Bebekler anne karnındayken akciğerleri çalışmaz. Bebek ihtiyaç duyduğu havayı, göbek bağı yoluyla anneden alır ve alınan hava, vücudun organlarına taşınır.
Doğum sonrasında ise, akciğerler devreye girer. Anne karnında oksijen taşıyan hücreyle, doğduktan sonra oksijen taşıyan hücreler birbirinden farklıdır. Bu yüzden doğumdan sonra, oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin hepsi yıkılır.
Yenidoğan Bebeklerde Sarılık
Kan dengesini sağlamak adına vücut aynı oranda yeni hemoglobinler üretir. Yıkılma sonucu bilirubin adı verilen, sarılığa sebebiyet veren bir madde açığa çıkar. Bu madde normal şartlarda idrar yoluyla dışarı atılmaktadır, ancak bazı bebeklerde idrar miktarının azlığından dolayı bilirubin dışarı atılamaz ve sarılık meydana çıkar. Bazı bebeklerdeyse kan uyuşmazlığı gibi kanla ilgili bir hastalıktan dolayı doğum sonrası hemoglobin parçalanması çok hızlı gerçekleşir ve aynı hızda vücuttan atılamayan bilirubin sarılığa sebebiyet verir.
Bebeklerde Sarılık Tedavisi
Sarılık tedavisinde kullanılan yöntemin dozu bebeğin kanındaki bilirubin miktarına, bebeğin fiziksel özelliklerine ve kan uyuşmazlığı olup olmamasına göre değişecek olsa da; kullanılan tedavi aynıdır ve mavi ışıkla yapılan fototerapi tedavisidir. Bu tedavi bazen 8-10 saat sürdüğü gibi bazen de birkaç gün üst üste devam edebilir. Özellikle kan uyuşmazlığı olan bebeklerde, bazen bu yöntem yeterli olmaz. Bu gibi durumlarda, göbek kordonu aracılığıyla kan değişimi yapılır.
Fizyolojik ya da anne sütü sarılığı denen sarılık türü ise, genellikle herhangi bir tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden geçecektir. Bu noktada en çok dikkat edilmesi gereken nokta, bebeğin çok iyi besleniyor olmasıdır. Fizyolojik sarılık bile olsa bebek beslenip kilo alamadığı takdirde, bilirubin atılımı yavaşlar ve fototerapi tedavisi gerekebilir. Düzenli beslenme olduğu takdirde fizyolojik sarılık 2 hafta içerisinde geçecektir.