Uzmanlardan Çocuklara Yaz Tatiline Yönelik Önemli Tavsiyeler

Okulların tatile girmesiyle, uzun bir tatil dönemi çocukları ve ailelerini bekliyor. Çocukların yaz tatilini en iyi, verimli, her şeyden önemlisi keyifli ve mutlu değerlendirebilmesi için velilere önemli görevler düşüyor çünkü karne notları kadar yaz tatilinin doğru programlanması da öğrencinin başarı seviyesini etkiliyor.

Üç ayrı uzmandan, yaz tatilinin çocuklar tarafından nasıl değerlendirilmesi gerektiğine dair önemli tavsiyeleri sizin için derledik.

Düşyeri dergisi yazarlarından Uzm. Klinik Psikolog Yasemin Meriç Kazdal, çocuğun zihninde güzel anılar yaratmanın onu mutlu bir birey kılacağını ve yaratılan güzel anıların çocuğu hayata sımsıkı bağlayacağını belirtiyor.

Çocukla geçirilen zamanın uzunluğunun değil kalitesinin önemli olduğunu vurgulayan Kazdal, “Çocuğunuzu tanıyın, birlikte oyun oynayıp dünyasına girin, onu gözlemleyin. Birlikteyken samimi olun, dünyada olup bitenden haberdar edin.” önerisinde bulunuyor.

Yazının tamamını okumak için tıklayınız.

Memorial Ataşehir Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikolojisi Bölümü‘nden Uz. Psikolog Özge Merve Türk, tatilde çocuklar için mutlaka zaman ayırılması gerektiğini belirtiyor.

Oyunun, çocuk ile anne baba arasındaki iletişimin temel taşı olduğunu vurguluyor.

Birlikte vakit geçirebilecek sinema, tiyatro, yemek gibi etkinlikler planlanabileceğini ve anne babaların çocukların arkadaşlarıyla vakit geçirebileceği etkinlikler organize edilebileceği önersinde bulunuyor. Çocuğun tatilde arkadaşlarıyla ders ortamından uzak, eğlenceli zaman geçirmesinin motivasyonunun artması için çok önemli olduğunu belirtiyor.

Yazının tamamını okumak için tıklayınız.

DBE Çocuk ve Genç Psikolojik Danışmanlık Merkezi‘nden Uzman Klinik Psikolog Cemre Soysal, yaz programı yapılırken dikkat edilmesi gereken hususların başında ders ve eğlence sıralamasının geldiğine dikkat çekiyor. Sosysal, “Çocuğun motivasyonunun ve çalışma verimliliğinin beklenen düzeyde olabilmesi için sabah kahvaltısı sonrasının ders çalışma vakti olarak belirlenmesi en uygun olanıdır. Böylece açık zihinle gerekli tekrar ve çalışmalarını yapan çocuk, günün geri kalan zamanını arzu ettiği gibi geçirme rahatlığını yaşayacaktır.

Yapılan araştırmalara göre deneyimlerle gerçekleştirilen öğrenmelerin zihni hem daha çok beslediği hem de bu bilgilerin daha kalıcı olduğu ortaya çıkmıştır. Yaz ayları özellikle çocukların doğayı öğrenmeleri için de bulunmaz bir fırsattır. Bir fizik dersinde birçok formülle öğreneceği denge kavramını çocuk, ağaca tırmanarak pekala öğrenebilmektedir. Bu nedenle yaz tatilinde çocukların mümkün olduğunca sanat, kültür, doğa etkinliklerine teşvik edilmeleri önemlidir.

Ebeveynler güvenli olduğunu bildikleri yerlerde, çocuğun sokakta oynamasına da izin vermelidir. Sokakta oynamak hem fiziksel gelişim hem de bilişsel gelişimin yordama alanı için faydalıdır” diyor.

Yaz tatilinin olmazsa olmaz parçasının ise kitaplar olduğunu belirten Soysal, çocukların yaz tatilinde okuyacakları kitapların seçiminde özgür bırakılmaları gerektiğini vurguluyor.

Yazının tamamını okumak için tıklayınız.