0 - 12 Ay Bebek Gelişimi

Yenidoğan Bebek Hastalıkları

Yenidoğan bebek hastalıkları başında; kurdeşen, isilik, kabızlık, çilek beni, enfeksiyonlar, göz hastalıkları gibi sorunlar gelir. Yenidoğanlarda bebek hastalıkları olarak incelenen ve çoğunlukla birkaç hafta içinde kendiliğinden düzelen bu hastalıkların uzun süre devam etmesi durumunda tedavi şarttır. 

Yenidoğan Bebek Hastalıkları

Bir bebek doğduğunda, ana rahminden çok daha farklı olan yeni dünyasındaki adaptasyon sürecinde bazı sorunlar yaşanabilir. Bu sorunlar genellikle ciltle ilgili olup, tedavi edilmeden de zaman içerisinde kendi kendilerine düzelebilirler.

Yenidoğan Bebeklerde Doğum Lekeleri

Yenidoğan bebek hastalıkları arasında deri ile ilgili sorunlara çok sık rastlanır. Bebeklerde cilt problemlerinin başını doğum lekeleri çeker. Bu lekelerin en sık görülen türleriyse, porto şarabı lekesi ve çilek benidir. Morumsu bir renkte, düz bir leke olan porto şarabı, genellikle tamamen yok olmayacağından ilerleyen yaşlarda lazer tedavisi gerekebilir.

Bebeklerde Çilek Beni

Yenidoğan hastalıkları arasında çok sık görülmeyen çilek beni, ilk birkaç haftada kendini gösteren, yaklaşık 7 yaşına kadar kaybolma ihtimali olan lekelerdir. Çilek benleri göz kapağı çevresinde olmadığı takdirde herhangi bir müdahale tavsiye edilmez.

Yeni Doğan Bebeklerde Sarılık 

Bebekler, doğumun hemen ardından gelen birkaç günde vücuttaki atık maddeleri atmada sıkıntı yaşadıklarından, sarılık da muhtemel hastalıklar arasında yer alır. Bu dönemde geçirilen sarılık hafif bir düzeyde olup, genellikle tedavi gerektirmese de bazı bebeklerde fototerapi denen ışın tedavisi yöntemine ihtiyaç duyulabilir.

Bebeklerde Kurdeşen

Yeni doğan bebeklerde çoğunlukla burun çevresinde, küçük beyaz noktalar şeklinde görülen isilik ile hafif düzeyde seyreden kurdeşen ve güçlü bir şekilde meme emmekten kaynaklanan üst dudak üzerindeki su kabarcıkları da yeni doğmuş bebeklerde sıklıkla rastlanan ve birkaç hafta içerisinde kendiliğinden geçen cilt problemleri arasındadır.

Enfeksiyonel Hastalıklar

Yenidoğan bebekler hassas ciltlerinden kaynaklanan dermatolojik hastalıkların yanı sıra şaşılık, göbek fıtığı ve çeşitli enfeksiyonlar da geçirebilirler. İlk 4 aya kadar bebeklerde görülen şaşılık, sahip oldukları göz kaslarının henüz çok zayıf olmasıyla ilgilidir. Ancak bu durum 4. aydan sonra devam etmekteyse, bir hekime başvurulmalı gerekirse tedaviye başlanmalıdır.

Göbek Fıtığı

Göbek bölgesi üzerinde yumuşak bir çıkıntı halinde ortaya çıkan ve herhangi bir ağrıya sebep olmayan göbek fıtığı ise genellikle 2 ile 5 yaşına kadar kendiliğinden geçer. Ancak fıtık 5 yaşından sonra devam ediyorsa ya da 5 yaşına kadar geçen süre zarfında şişlik boyutunda büyüme olmuşsa muhakkak doktora başvurulmalıdır. Bu rahatsızlık bağırsakları karın boşluğuna geri yerleştirmek ve karın duvarında oluşmuş boşluğu dikmek amacıyla gerçekleştirilen bir operasyonla tedavi edilir ve tedavi sonrasında yeniden oluşmaz.

Yenidoğan Bebekte Pamukçuk Nasıl Geçer?

Enfeksiyonlar yenidoğan bebeklerde sık rastlanan bir diğer hastalık türüdür. Doğum esnasında anneden bebeğe geçen enfeksiyonların başında yer alan pamukçuk, ağız içinde yer alan “Candida Albinas” mayasının gereğinden fazla miktarda artmasından kaynaklanır. Yemek yerken bebeğin canını acıtan ağız yaraları, dilde ve ağız kenarında görülen beyaz lekeler pamukçuğun belirtileridir.

Bebekte pamukçuktan şüphelenildiği takdirde vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir. Ağızdaki lekelerden alınacak örneğin sonucuna göre mantar önleyici krem ya da damla ile rahatsızlığın tedavisi sağlanır. Bu enfeksiyonun tekrar etmemesi için biberon ve emzik uçları iyice temizlenmeli, bebeğini emziren anneler meme uçları için doktorlarının tavsiye ettiği mantar önleyici bir krem kullanmalıdır.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir