0 - 12 Ay Bebek Gelişimi

Ay Ay Bebek Gelişimi Nasıl Olmalı?

Ay ay bebek gelişimi nasıl olmalı? Bebeğin gelişimi anne karnında başlar. Gelişim doğumdan itibaren hız kazanarak devam eder ve ay ay sürer. Doğumdan itibaren bebeğin gelişimi ay ay takip edilmelidir.

Ay Ay Bebek Gelişimi

Bebeklerin gelişim aşamaları birbirinden farklı olabilmektedir. Ebeveynlerin genetik yapıları gibi çeşitli sebeplerle bebekler birbirinden farklı aşamalar geçirebilirler.

Yenidoğan bebekler kendisinin ya da başkalarının bilincinde değildir. Fiziksel ve zihinsel gelişimi sürdükçe, bebek kendisinin ve çevresinin farkına varır. Beyin henüz olgunlaşmamıştır. Yenidoğan bebeklerde muhakeme gücü henüz gelişmemiştir.

Birinci aydan itibaren bebek karın üstü yatırıldığında kafasını dik tutabilir. Sizin yüzünüze odaklanabilir. Ağlama dışında sesler çıkarabilirler. Gülüşünüze yanıt verebilirler.

İkinci aydan itibaren seslere tepki vermeye başlarlar. Bazı bebekler kafalarını dik tutabilir. Beşiklerinde yuvarlanabilirler.

Üçüncü aydan itibaren karnı üzerindeyken kafasını dik tutabilir. Ona gösterdiğiniz nesneyi gözüyle takip edebilir. Yüksek sesle gülebilir, ağlayabilir. Kendiliğinden gülebilir. Dik tutulduğunda başını dik tutabilir.

Ay Ay Bebek Gelişimi

Dördüncü aydan itibaren eline bir oyuncak verildiğinde onu kavrayabilir. Küçük nesneler dikkatlerini çekebilir. Çığlık atabilirler. Kollarının üzerinde doğrulabilir. Anne sesine tepki verebilir.

Beşinci aydan itibaren nesnelere uzanabilir. Oyuncağını kavrayabilir ve kendiliğinden gülümseyebilir.

Altıncı aydan itibaren değişik sesler çıkarabilirler. Yardımsız oturabilirler. Sese yönelebilir. Uzaktaki oyuncağa uzanmaya çalışabilir. Hecelemeye başlar.

Yedinci aydan itibaren oyuncağını bir elinden diğerine geçirebilir. Oyuncağı elinden alındığında kızabilir. Heceleri tekrarlayabilir. Bir eşyaya tutunarak ayakta durabilir.

Sekizinci aydan itibaren tek başına bisküvi yiyebilir. Tutunarak ayakta durabilir. Bazı küçük cisimleri kavrayabilir. Duyduğu sese yönelebilir.

Dokuzuncu aydan itibaren yatarken oturur pozisyona geçebilir. Baş ve işaret parmağını kullanabilir. El sallayabilir. Top yuvarlayabilir. Basit oyunları öğrenebilir.

Onuncu aydan itibaren tutunarak ayakta durabilir. Anne, baba demeye başlayabilir. El çırpabilir ya da el sallayabilir. Nadir de olsa bu aydan itibaren yürümeye başlayabilir.

On birinci aydan itibaren “hayır” kelimesini anlayabilir. Anlık olarak ayakta durabilir. Kelime öğrenmeye başlayabilir.

On ikinci aydan itibaren eşyalara tutunarak emekleyebilir.

İlk bir yılın arından bebek gelişimi dil gelişimi, psikomotor gelişimi, bilişsel gelişim olarak sürer. Genellikle bebekler 14. aydan önce yürüyemez. 15. aydan önce konuşamaz. Ancak bazı bebeklerde bu gelişim daha erken ya da daha geç olabilir.

Birinci aydan otuz altıncı aya kadar bebek gelişimini Ay Ay Bebek gelişimi yazılarımızdan takip edebilirsiniz.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir