Kategorisiz

Veremin Tedavisi ve Korunma Yolları

Test Sonuçları Ne Anlama Gelir?

Testin negatif çıkması

Testin negatif çıkması, büyük bir olasılıkla vücudunuzda verem mikrobu bulunmadığını gösterir. Ancak, sonuçtan emin olmak için deri testinin tekrarlanması gerekebilir. Deri testleri ile Hiv virüsü taşıyan kişilerdeki ya da Aids hastalarındaki verem mikrobu her zaman saptanamadığından, Hıv virüsü taşımanız ya da Aids olmanız halinde, doktorunuz başka tetkikler yaptırmanızı isteyebilir.

Testin pozitif çıkması

Testin pozitif çıkması, vücudunuzda verem mikrobu olduğu anlamına gelebilir. Bu sizin verem hastası olduğunuzu ya da başkalarına mikrop bulaştırıp bulaştıramayacağınızı göstermez. Test sonucu pozitif çıkarsa, verem olup olmadığınızın belirlenmesi ve gerekli olan tedaviye karar verilmesi için, göğüs röntgeni ve diğer bazı testler gibi daha fazla tetkiklerin yapılması gerekmektedir.

Verem mikroplarının kontrolü ve ilaç kullanımı

Aktif Akciğer veremi olup olmadığınızdan emin olmak için balgamınız (öksürükle çıkarılan tükürük içindeki mukus) en az üç kere, bir mikroskop altında incelenmelidir. Balgam verem basilleri ihtiva ettiği takdirde "hastasınız ve bulaştırıcısınız" veya "yaymanız pozitif olup balgamınızda mikrop vardır" denilebilir. Ya da Manto testi [Mantoux Test] adı verilen bir deri testi, vücudunuzda verem mikrobu olup olmadığını gösterebilir. Zararsız bir madde kolunuzdan deri içine verilir. Aradan iki ya da üç gün geçtikten sonra bir sağlık görevlisinin deride şişme olup olmadığını kontrol etmesi gerekir. Size söylenen günde gelerek deri testini kontrol ettirmeniz çok önemli. Test sonucu size bildirilir ve başka tetkiklere gereksiniminizin olup olmadığı söylenir. Verem hastası iseniz, dört değişik ilaçtan oluşan bir karışım kullanmanız önerilir. Önerildiği gibi bütün ilaçlarınızı kullandığınız taktirde, % 95 ten fazla tedavi olma şansına sahip olacaksınız. Bütün verem ilaçlarını düzenli kullanmanız çok önemlidir. Düzenli ilacınızı kullanmayı keserseniz, akciğerlerinizdeki basilleri öldürmek daha güç olacaktır. Bu durumda tekrardan hastalanacaksınız, ancak bu sefer önceden kullandığınız ilaçlar yeterli olmayabilir. Aynı zamanda, bu kuvvetli ve daha az tedavi imkanı olan verem şeklini, ilaca dayanıklı (dirençli) verem-aile bireylerine, iş arkadaşlarınıza ve beraber olduğunuz kişilere yayabilirsiniz.

Veremin tedavisi ve korunma yolları

Veremden korunmanın ilk yolu tedbirdir. Önemli olan bir koruyucu da verem aşısıdır. Bu¬gün dünyanın her yerinde kullanılan verem aşısı aşıyı keşfe¬den iki Fransız âliminin adlarının baş harfleri alınarak (B.C. G.) diye adlandırılan aşıdır.

Veremden korunmak için alınacak tedbirler

1.Havasız yerlerde bulunmamalı,
2.Dengeli beslenmeli,
3.B.C.G. verem aşısını yaptırmalı
4.Veremli hastaların eşyalarını kullanılmamalı
5.Veremli hastanın tabağından yemek yenmemeli, bardağından su içilmemeli, kaşık ve çatallarını kullanılmamalı,
6.Öksüren, hapşıran insanlardan uzak durmalı,
7.Açık ve temiz havada dolaşmalı,

Verem tedavisi

Verem tanısı konulan hastada tedaviye derhal başlanması gerekir. Tedaviye hemen başlandığı koşulda hem hasta en kısa sürede sağlığına kavuşur, hem de etrafındaki insanlara hastalığı bulaştırma riski ortadan kalkar. Verem hastalığının tedavisi diğer enfeksiyon hastalıklarından farklı olarak uzun sürelidir. Tedavi başlangıcında dört çeşit ilaç birlikte kullanılır. Tedavi mutlaka bu konuda uzmanlaşmış hekim ya da verem savaş dispanseri kontrolünde sürdürülmeli. Tedavide yapılan bazı hatalar verem mikrobunun kullanılan ilaçlara direnç kazanmasına neden olabilir ki; bu durumda hem tedavi süresi uzatmakla birlikte tedavi maliyetini de arttırır. Verem tedavisi en az altı ay devam etmeli, ancak tedaviyi takip eden hekim gereğinde bu süreyi sekiz aya kadar uzatabilir.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir