Çocuk sağlığını tehdit eden yaz ishali; iyi yıkanmamış sebze ve meyvelerin tüketilmesi, yeterince temiz olmayan suların içilmesi ya da hijyenik olmayan havuzlara girilmesi nedeniyle oluşabiliyor.
0-5 yaş aralığındaki çocuklarda ölüme dahi neden olabilen yaz ishaline karşı önem alınması büyük önem taşıyor. Çocuklarda salgın olarak da görülebilen yaz ishalleri, mineral kaybına neden olduğundan, halsizliğe de yol açıyor. Yaz ishaline karşı önlem almak için ebeveynlerin, çocukların temizliğinden emin olunmayan sulara girmesini engellemek ve iyi yıkanmış sebze ile meyveler tüketmesini sağlamak gerekiyor.
Yaz İshaline Yol Açan Etkenler
Tarla sulamasına lağım sularının karışmış olması, içme sularının yeterince temiz olmaması, ellerin uygun şekilde yıkanmaması ve yiyeceklerin uygun olmayan koşullarda hazırlanıp saklanması da yaz ishaline neden olabiliyor. Çocukların sağlığını tehdit ettiği gibi, yetişkinler açısından da tehdit oluşturan ishalin etkili bir şekilde tedavi edilmesi büyük önem taşıyor.
Hangi Durumlarda Doktora Başvurulmalı?
3 günden uzun süren ishal tehlikeli olduğu gibi, çocuklarda ishale eşlik eden yüksek ateş de tehlike yaratıyor. Günde 5 defadan fazla sulu dışkılama, tekrarlayan kusmalar ve dışkıda kan olması durumunda geciktirmeden doktora başvurmak gerekiyor.
Yaz İshali Bebeklerde de Görülüyor
Yaz ishali bebeklerde de görülebildiği gibi, ishal olan bebeğin etkili tedavisi için anne sütünü daha fazla alması önem taşıyor. Bunun yanı sıra, 6 aydan büyük olan bebeklere elma ve havuç suyu verilmesi, kaybettiği mineralleri geri almasını sağlıyor.
Bebekler, çocuklar ve yetişkinler için tehlike oluşturan yaz ishaline karşı koruma sağlamak için hijyene dikkat etmek, hijyeninden emin olunmayan yerlerden yiyecek almamak ve temiz olmayan havuzlara girmemek gerekiyor.