Çocuk Gelişimi

Yarıyıl Tatili Öncesinde Verdiğiniz Sözleri Tutun

Acıbadem açıklamasında görüşlerine yer verilen Dr. Önal, tatil döneminde çocukların dinlenmesine ve rahatlamasına izin vermek gerektiğini, tatilde çocukları sürekli ders çalışmaya zorlamanın ikinci dönemde çocukların ders çalışma isteğini ve motivasyonunu azalttığını vurguladı. Önal, bu nedenle çocukların arkadaşlarıyla oynamalarına ve sevdikleri şeylerle uğraşmalarına izin vermek gerektiğini aktardı.

Çocukların derslerden tamamen uzaklaşmalarını önlemek için ara ara hafif tekrarlar yapmalarının sağlanabileceğini dile getiren Önal, bu dönemde çocukların disiplin bilincini kaybetmeden eğlenmelerini sağlamak için ebeveynlerin alabilecekleri önlemler olduğuna dikkat çekti.

Önal, tatil döneminde; çocukların boş zamanlarında nelere yöneldiklerini izlemenin onları tanımak ve yeteneklerini geliştirmek için fayda sağlayacağını, ders çalışmanın ihtiyaca göre belirlenmesinin daha doğru bir yaklaşım olduğunu belirtti. Abartılı ders çalışma programlarının çocuklarda genel bir isteksizliğe yol açabildiğine işaret eden Önal, bunun, derse karşı olan motivasyonlarını azaltabildiğine dikkati çekti.

Çocuklar tatilde neler yapmalı, nelerden uzak durmalı

Bilgisayar oyunlarının bir limiti olması gerektiğini çocuklara anlatmakta yarar olduğunu kaydeden Önal, bilgisayar ve oyun konsonlarının başında geçecek sürenin ne kadar olması gerektiğinin önceden belirlenmesinin çocuklar ve ebeveynler arasında yaşanacak çatışmaların önüne geçebileceğini ifade etti.

Önal, tatilin öncelikli hedefinin dinlenmek olduğu ancak tamamen derslerden uzaklaşmanın okullar açıldığında uyum sorununa sebep olabileceği uyarısında bulundu.

Okul çağındaki çocukların hayal güçleri ve yaratıcılıklarının yüksek olduğunu ancak doğru alanlara yönelmeleri için vakitlerini iyi yönetmeleri gerektiğini dile getiren Önal, ebeveynlerin bu konuda makul, baskıcı olmadan, kontrollü davranabilmeleri gerektiğini aktardı.

Önal, İlkokulun ilk yıllarındaki çocukların her gün kitap okuma alışkanlığı kazanmasının önemli olduğunu vurgulayarak, bu dönemde çocukların henüz yeni edindikleri okuma becerilerini geliştirmeleri gerektiğiniı altını çizdi.

Öğrenme şekli ve hızının çocuktan çocuğa farklılık gösterebildiğini dile getiren Önal, özellikle öğrenme bilincinin görsel mi işitsel mi olduğunun tespit edilmesinin, ders çalışma disiplinin belirlenebilmesi açısından önemli olduğunu belirtti.

Aktivite planlarken hep birlikte eğlenilebilecek aktiviteler seçilmesinin çocuklar kadar ebeveynlerin de motivasyonunu arttırdığını kaydeden Önal, çocukların ailelerin önerdiği ve memnun kaldıkları bir etkinlikten sonra onlardan gelen diğer önerilere de sıcak bakmaya başladıklarına dikkati çekti.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir