Çocuklar için Cicicee

Yeni Eğitim Dönemine Uyum Sağlamak için Öğrencilere Öneriler

Üç aylık bir yaz tatilinin ardından, öğrenciler okul temposuna geri dönüyor. Doğa Koleji Rehberlik Koordinatörü Barış Sezgin, öğrencilerin okula uyumlarını kolaylaştırmak için onlara ve ebeveynlerine çeşitli önerilerde bulundu.

Öğrenciler uzun yaz tatilinin ardından okula yeniden uyum sağlama konusunda hangi zorlukları yaşıyor?

Yaz tatiliyle birlikte esneyen uyuma saatleri, eğlence ve oyun zamanları yakında sona eriyor. Çocuklar ve ebeveynler için daha planlı ve programlı uzun bir zaman dilimi başlıyor. Tatildeki rahat ev ortamından, esneyen kurallardan sonra okulun kurallarla, sorumluluklarla dolu ortamına adapte olma sürecinde, anne – babaların çocuklarına yardımcı olması önemlidir.

Hangi yaş grubu öğrenciler, okula yeniden daha kolay adapte oluyor? Hangi yaş grubu öğrenciler daha çok zorlanıyor?

Yaş dönemi itibariyle yaşı büyük olan çocuklar okulda arkadaşları olduğu için onları görmek hasret gidermek için okula dönüş ile ilgili daha hevesli olabiliryorlar . Yaş itibari ile daha küçük olan öğrenciler anne ve babalarından tatildeki geniş aile profilinden uzaklaşacağını düşündüğü için okula uyum ile ilgili daha fazla zorluk yaşayabilir.

Öğrencilerin okula dönüş sürecindeki psikolojileri nasıldır?

Çocuklar, geniş oyun zamanlarının, aile ile yapılan aktivitelerin tamamen bittiğini düşünebilir. O yüzden aileler, mutlaka okul açılsa bile birlikte aktivite ve oyun zamanları olabileceğini çocuklarına hissettirmeliler.

Öğrenciler, tatil sonrası okula yeniden alışma sürecinde nelere dikkat etmeli, bu süreci daha rahat atlatabilmek için neler yapmalılar?

Okul açılmadan bir-iki hafta önce okul alışverişi tamamlanmalı. İlköğretim çağındaki öğrenciler ile alışveriş listesini birlikte gözden geçirmek ve tamamlamak için alışverişe çıkmak onları rahatlatacak ve motive edecektir.

Okullar açılmadan en az bir hafta önce çocukların uyku ve yemek düzeni, özellikle kahvaltı saatleri yeniden planlanmalıdır. Bu değişikliğe çocuğun hazırlanması için, konuşmak da faydalı olacaktır. Aileler çocukları ile konuşup, ödev ve okul etkinlikleri nedeniyle enerji biriktirmeleri gerektiğini ve bunun için düzen oluşturmanın yararlı olacağını söyleyebilirler.

Öğrenciler, sabahları televizyon izlemek yerine, yap bozla uğraşma, boyama, kitap okuma yaş dönemine uygun etkinliklere yönlendirilmelidirler. Bu faaliyetler çocuğun öğrenme sürecine ve okul düzenine alışmasını kolaylaştıracaktır.

Derslere yeniden uyum sağlamak için nasıl bir çalışma temposu uygulamalılar?

Çalışmalarını bir programa oturttukları takdirde çok yogun olmadan derslere kolaylıkla adapte olabilirler. Okuldan geldikten sonraki zaman dilimi için etkinlik takvimi düzenlenebilir. Ödev zamanı, dinlenme zamanı gibi… Unutulan konularla ilgili panik yapılmadan, hatırlatıcı kaynaklardan yararlanılmalıdır. Öğrencinin aldığı yeni kararları odasında her zaman görebileceği bir yere asması ve onları uygulaması konusunda öğrenciye yardımcı olunmalıdır.

Evdeki çalışma düzenleri nasıl olmalı?

Okul açılır açılmaz çocuğun hemen yoğun bir tempo ile çalışmasını beklemek gerçekçi olmayacaktır. 3 ay gibi uzun bir tatil döneminden sonra hafif bir ders çalışma programı ile başlayıp, programın dozu yavaş yavaş artırılmalıdır.

Ailelere bu dönemde ne gibi görevler düşüyor?

Aileler öğrencilere zaman tanımalı, onlara destek olmalı, onlarla birlikte ders programlarını hazırlayarak onlarla vakit geçirmeyi ihmal etmemeliler. Öğrencilerin en fazla ihtiyaç duydukları şey tutarlı bir ebeveyn tutumudur. Bu nedenle, çocukla birlikte vakit geçirme davranışı okul açıldığında da sürdürülmelidir.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir