Yenidoğan bebekler, dış etkenlere karşı oldukça duyarlıdır. Bebeklerin bu dönemde özel bir bakıma ihtiyacı vardır. Göz, kulak, burun ve ağız bakımına dikkat edildiği takdirde yenidoğan dönemini daha rahat atlatmak mümkündür.
Yenidoğan bebeklerin bakımını yaparken özellikle göz, kulak, ağız ve burun bölgelerine dikkat etmek gerekir.
Yenidoğan Bebeğin Göz Bakımı Nasıl Yapılır?
Yenidoğan bebeğinizin gözlerine özel bir bakım yapmanıza gerek yoktur. Eğer bebeğinizin gözlerinde akıntı veya çapaklanma varsa, günde bir defa kaynatılmış suyla ıslatılmış steril gazlı bez ile göz pınarından dışarıya doğru tek bir hareketle gözlerini temizlemelisiniz. Bebeğin gözlerini, steril gazlı bezi kaynamış ılık suda ıslatıp gözü içten dışa doğru tek bir hareketle fazla bastırmadan silmelisiniz. Günde beşer onar kez olmak üzere göz pınarı denilen burun köküne yakın çıkıntılı kısma hafif dokunuşlarla masaj yapabilirsiniz. Gözde kızarıklık, yoğun çapaklanma ve şişlik varsa doktora başvurmalısınız.
Yenidoğan Bebeğin Kulak Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Özellikle yenidoğan bebeklerin banyo yaptırıldıktan sonra, kulaklarının ıslak kalmaması için, kulak çubuğu ile dış kulak çevresini ve kulak kepçesinin kıvrım yerlerini iyice silerek kurulanmalıdır. Bebeğin kulakları içine asla temizleme amaçlı yabancı cisim sokulmamalıdır. Sadece kulağın arkası ve dış kulak kepçesi silinmelidir.
Yenidoğan Bebeğin Ağız Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Bebeklerde ağız bakımı önemlidir. Özellikle pamukçuk oluşumu açısından dikkat edilmesi gerekmektedir. Anne emzirirken bebeğin ağız içini gözlemleyebilir ve problem varsa önlem alabilir. Dil ve ağız mukozası normal görünümde ise ağız bakımına ihtiyaç yoktur. Ağız bakımı yapılacak ise steril gazlı bez kaynamış ve ılımış suyla ısıtılarak ağız içi tek seferde silinebilir. Eğer ağzında pamukçuk oluştuysa, doktorun önereceği ilaçlarla ağız içi ve meme ucu bakımı yapılmalıdır.
Bebeklerinin yenidoğan dönemini sorunsuz atlatması için ebeveynlerin bebek bakımında dikkatli olması gerekir.