Uzaktan Eğitim Sürecinde Ailenin Rolü

Uzaktan eğitim sürecinde ailenin rolü nedir? Bu süreçte ebeveynler ne yapmalı? Çocuklar nasıl teşvik edilmeli?

Uzaktan eğitim, herkese büyük zorluklar getiriyor. Bir süredir işleri farklı şekilde yapmayı herkes öğrenmek durumunda kaldı. Öğrenci, öğretmen ve ailelerden oluşan topluluk için geniş bir teknoloji yelpazesi söz konusu. Fakat dijital olarak çok bilgili çocuklar bile eğitim teknolojisi ile mücadele etmek zorunda kalabilir. Öğrenciler, öğretmenler ve aileler, uzaktan öğrenmeye yönelik hızlı ve beklenmedik bir sürece uyum sağlamalıdır.

Aşağıdaki kılavuz, herkesin uzaktan eğitim ortamlarından en iyi şekilde yararlanmasına yardımcı olabilir. Evden öğrenmenin daha pratik yönlerinden bazılarına hazır olmanızı sağlayabilir.

Uzaktan Eğitim Sürecinde Ebeveynlerin Yapması Gerekenler

Rutinler ve Beklentiler Oluşturun

Başlangıçtan itibaren iyi alışkanlıklar geliştirmek önemlidir. Esnek bir rutin oluşturun ve zaman içinde bu sistemin nasıl çalıştığı hakkında konuşun. Günleri öngörülebilir bölümlere ayırın. Çocuğunuzun makul bir zamanda kalkmasına, giyinmesine ve öğrenmeye hazırlanmasına yardımcı olun. Herkes yatağını düzenlesin. Dijital cihazlar için normal kurallar dahil, normal uyku vakti rutinlerini koruyun. Programları herkesin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde ayarlayın, ancak tatildeki gibi geç saatlere kadar uyumaya devam etmeyin.

Öğrenme İçin İyi Bir Yer Seçin

Okul odaklı etkinliklere ayrılmış fiziksel bir konum oluşturun. Sessiz olduğundan, dikkat dağıtıcı olmadığından ve iyi bir internet bağlantısına sahip olduğundan emin olun. Bir yetişkinin çevrimiçi öğrenmeyi izlediğinden emin olun. Kapıları açık tutun ve iyi bir dijital güvenlik uygulayın.

İletişimde Kalın

Öğretmenler ile iletişim halinde olun. Çocuğunuzun başarılı olmak için ihtiyaç duyduğu yardıma nasıl erişeceğini bildiğinden emin olun. Sınıfla iletişimde kalın, öğretmenler ve diğer velilerle de iletişim kurun. Ancak hemen dönüş beklemeyin. Herkesin yoğun bir temposu olacaktır. Sabırlı olun. Endişeleriniz varsa, yetkili birisine bildirin.

Ebeveyn Öğretmen Değildir

Hiç kimse ebeveynlerin tam zamanlı öğretmen olmasını veya eğitim ve içerik konusunda uzman olmasını beklemiyor. Destek ve cesaret verin ve çocuklarınızın üzerlerine düşeni yapmasını bekleyin. Fakat fazla yardım etmeyin. Bağımsız hareket etmesine de izin verin.

Güne Kontrolle Başlayın ve Günü Kontrolle Bitirin

Sabah şunları sorabilirsiniz:

  • Bugün hangi derslerin / konuların var?
  • Herhangi bir ihtiyacın var mı?
  • Zamanını nasıl geçireceksin?
  • Hangi kaynaklara ihtiyacın var?
  • Yardım etmek için ne yapabilirim?

Günün sonunda şunları sorabilirsiniz:

  • Bugün ne kadar ilerledin?
  • Ne keşfettin? Zor olan ne?
  • Yarını daha iyi hale getirmek için ne yapabiliriz?

Bu kısa temel sohbetler önemlidir. Çocukları, öğretmenlerinin verdiği ödevler konusunda kontrol etmek ve bu konuda çocuğunuzu desteklemek faydalı olacaktır. Tüm öğrenciler uzaktan eğitim sürecinde başarılı olamaz; bazıları disiplin oluşturmada sorun yaşayabilir. Bu kontrol rutinleri, daha sonraki zorluklardan ve hayal kırıklıklarından kaçınmaya yardımcı olabilir. Ebeveynler bu süreçte çocuklarının yaşam koçları olacaktır.

