Video oyunlarının çocukların zihinsel, bedensel ve sosyal gelişimleri üzerinde son derece olumlu etkileri olduğunu vurgulayan Tomorrow’s Child ve Parentchannel.Tv Direktörü, dünya çapında önde gelen Çocuk Gelişim Uzmanı Jacqueline Harding, “Video oyunları, çocukların görsel hafıza, dikkat, el ve göz koordinasyonu gibi zihinsel ve motor becerilerini geliştirmenin yanı sıra eğlenerek öğrenmeyi ve ekip çalışmasını da teşvik ettiğinden sosyalleşmesine, özgüvenlerinin ve kendilerini saygılarının da artmasına büyük katkı sağlıyor. Çocuklar, sanal dünyada kazandıkları becerileri, gerçek dünyada da kullanabiliyor, yarına donanımlı bir şekilde hazırlanıyor” diyerek, Sony PlayStation® Portable oyun konsolunu, oyun ve zengin içeriklerini destekliyor.    Â
Sony, eğlencenin yanı sıra çocukların zihinsel ve bedensel gelişimine katkı sağlamak üzere geliştirdiği PlayStation® Portable (PSP) oyun konsolu ve özel içerikli oyunlarının faydasını, hem bilimsel açıdan hem de eğlenceli bir toplantı ile masaya yatırdı. Sony Eurasia Kişisel Eğlence Ürün Grup Müdürü Murat Gebeceli’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantı, PlayStation® Portable oyun konsolunu ve çocukların hem genel hem de motor becerilerinin kullanımını teşvik eden özel oyunlarını onaylayan dünya çapında önde gelen Çocuk Gelişim Uzmanı Jacqueline Harding’in araştırma ve sunumları ile zenginleşti. Yeni medyanın, çocukların zihinsel ve fiziksel gelişimi, yaratıcılıkları ve sosyalleşmeleri üzerine uzun yıllardır araştırmalar yapan Harding, akademik alanda değerli makalelere imza atmış bir isim ve aynı zamanda Tomorrow’s Child ve Parentchannel.tv’nin Direktörlüğünü yürütüyor.
Sony PSP’de 3 yaşından 17 yaş ve üzerine özel pek çok oyun ve içerik var
Sony Eurasia Kişisel Eğlence Ürün Grup Müdürü Murat Gebeceli, konuşmasında şunları belirtti: “Tüketici elektroniği sektörünün lideri Sony olarak, geliştirdiğimiz teknolojik ürün ve içeriklerle aile ve çocuklara eğlenceli, keyifli anlar yaşatmanın yanı sıra özellikle çocukların zihinsel, bedensel ve sosyal gelişimlerine de katkı sağlamayı hedefliyoruz. PSP’yi, çocuklar ve genç oyuncular için nerede olurlarsa olsunlar kaliteli oyun ve içeriklerin keyfini çıkarmalarını sağlayacak en ideal taşınabilir oyun konsolu olarak geliştirdik. PSP Essentials’ın pazara çıkışı ile birlikte oyuncularımız, 3 yaşından 17 yaş ve üzerine hitap eden daha fazla oyun ve içeriğe daha uygun fiyata sahip olabiliyor. EyePet, Invizimals Shadow Zone, FIFA II ve Jungle Party gibi başarılı ve sevilen oyunların yanı sıra dijital karikatürler ve PlayStation Video Store gibi pek çok farklı multimedya eğlence seçeneklerine de aynı anda sahip olabiliyor.”
Video oyunları, çocukların zihinsel ve sosyal gelişimine olumlu etki ediyor
8 â 57 yaş grubu arası, geniş bir coğrafi ve etnik köken dağılımına sahip 50’den fazla kişinin katılımıyla gerçekleştirilen “Video Oyunlarının Çocuk Gelişimi Üzerindeki Olumlu Etkileri” başlıklı küçük ölçekli araştırmanın çarpıcı sonuçlarını paylaşan Jacqueline Harding, araştırma verilerini şöyle özetledi: “Çalışmanın sonunda, en yüksek puanları alanların yüzde 80’i her gün video oyunu oynayanlardı. Hiç video oyunu oynamadığını belirten yüzde 75’lik bir kesim ise en düşük puanı almıştı. Video oyunlarının, çocukların ve yetişkinlerin soyut ve üst düzey düşünce kabiliyeti üzerinde son derece olumlu etkileri bulunuyor. Oyuncular, ellerindeki sınırlı kaynakları en iyi şekilde nasıl kullanabileceklerini hızlı bir şekilde düşünme, hızlıca analiz etme ve hızlı karar verme yeteneği kazanıyor.”
Strateji oyunları, çocukları çoklu görevlere ve farklı taktiklere hazırlıyor
Strateji oyunlarında, çocukların aynı anda birçok görevi yerine getirme esnekliği kazandığını vurgulayan Harding, “Strateji oyunları sürprizlerle doludur. Oyun içerisinde hiç beklenmedik bir durumla karşı karşıya kalan çocuk, bu durumu aşmak ya da en iyi şekilde atlatmak için taktiklerini esnek ve hızlı bir şekilde değiştirip, uygulayabilmelidir.”
Okuma ve matematik yeteneğini geliştiriyor
“Oyuncuların, oyunu en iyi şekilde anlayıp, oynayabilmek için önce oyun içindeki talimatları okuyup, hikayeyi takip etmesi gerekiyor. Bu da çocuklara okuma alışkanlığı kazandırıp, var olan alışkanlığını geliştiriyor. Oyunu kazanmak için kantitatif analizleri yapmak son derece önemli. Bunun için de iyi bir matematik bilgisi ve bu bilgiden yararlanmayı öğrenmek gerekli. Oyunların matematik yeteneğine de katkısı büyük” diyor Harding.
Kimse ilk seferde uçamaz
Çeşitli seviyeleri olan oyunların da çocuklara azmetme, sabır ve kararlılıkla oyuna devam etme yetisi kazandırdığını belirten Harding, “Kimse ilk seferde uçamaz. İlkinde ya da birkaç denemede başarısızlıkla karşılaşan çocuk, başarmak için bir daha, bir daha denemeli. Gerçek hayat da tıpkı video oyunları gibi. Hep yeniden denemek, pes etmemek gerekiyor. Çocuklar bunu da video oyunları aracılığıyla çok iyi kavrayabiliyor” şeklinde ifade ediyor.
Görsel hafıza gelişimi, tümevarım ile akıl yürütme
Her oyunun kendi içinde bir mantığı bulunuyor ve oyuncular bu mantığı, kendi düşünce ve hayal güçlerinden yararlanarak çözümlüyor. Burada da görsel hafıza ve dikkat devreye girerek, çocukların oyunlardaki şekil tanıma becerisi gelişiyor. Bir video oyununu oynamak, bilimsel bir problemi çözmeye benziyor. Oyuncuların, oyunda mutlaka bir hipotezi olması gerekiyor. Ayrıca, hipotezleri işlemezse mutlaka yeni bir hipotez üretmesi de gerekiyor.
Zihninize sağlık
Çocuklar, oyunda, oyun haritalarını kullanmak ya da varsayılan dünyada varlık gösterebilmek, ilerleyebilmek için kendi zihinlerinde haritalar üretmek durumunda. Bu da, onların harita kullanımını geliştiriyor. Oyuncular, içgüdüsel olarak ezberlemek ve hatırlamak durumunda olduğu için oyunlar, hafızayı da olumlu etkiliyor. Oyun içinde karar verme yeteneği de bunlara bağlı olarak gelişiyor.