Uzay mekikleri hakkında bilgi arıyorsanız doğru yerdesiniz. Uzay mekikleri hakkında neler biliyorsunuz? İşte mekiklerle ilgili bilgiler.
Uzay mekiği, 1981’de NASA tarafından kullanılmaya başlandı. Uzaya her defasında farklı araçlar gönderme sorunundan kurtulmak için icat edilen uzay mekiği, eski roketlerden daha maliyetlidir.
İlk üretilen uzay mekiğine Columbia adı verildi. NASA tarafından şu ana kadar beş uzay mekiği kullanıldı.
İşte uzay mekikleri hakkında bilgi.
Columbia Uzay Mekiği: İlk üretilen uzay mekiğidir. 1981 yılında kullanılmaya başlandı. İniş yapmak üzereyken, havada patladı.
Challenger Uzay Mekiği: Columbia Uzay Mekiği’nden iki yıl sonra üretimi tamamlandı. Üretildikten 3 yıl sonra, uçuş sırasında yakıt sızdırarak havada patladı.
Discovery Uzay Mekiği: NASA’nın hala kullandığı en eski uzay mekiğidir. 1984’te üretilen Discovery Uzay Mekiği, MİR adlı istasyonun kurulmasında da kullanıldı.
Atlantis Uzay Mekiği: Discovery’den 1 yıl sonra üretilen Atlantis, başarılı birçok uçuş yaptı. Hala NASA tarafından kullanılmaya devam ediyor.
Endeavor Uzay Mekiği: NASA tarafından kullanılan en yeni uzay mekiğidir. 1991 yılında üretilen Endeavor Uzay Mekiği, birçok başarılı uçuş yaptı. Hala kullanılmaya devam ediliyor.
Hem son derece maliyetli olan hem de yeterince güvenli olmayan uzay mekiklerinin üretimi 2010 yılında durdurulmuştur. NASA tarafından 1991 yılından beri kullanılan 3 uzay mekiği hala kullanılmaya devam ediliyor.
İlk insanlı uzay mekiğinin ne zaman fırlatıldığına dair NTV’de şu habere yer verilmiştir:
Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) ve California merkezli SpaceX firması tarafından uygulamaya konulan tarihi fırlatılış, Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden ABD doğu saati ile 15.22’de (TSİ 22.22) yapıldı.
İlk insanlı test uzay yolculuğu, NASA ve SpaceX’in sosyal medya hesapları başta olmak üzere birçok Amerikan televizyon kanalı tarafından canlı yayınlandı.
5 Mayıs’ta yapılması planlanan fırlatılışın, dakikalar kala hava şartlarının elverişsiz olduğu gerekçesi ile ertelendiğini duyuran NASA yetkilileri, bir sonraki fırlatılışın bugün gerçekleşeceğini bildirmişti.
Başarı ile gerçekleşen tarihi insanlı fırlatılış ve yeniden kullanılır roketle yapılan uzaya yolculuk neticesinde, NASA’nın dünya yörüngesinde bulunan Uluslararası Uzay İstasyonu’na astronot göndermek için her seferinde Rusya’ya koltuk başına ödediği yaklaşık 85 milyon dolarlık masraftan kurtulmasının da yolu açılmış oldu.
NASA, 2011 yılından bu yana mürettebatlı uçuş projesini askıya almasından dolayı astronotlarını uzay istasyonuna taşımak için Rusya’ya ait Soyuz uzay araçlarını kullanıyordu.
Çocuk dostu şehir nedir? Çocuk dostu bir şehir nasıl olmalı? Çocuk dosu şehirler için çocukların…
Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak; obezite riskini azaltıyor, çocuğun daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlıyor…
Ek besinlere geçen bebeklere haftada bir defa balık verilebileceği gibi, bebeğin fizyolojik durumu ve alerjisi…
Çocuklarda stresi azaltan egzersizler neledir? Çocuklar hangi sebeplerle stres yaşamaktadır? Stres nasıl önlenebilir? Her Altı…
Okul çağındaki çocukların beslenme düzenleri çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.
Çocukların yeni yıla daha mutlu girmesini sağlayabilmek için, arkadaşlarıyla birlikte eğlenebileceği bir parti hazırlayabilirsiniz.
Yorumları Göster
mikemmel bence
mikemmel
good
helal lan sana
iyi olmuş nice hocam
Çok iyi bee