Çocuk Kitapları

Uzmanların En İyi Çocuk Kitapları Önerileri

Çocuk kitapları deyince akla binlercesi geliyor olabilir. Çocuğunuz için hangi kitabı alacağınıza karar veremiyorsanız uzmanların önerilerine kulak vermekte fayda var.

Eğitim Reformu Girişimi (ERG) uzmanlarının önerdiği çocuk kitapları:

Küçük Kara Balık

Küçük kara balık, bir gün annesine içinde yaşadıkları derenin ötesini görmek istediğini ve orada nelerin olduğunu öğrenmek için gitmesi gerektiğini söyler. İranlı yazar Samed Behrengi’nin kitabı, çevresinin tüm itirazlarına ve baskılarına rağmen denize, özgürlüğe doğru çıkan bu küçük kara balığın yolculuğunu konu alır.

Koyun Russell

Akşam olup diğer koyunlar birer birer uykuya dalarken, uykusu gelmeyen Koyun Russel uyumak için pek çok yol dener ancak bir türlü başarılı olamaz. İnsanlar uyumak için koyun sayar, peki “koyunlar olsa ne yapardı?” Rob Scotton’ın yazıp çizdiği bu masal, Kurbağapoposu Çayırı’nda yaşayan komik koyun Russel’ın dünyasını anlatıyor.

Çocuk kitapları

Küçük Prens

Gülüne nasıl daha iyi bakabileceğini öğrenmenin yollarını arayan Küçük Prens, başka gezegenleri gezer ve maceralarını Sahra Çölü’nde karşılaştığı uçağı bozulmuş pilot bir çocukla paylaşır. Antoine de Saint-Exupery’nin insanların büyüdükçe unuttukları, yalın çocuk bakışını vurgulayan; hırsları, eşitsizlikleri ve daha pek çok evrensel nitelikteki problemi bir çocuğun gözünden yansıtan bu çocuk öyküsü dünya çapında ün kazanan çocuk öykülerinden.

Dünyanın Merkezine Yolculuk

Bilim kurgunun öncülerinden Jules Verne’in fantastik/bilim kurgu türündeki bu romanı, buldukları bir şifre üzerine jeolog ve maden bilimci amcasıyla dünyanın merkezine gidebilmek üzere seyahate çıkan genç Axel’in başından geçen sürprizlerle dolu maceraları konu alıyor.

Peter Pan

J. M. Barrie’nin “Varolmayan Ülke” isimli bir adada yaşayan ve hiç büyümeyen çocuk Peter Pan ile arkadaşlarının maceralarını konu alan öyküsü, yardımlaşma ve dayanışmayla her zorluğun üstesinden gelinebileceğini gösteriyor.

Pırtlatan Bal

Parası olmayan bir ninenin, hasta torunu için bir türlü bal alamamasıyla dalga geçen bir adama “Kim bu baldan yerse pırtlasın” demesi üzerine gerçekten de yiyenlerin pırtladığı bir Aziz Nesin oyunudur. Kendisi de “Çocuklar, bu oyunun sonucundan çıkarılacak doğruyu sizler bu oyunu seyrettikten sonra kendiniz bulacaksınız. Aranızda tartışın, ana babanızla konuşun ve bu masal-oyunun niçin yazıldığını, hangi doğruyu, hangi gerçeği anlatmak istediğini kendiniz bulun. Nedir o gerçek olan doğru? İşte bunu siz söyleyeceksiniz bana…” der.

Gulliver’in Gezileri

Jonathan Swift’in yarattığı karakter Lemuel Gulliver isimli maceracı doktor dünyayı gezerken geçirdiği deniz kazaları sonucu kendini içinde minicik insanların ve devlerin olduğu yerlerde, bulutların üzerinde yüzen bir adada ve atların yönettiği bir ülkede bulur. Bu yerleri keşfederek zaman ve mekan ölçütlerinin birbirinden ve kendi ülkesinden son derece farklı olduğunu görür. Gulliver’in Gezileri, benimsenen değerlerin, yasaların ve yönetim sistemlerinin genelgeçerliğini yeniden düşünmeye davet ediyor.

Çocuk kitapları

Siyah İnci

Siyah İnci isimli güzel ve sahipleri tarafından sevilen bir atın başkalarına satılmasıyla karşılaştığı iyi kalpli ve kötü kalpli insanların ve zorlukların atın gözünden anlatıldığı bu roman, hem insanlar arası ilişkileri hem de insanların hayvanlarla ilişkilerini gözden geçiriyor. Anna Sewell, romanında, hayvanlar üzerindeki gözlemlerini kullanarak onların iç dünyalarını yansıtıyor.

Pamuk Prenses ve Yedi Kurbağa

Kelly Caswell ve Gemma Cary, ‘Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler’deki cücelerin yerine kurbağaların geçtiği; prensesin özelliklerinin epey değiştiği; iyilik ve kötülük, güzellik ve sevimlilik kavramlarının ters yüz edilerek akıllı kararlar verme, çevre ve arkadaşlık konularına da değinilen eğlenceli bir modern masal denemesi sunuyor.

Mantova’nın Cüceleri

Mantova’nın Cüceleri; Gianni Rodari’den, Mincio tepelerindeki Mantova’daki Düklük Sarayı’nda dükü eğlendirmek için küçücük bir odada yaşayan cücelerin, odadan çıkarak kendi güçlerini ve cesaretlerini keşfedişlerinin masalıdır.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir