Verimli ders çalışma teknikleri çocuğunuzun daha kolay konsantre olabilmesini ve çalıştığı konuları çok iyi kavramasını sağlar. İşte 6 adımda verimli ders çalışma yöntemi.
Bisiklet sürmeyi nasıl öğrendiğini hatırlıyor musun? Muhtemelen mahalleden bir arkadaşın sana nasıl sürüleceğini gösterdi. Sonra sen düşe kalka öğrendin. Bol bol bisiklet sürdün ve sonunda bisiklet sürebildiğini gördün. Derslere de tıpkı böyle çalışabileceğinin farkında mısın? Kimse nasıl çalışılacağını bilerek doğmaz. Birkaç çalışma becerisi öğrenmen ve ardından bunları uygulaman gerekir.
Neden çalışma becerilerini geliştirmen gerekir? Özellikle orta okula ve liseye giderken, sınıfta iyi dinlemen ve bol pratik yapman işleri senin için kolaylaştıracaktır.
İşte senin için bir bilmece: Çalışmaya başlamadan önce çoktan başladığını biliyor muydun? Ne demek istediğimi anlamadın mı? Şunu demek istiyorum: Sınıfta dikkatini derse ver ve not al, öğrenme ve çalışma süreci böyle başlar. Sen eve gelip tekrar etmeden önce öğrenme süreci başlamış olacak.
Sınıfta konsantre olmakta zorlanıyor musun? Gürültülü birinin yanında mı oturuyorsun? Tahtayı görmekte zorlanıyor musun? Konsantre olabileceğin bir yere geç. Öğretmenine veya ebeveynlerine, konsantre olmanı ve not tutmanı engelleyen sorunlar hakkında bilgi ver. Birlikte çözüm üretin.
Nasıl not tutacağından emin değil misin? Ders sırasında öğretmeninin tahtaya yazdıklarını defterine not almakla başla. El yazını kullanmak için elinden gelenin en iyisini yap, böylece notlarını daha sonra okuyabilirsin. Notlarını, sınavlarını ve konulara göre düzenlenmiş yardımcı materyalleri düzeni şekilde saklamak da iyi bir fikirdir.
Cuma günkü sınava çalışmak için perşembe gecesine kadar beklemek mantıklı değil. Zamanın daralması elinden gelenin en iyisini yapmayı zorlaştırır. Bunun olmadığından emin olmanın en iyi yollarından biri, önceden plan yapmaktır. Cuma günkü sınava hafta başından yavaş yavaş çalışmaya başla.
Bir masa takvimi edin. Buraya ödev ve sınav tarihlerini not et. Daha sonra her gün okuldan sonra ne yapacağını ve her konu için ne kadar zaman harcayacağını planlayabilirsin. Dersler veya ders dışı etkinlikler ders çalışmayı zorlaştırıyor mu? Annen veya babandan programın konusunda yardım al.
Çalışılacak çok şey olduğunda, işleri parçalara bölmek yardımcı olabilir. Diyelim ki 20 kelimelik bir ödevin var. Tüm kelimeleri bir kerede düşünmek yerine, her gece beş kelimelik parçalara ayırmayı ve bir ya da iki farklı parçaya çalışmayı dene.
İlk denemede bir şey hatırlayamıyorsan endişelenmeyin. Uygulama burada devreye giriyor. Bir şeyi gözden geçirmek için ne kadar gün harcarsan, beynine girmesi o kadar kolaylaşır. Bir şeyleri ezberlemeye çalıştığında, her birinin ilk harfiyle başlayan bir cümle oluştur. Mesela, gezegenleri öğrenirken gezegenlerin baş harflerinden oluşan bir kelimeyi aklında tutabilirsin. Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün’ü hatırlamak için M, V, D, M, J, S, U, N harfleriyle bir kelime uydur ve bu kelimeden yola çıkarak gezegenleri hatırlamaya çalış.
Öğrenmenin başka bir yolu, her gece düzenli olarak çalışmaktır. Notlarını her zaman inceleyebilir ve üzerinde çalıştığın bölümleri okuyabilirsin. Veya, eğer matematik veya fen eğitimi alıyorsan, bazı pratik problemleri uygula.
Her gece ne kadar okuman gerekir? Çoğu beyin sadece 45 dakika kadar dikkat edebilir. Bu nedenle, bir süredir çalışıyorsan ve konsantre olmakta zorlanıyorsan, biraz su için mola vermeyi veya evin içinde bir yürüyüş yapmayı dene. Ama televizyon ya da bilgisayardan uzak dur.
Dersleri anlamadıysan, etkili bir şekilde çalışamazsınız. Bir konuda kafan karışırsa öğretmeninden yardım iste. Notlarını okuyarak anlayıp anlamadığını kontrol et. Hepsi mantıklı geliyor mu? Değilse, öğretmeninden yardım iste. Anne ve baban da yardımcı olabilir.
Sınavın var ve sen iyice çalıştın ama aniden hiçbir şeyi hatırlayamadığını fark ettin. Panik yapma. Beyninin, verdiğin tüm bilgileri sindirmek için zamana ihtiyacı var. İyi bir gece uykusu almaya çalış, sabahleyin her şeyi hatırladığını göreceksin.
Çocuk dostu şehir nedir? Çocuk dostu bir şehir nasıl olmalı? Çocuk dosu şehirler için çocukların…
Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak; obezite riskini azaltıyor, çocuğun daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlıyor…
Ek besinlere geçen bebeklere haftada bir defa balık verilebileceği gibi, bebeğin fizyolojik durumu ve alerjisi…
Çocuklarda stresi azaltan egzersizler neledir? Çocuklar hangi sebeplerle stres yaşamaktadır? Stres nasıl önlenebilir? Her Altı…
Okul çağındaki çocukların beslenme düzenleri çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.
Çocukların yeni yıla daha mutlu girmesini sağlayabilmek için, arkadaşlarıyla birlikte eğlenebileceği bir parti hazırlayabilirsiniz.