Yenidoğan bebekle bağ kurmak konunda zorlandıysanız bilin ki yalnız değilsiniz. Bebekle bağ kurmak için zamana ihtiyacınız var.
Hamileyken eşinizle birlikte bebeğinizle konuşmaya başlarsınız. Ona şarkılar söylersiniz, müzik dinletirsiniz. Bebekle daha iyi iletişim kurmanın yollarını ararsınız. Siz konuştukça bebeğin hareket ettiğini bile düşünmeye başlarsınız. Bir an önce onunla tanışmak istersiniz. Günleri sayarsınız. Fakat işler istediğiniz gibi gitmeyebilir.
Doğum sırasında bir komplikasyon sonucu bebeğinize müdahale edilmesi gerekebilir. Bu durumu görmek sizi etkileyebilir. Bu da bebekle bağ kurmanızı engelleyebilir. Diğer yandan doğum çok iyi geçse de doğum öncesinde umduğunuz gibi bebekle mükemmel ilişki geliştiremeyebilirsiniz. Bunların hepsine hazırlıklı olmalısınız.
Doğum sonras eve geldiğinizde kendinizi bebekle bağ kuramaz halde bulabilirsiniz. Emziriyor, altını temizliyor, her şeyiyle ilgileniyor fakat bebeğinize sıcaklık hissedemiyor musunuz? Korkmayın, kendinizi suçlamayın ve kendinizi yalnız hissetmeyin. Muhtemelen bir hamilelik sonrası depresyon sürecine giriyorsunuz.
Uzmanlar bazı kadınların bebekle hemen bağ kurabildiğini, bazı kadınların ise bunun için zamana ihtiyaç duyduğunu söylüyor. Annelik süreci herkes için farklı işleyebilir. Kendinizi başkalarıyla kıyaslamaktan vazgeçin. Herkesin deneyimi farklıdır. Bunun bilincinde olun.
Bu konuda çok yoğun bir toplumsal baskı söz konusudur. Anne ile bebeğin hemen ve mükemmel bir ilişki geliştirmesi beklenir. Oysa durum böyle gelişmeyebilir. Özellikle ilk anneliklerde kadın için bebekli hayat hiç bilmediği, yeni bir durumdur.
İlk bebeğini dünyaya getiren kadınlar eski hayatlarının tamamen geride kaldığı hissine kapılabilirler. Evde sürekli bakıma muhtaç bir bebek olması ancak deneyimle öğrenebileceğiniz bir süreç. Bu yeni duruma adapte olmak da zaman alır.
Yenidoğan Bebekle Bağ Kurmak İçin Ne Yapılmalı?
Bebekle bağ kurabilmek için kendinize zaman tanıyın. Tüm baskılardan uzaklaşın ve yanınızda sadece size gerçekten yardımcı olacak kişileri tutun. Bu kişiler hem bebeğin bakımına yardım edebilirler hem de sizi piskolojik olarak destekleyebilirler.
Eşinizle de konu üzerin konuşun. Konuşmak sizi rahatlatır ve eşiniz de size yardımcı olabilir. Belki o da aynı hissediyordur. Hisleriniz aynı olmasa bile birbirinize destek olabilirsiniz. Eğer üstesinden gelemeyeceğinizi düşünüyorsanız mutlaka bir uzmandan yardım almalısınız.
Doktorlar bebekle bağ kurmanın en iyi yolunun ona temas etmek olduğunu belirtirir. Bebeğinizle temas kurun. Onu yakınınızda tutun. Ona dokunun. Elini tutun, başını sevin. Masaj yapın. Masaj bebekle iletişim kurmanın mükemmel bir yoludur. Hem bebeğin rahatlamasını sağlar, daha huzurlu hissetmesini sağlar, hem de sizin onunla bağ kurmanıza yardımcı olur. Göreceksiniz bir sabah onu emzirirken gözlerinizin içine bakan minik bebeğiniz içinizi ısıtacak.
Bu yöntemi baba da denemeli. Babanın da bebekle bağ kurması güç olabilir. Diğer yandan bebek de aileyle hemen bağ kuramayabilir. Onun sizi tanıması için yardımcı olun. Bebebğinizi kendinize yakın tutun.
Kendinizi suçlamayı bırakın ve kendinize zaman tanıyın. Mükemmel olmak zorunda değilsiniz, iyi olmak için çabalamanız yeterli.