamı Çocukların Rahatı ve Güvenine Uygun Düzenlenmeli
Çocukların uyudukları süre kadar uyku ortamının da sağlıklı bir uyku için önemli olduğunu söyleyen Görgülü, çocukların uyudukları ortamın onların rahatlığının ve güvenliğinin düşünülerek hazırlanması gerektiğini vurguluyor.
Çocukların uyudukları ortamda aşırı eşya, mobilya ya da oyuncaklar olmamalı; aksi halde oda, çocuklar için boğucu ve kalabalık olacaktır. Odada kullanılan her eşya ve dekorasyon unsuru hijyenik ve temizlenmesi kolay olmalı. Yer döşemeleri silinmesi kolay bir malzemeden olmalı, halı, toz ve mikrop barındırması ve alerjik reaksiyona ortam sağlaması açısından tercih edilmemeli. Mobilyalar metal yerine ağaçtan yapılmış olmalı. Metal malzemelerin manyetik alan oluşturduğu için yorgunluk ve uyku bozukluklarına neden olabiliyor.
Çocuklar, mümkünse hava alan ve güneş gören bir odada uyumalı, odanın aydınlatması çok kuvvetli olmamalı. Gece ise az ışık veren gece lambaları tercih edilmeli.