Voleybol altışar kişilik iki takımın file ile bölünmüş oyun alanında elle paslaşarak mücadele ettiği ve kazanılmış 25 sayılık setler üzerinden oynanan bir oyundur.
Voleybol, genel anlamda her spor dalının sağladığı fiziksel gelişimi sağlamakla birlikte vücudun esneklik kazanmasına diğer toplu sporlara göre daha fazla yardımcı olur. Voleybol sporunda fiziksel anlamda “uzun kas” olarak tabir edilen kas tipine ihtiyaç duyulduğu için bu sporla uğraşan çocukların vücut şekli de bu esnek form doğrultusunda gelişir. Neticede vücudun kas yapısı, ideal ölçütlere ulaşır.
Voleybolda Kullanılan Malzemeler
- Oyun sahası: 18 m uzunluğunda, 9 m genişliğinde dikdörtgen bir alandır.
- Voleybol filesi: File 1 m genişliğinde, 9.50 m uzunluğunda ve 10 cm2 karelerden oluşur.
- Voleybol file direkleri: Filenin bağlandığı direkler 2.55 cm. yüksekliğindedir.
- Voleybol topları: Çevresi 65- 67 cm, ağırlığı 260-280 gramdır.
Voleybol Kuralları
- Voleybolda bir takım 6 oyuncudan oluşur.
- Takımlar (libero hariç) tek tip forma giyer.
- Oyuncuların formaları 1’den 18’e kadar numaralandırılır.
- Takımlardan kaptanlar ve koçlar sorumludur.
- Oyun alanındaki oyuncuların dönme sırası takımların başlangıç dizilişiyle belirlenir. Bu sıra set boyunca korunmalıdır. Bir setin başlangıç dizilişinde yer almayan oyuncular o set için yedek oyunculardır (libero hariç).
- Eğer servis atan oyuncunun topa vurduğu anda herhangi bir oyuncu düzgün pozisyonda değil ise, takım pozisyon hatası yapar.
- Her sette her takıma en fazla 6 oyuncu değişikliği yapma izni verilir. Bir veya daha fazla oyuncu aynı anda değişebilir. Bir yedek oyuncu başlangıç dizilişindeki bir oyuncunun yerine, bir sette bir defa girebilir ve sadece değişiklik yapılan oyuncuyla değişiklik yapabilir.
- Top, başhakemin işareti ile servis için topa vurulduğu an oyundadır.
- Top, sınır çizgileri dahil olmak üzere oyun alanı içerisinde yere değdiği zaman dahildir.
- Bir oyuncu ardı ardına iki defa topa vuramaz.
- İki veya üç oyuncu topa aynı anda dokunabilir. Dokunduğu zaman bu iki vuruş olarak dikkate alınır (blok hariç). Top vücudun herhangi bir kısmına dokunabilir.
- Bir oyuncunun fileye teması, topla oynama hareketi esnasında olmadıysa ya da oyunu etkilemediyse hata değildir.
- Bir oyuncu topla oynarken fileye veya antene değerse, file hatasıolarak değerlendirilir.
- Blok, fileye yakın olan oyuncuların rakip sahadan gelen topu durdurmak için file üst kenar seviyesinden daha yükseğe uzanarak yaptıklarıharekettir. Rakibin servisine blok yasaktır.
Voleybolda Sayı Nasıl Kazanılır?
Rakip takım bir hata yaptığında, rakip takım bir ihtar aldığında, top rakibin oyun alanı zeminine temas ettiğinde.
Voleybolda Maç Nasıl Biter?
- Bir set (5’inci set hariç) en az iki sayı farkla 25 sayıya ulaşan takım tarafından kazanılır. Sayılarda 24-24’lük eşitlik olması halinde oyun iki sayılık farka ulaşılana kadar (26-24, 27-25) devam eder.
- Maç 3 seti alan takım tarafından kazanılır.
- Setlerde 2-2’lik eşitlik olması halinde, netice seti (5’inci) en az iki sayı farkla 15 sayı üzerinden oynanır.
Voleybolda Servis Nasıl Atılır?
Servis; Topun servis bölgesinde ve geri hattın sağında bulunan oyuncu tarafından vurularak oyuna sokulması hareketidir. Oyuncular pozisyon kağıdına kaydedilen servis sırasını takip etmek zorundadır. Hakemin izniyle servis atılır. Top havaya atıldıktan ya da elden bırakıldıktan sonra tek el veya kolun herhangi bir kısmıyla vurulmalıdır. Top sadece bir kez havaya atılabilir. Servis atan oyuncu, servis vuruşundan sonra servis bölgesinin dışına veya oyun alanının içine basabilir veya düşebilir. Oyuncu başhakemin servis için çaldığı düdüğü takip eden 8 saniye içinde topa vurmalıdır.