Yenidoğan bebekte cilt bakımı yapılırken bebeğin hassas cildine dikkat edilmelidir. Bebeklerin cildi çok hassas, ince ve az yağlı olduğundan kolayca zedelenebilir. Cilt bütünlüğünün bozulması, cildin zedelenmesi, bebekler için bir enfeksiyon riskidir.
Doğumu izleyen ilk günlerde bebeklerin özellikle yüz bölgesinde ufak, sivilceye benzer kırmızı döküntüler görülür. Bu döküntüler, tıbbi müdahale gerektirmez, sadece cilt temizliğine dikkat ederek kısa zaman içerisinde yok edilebilir; ancak yine doğumu izleyen ilk günlerde, bebeğin yüz ve vücudunda kırmızı zemin üzerinde, sarı baş veren döküntüler var ise bu, enfeksiyon belirtisidir. Döküntüler, mutlaka doktor tarafından değerlendirilmelidir.
Yenidoğan Bebekte Cilt Bakımı
Yenidoğan bebekler ılık su ile her gün yıkanabilir. Günlük ılık su, bebeğin rahatlamasını sağlayacaktır. Bebekleri yıkarken özel sıvı sabunlar tercih edilmelidir. Bebeği, haftada 2-3 kez şampuan veya sabun ile yıkamak yeterlidir.
Banyo sonrası yumuşak bir havlu ile bebeği kurulamak ve bebek nemlendiricileri ile kısa masajlar yapmak bebeği rahatlatacak ve daha kolay uyumasını sağlayacaktır. Bebeklere giydirilen çamaşırlar yıkanırken deterjan değil, sabun tozu kullanılmalı, çamaşırlar çok iyi durulanmalı ve mutlaka ütülenmelidir.
Bebeklerde Pişik Sorunu
Bebeklerin bezi, her 2-3 saatte bir değiştirilmelidir. Her bez değişimi sırasında bebek, ılık su ile yıkanmalı, altı kuruması ve havalanması için kısa bir süre açık bırakılmalı ve iyice kuruduğu görüldükten sonra bebeğin altı kapatılmalıdır. Pişik, yenidoğan döneminde sık görülen bir durum değildir. Özellikle, ek besinlere başlandıktan sonra görülür. Pişikler, kesinlikle doktor tavsiyesi olmadan çeşitli kremlerle tedavi edilmemelidir.
Bebeklerde Saç Bakımı
Yenidoğan bebeklerin saç diplerinde sarı kepekler oluşabilir. Kepekli bölgeye, pamukla çok az ayçiçeği yağı sürmek, bebeği 2 saat sonra ılık banyo ve bebek şampuanı ile yıkamak faydalı olabilir.
Bebeklerde Göbek Bakımı Nasıl Yapılmalı?
Yenidoğan bebeğin, göbek bölgesinin temizliği oldukça önemlidir, çünkü göbek bölgesinden vücuda mikrop girmesi çok kolaydır.
Ebeveyn, göbek bakımı için her defasında ellerini yıkamalı ve göbek bölgesini hafifçe alkolle silip, steril gazlı bezle kapatmalıdır. Kapatırken, cildin kuru olduğundan emin olunmalıdır. Göbekte kızarıklık, akıntı ya da şişkinlik varsa hemen doktora gösterilmelidir.