İstanbul Drama Sanat Akademisi’nde, Usta Sanatçı Ayla Algan yönetiminde, 5-16 yaş grubu çocuklara yönelik olarak hazırlanan Yaratıcılık ve Sinema Yaz Okulu, beş farklı dönemde gerçekleşecek.
Yaz okulunun diğer tüm detayları ise şöyle;
Eğitim Programı
İki haftalık yaz okulu programı dört ana atölye başlığı altında toplanmıştır.
- Beden Atölyeleri
- Sanat Ve Müzik Atölyeleri
- Yaratici Drama Atölyeleri
- Sinema ve Oyunculuk Atölyeleri
Beden Atölyeleri
Her gün 1 saat süre ile beden atölyesinde konuşma olmadan koşular yapılarak, grup sinerjisi yaratılır. İmge görmeye olanak sağlayacak ortam oluşturularak, farkındalık arttırılır. Bu eğitim sayesinde, çocukları beden, zihin ve çevreleri ile bütünleşerek sağlıklı ilişki kurarlar. Ayrıca beden atölyesi çalışmaları çocuklara bir filmin temel taşlarından biri olan senaryo yazımı için ilham kaynağı olur. Çocuklar beden atölyesi sırasında gördükleri ve hissettikleri yazarlar. Kendi senaryolarını oluştururlar. Kendi beden, zihinlerinin ve doğanın sesini dinlerler.
Sanat ve Müzik Atölyeleri
- Yazımsal Çalışmalar
- El Becerileri
- Müzik Atölyeleri
- Pandomim Atölyesi
- Resim Atölyesi
- Fotoğraf Atölyesi
Yazımsal Çalışmalar
“İlk Öyküm” Yazı Atölyesi: Tüm yaş grupları ile yapılacak olan bu atölyede, belirlenen tema üzerinden tüm öğrencilerin yaratıcılıklarını kullanarak öykü oluşturmaları istenecek. 7-9 ve 10-12 yaş grupları bunu yazı ile sağlarken, 5-6 yaş grubu doğaçlamalar ile öyküyü oluşturacak ve eğitmenleri tarafından kaleme alınacak.
Spielberg Kısa Film Atölyesi: Oluşturulan öykülerin kolajından elde edilecek ortak bir öykü üzerinden hareketle, önce bir senaryonun nasıl yazıldığı öğretilecek ve ardından senaryo oluşturulacak.
El Becerileri:
Kilden Oyuncaklarım: Özellikle okul öncesi yaş gruplarında sanat bilinci kazandırmada oldukça önemli olan kil nesneleri üç boyutlu görme becerisi kazandırmakla, özellikle fizik ve matematik gibi soyut disiplinleri somuta dönüştürmede kolaylık sağlayacaktır.
Büyülü Magnetler: Çeşitli malzemeler kullanılarak hazırlayacakları magnetler, göz-el koordinasyonlarının, ve küçük kas gelişiminin tamamlanması aşamasında gelişimlerini sağlayacaktır.
Kukla Yapımı: Evlerinden getirdikleri bir takıp malzemelerle yapacakları kuklaları oynatacaklar. Kuklalarla anlatım öğrencilere ses tonlarını ayarlamayı, taklit ile eşya ve doğanın özelliklerini kavramayı öğreteceği gibi dil becerilerini geliştirmeye de yardımcı olacaktır.
Müzik Atölyesi:
Çocuklar, anne karnında annelerinin kalp atışlarının ritmini ezberleyerek dünyaya gelirler ve ilk ince motor gelişimlerinin başında ellerine aldıkları herhangi bir nesne ile bir yere vurarak perküsyona başlarlar. Perküsyon ile tanışmanın en iyi yolu ise bedenleridir. Perküsyon ile çocukların enstrüman çalmaya temel girişi, solfej eğitimi ile birlikte, konsantrasyonlarını, enerjilerini ve algılarını arttırma hedefleniyor. Erken yaşlarda başlayan müzik eğitimi, çocukların zihinsel ve duygusal gelişimleri üzerinde olumlu etkileri olduğuna dair bilimsel verilerin bulunması Yaz okulu programına Ayla Algan Yönetiminde Yaprak Sandalcı’ nın ‘’Müzik Yolcuları’’ projesinin eklenmesine neden olmuştur.
Pandomim:
Sözsüz iletişimi en iyi öğretmenin yolu olarak düşünülen “Pandomim” sanatı ile çocuklara beden dilini, duygularını bedenleri ile ifade etmeyi öğreteceğiz.
Genç Picasso Resim Atölyesi:
Ünlü ressamların hayat hikâyelerinin anlatılacağı atölyede, çocuklar ünlü tabloları bir kez de kendileri yorumlayarak boyayacaklar.
“Benim Gözümden Dünya” Fotoğraf Atölyesi:
Fotoğraf çekmeyi, objeleri, doğayı ve insanları “görmeyi” öğrenecekleri uygulamalı atölyede, teknik eğitimin yanı sıra detayların önemini de öğrenecekler. İki haftanın sonunda çekilen fotoğraflardan ve yapılan karikatür (fotoroman) çalışmalarından okulda bir sergi düzenlenecek.
Yaratıcı Drama Atölyesi
İnteraktif bir eğitim metodu olan “Yaratıcı Drama” ile, çocuklara bir tanışma fırsatı olarak yaz okulu programında da yer verildi. Çocuk en iyi oyun ve sanatla eğitilir felsefesinden hareketle yola çıkan yaratıcı drama metodu, tüm atölyelerde kullanılmakla beraber her gün bir saat ayrı bir atölye olarak da uygulanacak. Özgüven gelişiminin sağlanması hedefinin de içinde yer aldığı yaratıcı drama atölyesinde çocukların;
- Yaratıcılık ve estetik algısı,
- Eleştirel düşünme yeteneği,
- Sosyal gelişim ve birlikte çalışma becerisi,
- İletişim becerileri,
- Moral değerleri,
- Problem çözme becerileri,
- Dil becerileri,
- Sanat anlayışı
- Hayal gücü,
- Dinleme becerileri,
- Olayları değerlendirme yeteneği,
- Grupla karar verme, yeni çözümler üretme yeteneği,
- Ve empati becerisi gelişir, yetkin ve donanımlı bir birey olur.
Sinema ve Oyunculuk Atölyeleri
Ayla Algan yönetiminde, İstanbul Drama Sanat Akademisi “Yaratıcılık ve Sinema” Yaz Okulu Programı sabah başlayayan sessiz koşularla algı, farkındalık çalışmalarıyla; çocuğun, bir filmin temel taşlarını eğlenceli bir şekilde öğrenmesine olanak sağlayacak. Çocukların grup sinerjisini öğrendikleri imge görmek için yaşamlarında alan açacak olan bu çalışmalarda algıladıkları ve hissettiklerini yaratıcı yazma denemeleri ile kaleme alırlar. Bir filmin temel taşlarını eğlenceli bir şekilde öğreneceği senaryosunu kendilerinin oluşturduğu bir kısa filme hep birlikte dönüştürme heyacanını yaşarlar. Tüm bu çalışmalar kamera çekimleri eşliğinde gerçekleştirilir.
2014 Yaz Okulu Dönemleri:
I.Dönem: 23 Haziran – 4 Temmuz
II.Dönem: 7 Temmuz – 18 Temmuz
Ramazan Bayramı Tatili: 28-29-30 Temmuz
III.Dönem: 4 Ağustos – 15 Ağustos
IV.Dönem: 18 Ağustos – 29 Ağustos
V.Dönem: 1 Eylül – 12 Eylül
Atölye çalışmaları 5 – 16 yaş grubuna yöneliktir.
Eğitim programına katılım ücreti 900 TL+ %8 KDV’dir. (Ücretlendirme bir dönem için geçerlidir.)
Bir dönem iki hafta sürmektedir. Eğitim takvimini büyütmek için üzerine tıklayınız. (Program her dönemde aynı şekilde olacaktır.)