Veremle Savaş Eğitimi Haftası, her yılın ilk pazartesini içine alan hafta kutlanır. İlkçağlardan beri, insan yaşamını tehdit eden en tehlikeli hastalıklardan biri olan verem (tüberküloz) ile mücadele tüm insanlık için önemlidir.
Verem Nasıl Oluşur?
Vereme “Koch Basili” adını taşıyan mikrop yol açar. Bu mikrop, yeterince havalandırılmamış alanlarda “tüberkülin” adını taşıyan bir zehir salgılar. Solunum yoluyla bulaşan mikrop<, insandan insana kolaylıkla geçebilir.
İnsanların dengesiz beslenmesi, aşırı yorulması, fazla nemli ya da havasız ortamlarda bulunması, ruhsal çöküntü yaşaması vereme yakalanma riskini artırır. Vücut direncini azaltan bu durumlarda, hastalığa yakalanma riski artar.
Verem, vücutta ilk olarak akciğerlere yerleşir. Tedavi edilmemesi durumunda ise lenf bezlerine ve beyin zarına kadar ilerleyebilir. Bu durumda, verem ölümcül bir hastalık haline gelir.
Verem ile Mücadele
Verem ile mücadelede en önemli etkenler; yeterli dinlenme, temiz havanın olduğu ortamlarda bulunma, ilaç kullanımı ve dengeli beslenmedir. Vücut direncinin artması durumunda, 6-8 hafta içerisinde, veremden kurtulmak mümkündür. Ancak yetersiz beslenme, etkili dinlenememe, kirli havanın olduğu ortamlarda bulunma, veremle mücadeleyi zorlaştırır.