Her yıl dünyaya kalp hastası olarak gözlerini açan binlerce bebek, erken teşhis ve tedavi durumunda sağlıklı bireyler olarak hayatına devam edebiliyor.
Uzmanlar, artık gebeliğin 18-20. haftasından sonra anne karnında kalp hastalığı olup olmadığı da anlaşılabilmekte ve böyle bir durum varsa bebek daha doğmadan gerekli tedbirler alınabilmektedir, diyor. Bebek gelişimi açısından, yenidoğanlara kalp testi yapılması büyük önem taşıyor.
Kalp hastalıkları dünyada olduğu gibi ülkemizde de ölüm nedenleri arasında başı çekiyor. Son yıllarda yeni gelişen yöntemler sayesinde ise hastalığın teşhisi ve tedavisi doğumun hemen sonrasında hatta henüz anne karnındayken bile mümkün olabiliyor.
Doğuştan kalp hastalığının tespitinde son derece basit ama hayat kurtaran testin adı ‘pulseoksimetri’. Yeni doğan bebeğin el veya ayak parmağına yapıştırılan küçük bir elektrod yardımı ile çalışan cihaz, kanın oksijen derecesini ölçüyor, kalp hastalığı durumunda kirli ve temiz kanın karışmasına bağlı olarak, kanın oksijen derecesi düşük çıkıyor.
Her 100 bebekten birinin kalp hastası olarak doğduğunu, bu nedenle doğuştan kalp hastalığı için ‘pulseoksimetri ‘ ile yeni doğan bebek taraması yapılmasının zorunluluk olduğunu belirtiliyor. Doğan her bebeğe pulseoksimetri testi yapılması hem çok kolay hem de son derece hayati bir durum olarak değerlendiriliyor. Dolayısıyla yeni bebek sahibi aileler, hayat kurtaran bu testin yapılmasını doktorlarından istemeleri gerekiyor.
Yeni doğan bebekte 7 kritik kalp hastalığı
Uzmanlar, pulseoksimetri testinin, ideal olarak doğumdan ilk 24 saat geçtikten sonra ve bebek taburcu edilmeden önce yapılması gerektiği gibi, testi geçemeyen bebeklerde ekokardiyografi tetkiki ile kalbin görüntülenmesinin şart olduğunu vurguluyor.
Yenidoğanlarda doğuştan kalp hastalığı taramasında, özellikle 7 kritik doğuştan kalp hastalığının araştırılması önemli.
- Doğuştan büyük damarların ters olması
- Akciğer atardamarının tıkalı olması
- Kalbin sağ kapağı ve karıncığının gelişmemiş olması
- Kalbin sol kapakları,sol karıncık ve aort damarının gelişmemiş olması
- Kalbe temiz kan getiren damarların kirli kana karışması
- Aort damarı ve akciğer atardamarının birlikte çıkması
- Akciğere giden damarın dar olması ve kalpte geniş bir delik bulunması
Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte artık gebeliğin 18-20. haftasından sonra anne karnında kalp hastalığı olup olmadığının da anlaşılabiliyor.