Sessizlik ve Derinlemesine Düşünmek İçin Ortam Oluşturun

Farklı yaşlardaki çocukları olan aileler ve evden çalışma imkanı olan ebeveynler için öğrenme mekanını iyi ayarlamak önelidir. Dikkat dağınıklığını önlemek için kardeşlerin farklı odalarda çalışması gerekebilir. Bu konuda gürültü önleyici kulaklıklar iyi bir fikirdir. Huzurlu bir ortam oluşturmak öğrenme sürecini kolaylaştıracaktır.

Fiziksel Aktivite ve Egzersizi Teşvik Edin

Evde yaşarken ve çalışırken hareket halinde olmak da önemli. Aile bireylerine bir egzersiz rutini belirleyebilirsiniz. Çalışma aralarında 10-15 dakika ezgersiz yapmak bile faydalı olacaktır.  Diğer yandan çocuklarınızın ev işleri veya diğer sorumluluklarla evde nasıl daha fazla hareket edebileceklerini de düşünmek isteyebilirsiniz. Şimdi kişisel sorumluluğu artırmayı ve işe koyulmayı düşünmek için iyi bir zaman.

Stresi Yönetin

Normal rutinlerimiz ve yaşam tarzlarımızda büyük bir kargaşa döneminden geçiyoruz ve şu anda dünyada büyük bir endişe var. Çocuklar endişeli veya korkulu olabilir. Ebeveynler de stresli olabilir ve çocuklar genellikle sorunların farkındadır.Çocuklar yetişkinlerden bu konuda destek görmelidir. Bu koşullarda, zorlukları fırsatlar olarak yeniden değerlendirmek mümkündür: birlikte zaman geçirmek, yeni fikirler ve ilgi alanları keşfetmek, günlük görevler ve sorumluluklar tarafından çoğu zaman bir kenara itilen faaliyetlere enerji ve ilgi harcamak. Uzmanlar, yavaşlamanın, güzelliğin bulunmasının, beklenmedik faydalardan yararlanmanın ve başkalarına yardım ederek minnettarlığın iyi bir fikir olduğunu söylüyor.

Zamanı Kontrol Edin

Uzaktan eğitim sürecinde, her gün yedi buçuk saat bilgisayar ekranlarına bakmak anlamına gelmez. Öğretmenler bu konuda çocukları yönlendirecektir. Fakat ebeveynlerin de çocukların bilgisayar karşısında geçirdiği süreyi kontrol etmesi gerekir. Verimli ders çalışma için saatlerde ekran karşısında kalmak gerekmez.

Çocuğunuz Arkadaşlarıyla İletişim Halinde Olmalı

Okulun kapatılmasının ilk heyecanı, öğrenciler arkadaşlarını, sınıf arkadaşlarını ve öğretmenlerini özlemeye başladığında hızla azalacaktır. Çocuklarınızın sosyal medya ve diğer çevrimiçi teknolojiler aracılığıyla arkadaşlarıyla iletişim kurmalarına yardımcı olun. Ancak çocuğunuzun sosyal medya kullanımını izleyin. Çocuğunuza iletişimlerinde kibar, saygılı olmasını ve başkalarıyla etkileşimlerinde okul kurallarına uymasını hatırlatın.

Çevrimiçi Ortamda Çocuklarınızın Güvenliğini Sağlayabilme Yolları

COVID-19 nedeniyle evde kaldığınız süreçte çocuğunuzun çevrimiçi güvenliğini nasıl sağlarsınız? Unicef bu konuda ebeveynlere yardımcı olmak için bir rehber yayınladı.

Koronavirüs (COVID-19) salgını sırasında aileniz evde kalmak zorunda kalmışsa, çocuklarınız muhtemelen çevrimiçi ortamda çok daha fazla zaman harcıyordur. Okul, arkadaşlarla, büyükanne ve büyükbaba ile sohbetler, hatta müzik dersleri bile artık çevrimiçi ortamda gerçekleşiyor.

İnsanlarla iletişimde kalmak, çocukların ve gençlerin bu yeni (geçici) düzenin etkilerini hafifletmelerine yardımcı oluyor ve onları yaşamlarına devam etmeye teşvik ediyor. Ancak bu durum aynı zamanda her ebeveyn için yeni bir dizi zorluğu da beraberinde getiriyor. İnternetin potansiyel zararını en aza indirip, sunduğu faydayı nasıl en üst düzeye çıkarabilirsiniz? Normal bir günde bile denge kurmak kolay değilken, COVID-19 gibi bir sağlık kriziyle karşı karşıyayken hayatımızı nasıl dengede tutabiliriz?

1. Açık iletişim ile onlara güven verin

Çocuklarınızla kiminle ve nasıl iletişim kurdukları hakkında dürüst bir diyalog geliştirin. Nazik ve destekleyici etkileşimlerin değerini anlatın ve kaba, ayrımcı veya uygunsuz temasın asla kabul edilemez olduğunu anladıklarından emin olun. Çocuklarınız bunlardan herhangi birini yaşıyorsa, bu durumu gecikmeden size veya güven duydukları bir yetişkine söylemeleri için onları teşvik edin. Çocuğunuzun çevrimiçi etkinliklerden rahatsız olmuş veya bir şeyler saklıyor gibi görünmesi veya siber zorbalık yaşaması ihtimaline karşı tetikte olun.

İnternetin nasıl, ne zaman ve nerede kullanılabileceği konusunda kurallar koyun.

2. Onları korumak için teknolojiyi kullanın

Çocuğunuzun cihazında en güncel yazılım ve virüsten koruma programlarının çalıştığından ve gizlilik ayarlarının açık olduğundan emin olun. Kullanılmadığında web kameralarını kapalı tutun. Küçük çocuklar için, güvenli arama da dahil olmak üzere ebeveyn kontrolleri gibi araçlar çevrimiçi deneyimleri güvenli hale getirmede yardımcı olabilir.

Ücretsiz çevrimiçi eğitim kaynaklarına karşı dikkatli olun. Bu kaynakları kullanmak için çocuğunuzun  fotoğraf paylaşması veya tam adını vermesi kesinlikle gerekmemelidir. Veri toplamayı en aza indirmek için gizlilik ayarlarını kontrol etmeyi unutmayın. Çocuğunuzun, sizin ve kendisinin kişisel bilgilerini özellikle yabancılardan gizli tutması gerektiğini öğrenmesine yardımcı olun.

3. Çocuğunuzla çevrimiçi ortamda zaman geçirin

Çocuğunuzun arkadaşlarıyla, ailenizle ve sizinle güvenli ve olumlu çevrimiçi etkileşimlere girmesi için fırsatlar yaratın. Başkalarıyla bağlantı kurmak şu an her zamankinden daha önemli ve bu, “sanal etkileşimlerinizde” nezaket ve empati gibi kavramları geliştirmeniz için mükemmel bir fırsat olabilir.

Çocuğunuzun COVID-19 virüsü hakkındaki kaygılarını arttırabilecek yanlış bilgileri ve yaşına uygun olmayan içerikleri tanımasına ve kendisini bunlardan uzak tutmasına  yardımcı olun. Çocuğunuzla birlikte UNICEF ve Dünya Sağlık Örgütü gibi güvenilir kuruluşların sağladığı dijital kaynaklardan virüs hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Yaşına uygun uygulamaları, oyunları ve diğer çevrimiçi eğlenceli aktiviteleri belirlemek için çocuğunuzla zaman geçirin.

4. Sağlıklı çevrimiçi alışkanlıklarını teşvik edin

Çevrimiçi ve görüntülü görüşmelerinde çocuğunuzun sergilediği doğru davranışları teşvik edin ve onları gözlemleyin. Çocuklarınızı sınıf arkadaşlarına karşı nazik ve saygılı olmaları, giydikleri kıyafetlere dikkat etmeleri ve yatak odasından video görüşmelerine katılmamaya özen göstermeleri için teşvik edin.

Siber zorbalığı veya uygunsuz çevrimiçi içeriği bildirmek için okul politikalarını ve yardım hatlarını öğrenin.

Çocuklar çevrimiçi ortamda daha fazla zaman harcadıklarından, sağlıksız yiyecekleri, toplumsal cinsiyet kalıplarını/yargılarını veya yaşa uygun olmayan materyalleri özendirebilecek daha fazla reklama maruz kalabilirler. Çevrimiçi reklamları tanımalarına yardımcı olun ve gördüğünüz olumsuz mesajlardan bazılarında neyin yanlış olduğunu birlikte anlamaya çalışın.

5. Eğlenmelerine ve kendilerini ifade etmelerine izin verin

Evde zaman geçirmek, bu kriz boyunca çocuklarınızın internet ortamında seslerini duyurarak görüşlerini paylaşmaları ve hassas durumdaki kişileri desteklemeleri için harika bir fırsat olabilir.

Çocuğunuzun, onları zinde tutacak ve hareket etmelerini destekleyecek çevrimiçi egzersiz yayınları, fiziksel hareket gerektiren video oyunları gibi dijital araçları kullanmasını teşvik edin.

Çevrimiçi eğlenceyi, mümkünse dışarıda geçireceğiniz zaman da dahil olmak üzere çevrimdışı etkinliklerle dengelemeyi unutmayın.