Çocukluğun ilk yedi yılının hayatın bütününü belirlediğinden yola çıkan Waldorf pedagojisi, çocuğu birey olarak görüp yaratıcılığını, öğrenme yeteneğini, düş gücünü, iradesini ve, iyimserliğini destekleyen, bütüncül bir eğitim tasarımını savunuyor.
Bir Afrika atasözüyle ifade edilen “otlar çekince daha hızlı uzamaz” bakış açısından hareket eden Waldorf Pedagojisi, “her şeyi kendi zamanında yapma” görüşüne odaklanıyor. Buna gore çocukların okullaşma yaşının takvime bakılarak belirlenemeyeceğini, aksine çocukların bedensel, ruhsal, zihinsel sağlığı ve bireysel gelişimine önem verilmesi gerektiğini savunuyor.
Eğitim felsefesinde ayrıca baskı ve ezber bilgiler reddedilirken, bunların yerine çocukların doğa ile iç içe, ritmik gündelik yaşam içersinde hayatı öğrenmesi hedefleniyor. Burada öğretmene biçilen rol ise, gelişerek oluşan bireyin kendi varlık temelini ve yaratıcılığını keşfetmesine destek olması yönünde. Çocukların model olarak gördükleri kişileri taklit ederek öğrenmeleri nedeniyle Waldorf pedagoglarının özel bir eğitimden geçirilmesine büyük önem veriliyor.
Ünlü felsefeci Rudolf Steiner tarafından oluşturulan ve 1919 yılında Almanya’da açılan ilk Waldorf okuluyla uygulanmaya başlayan metod, Almanya’dan sonra Avusturya, İsviçre, İngiltere, İsveç ve bütün dünyaya yayıldı. Bugün dünyada Waldorf Pedagojisini uygulayan 1000 civarında yuva, ilkokul, lise ve hatta üniversite bulunuyor.
Dünya genelinde Waldorf eğitimi verilen ülkeler arasında Güney Amerika ülkelerinden, Gürcistan ve Moldava’ya, Kuzey Kore ve Kırgızistan’dan, Çin ve İran’a kadar uzanan bir coğrafyada 80 ülke bulunuyor. Avrupa’da Waldorf okulu bulunmayan ülke olarak yalnızca Yunanistan ve Türkiye kalmış durumda.
Bu eğitim metodunu Türkiye’deki özel eğitim sistemine de taşımayı hedefleyen “Waldorf Girişimi İstanbul” grubu Almanya’daki ve İsviçre’deki Waldorf eğitim kurumları ile işbirliği içersinde Waldorf Pedagojisini Türkiye’de tanıtmayı hedefliyor.
Bu doğrultuda kurumsallaşma faaliyetlerini sürdüren grup, ailelere ve eğitimcilere yönelik eğitimler düzenlemeyi, Waldorf Pedagojisi ile ilgili kısıtlı olan Türkçe kaynak sayısını zenginleştirerek ulaşılabilir geniş bir kütüphane oluşturmayı amaçlıyor. Türkiye’de Waldorf Pedagojisi konusunda kapsamlı veri tabanı olmayı hedefleyen bir web sitemiz yayına girmiş bulunuyor: www.waldorfgirisimiistanbul.org
Waldorf Girişimi İstanbul, Waldorf Eğitim Bilimini daha detaylı tanıtmak için Almanya’daki Waldorf Eğitim Kurumları (IASWECE, , Rudolf-Steiner-Schule Hamburg-Bergstedt, Seminar für Waldorfpædagogik Hamburg) ile birlikte 28â 29 Mart tarihlerinde “Waldorf Pedagojisi – Çocuk Yuvasında ve Okulda Çağdaş Eğitim” konulu bir sempozyum gerçekleştiriyor.
Almanya’dan ve İsviçre’den uzman eğitimcilerin vereceği genel bilgiler yanı sıra pratik atölye çalışmaları ile Waldorf Eğitim Pedagojisini yaşatıp sizlere yakınlaştırmak hedeflenmektedir. Yakında eğitmenlerin eğitimi seminerlerine başlayacak olan girişim grubu, Istanbul’un Avrupa’nın Kültür Başkenti olacağı yıl 2010’da Türkiye’de ilk Waldorf yuvasını açmayı hedefliyor.
Sempozyum, İstanbul Erkek Liseliler Eğitim Vakfında ( İELEV) gerçekleştirilecek olup aşağıdaki konular işlenecektir:
⢠Waldorf Okul Pedagojisinin Temelleri,
⢠Kreşte ve Çocuk Yuvasında Waldorf Pedagojisi – Erken Çocuklukta Metodik ve Didaktik
⢠Çocuk Yuvasından Okula Geçiş,
⢠21. Yüzyılda Waldorf Pedagojisi. Küçük Çocukların Sağlıklı Gelişimi, Eğitimi ve Öğretimi,
⢠Sanatsal Atölye Çalışmaları:
o İlk Okulda Müzik Eğitimi
o Ana Dersin “Ritmik Bölümü”
o Çocuk Yuvasında Gündelik Yaşam
o Şekil çizim
o Eurythmie
Sempozyumla ilgili tüm detaylar internet sitemiz www.waldorfgirisimiistanbul.org adresinde “Sempozyum” sayfasında yayınlanmıştır ve online kayıt yapmak mümkündür. Kayıtların en geç 15 Mart 2009 tarihine kadar yapılması gerekmektedir.