Yenilenebilir enerji kaynakları; kendini yenileyebilen, gücünü hiç tükenmeyeceği düşünülen bir kaynaktan alan enerji türleri olarak tanımlanabilir. Yenilenebilir enerji kaynakları, yeniden kullanılmaya ya da yeniden üretilmeye uygundur.

Temel kaynağı doğal güneş, rüzgar, yer altı suları gibi kaynaklar olan enerjiler, “yenilenebilir enerji kaynakları” olarak adlandırılır. Güneşin hiçbir zaman tükenmeyeceği düşünüldüğünden, enerjisini güneşten edinen kaynakların da yenilenebileceği düşünülmektedir.

Yenilenebilir Enerji Kaynakları Nelerdir?

Yenilenebilir enerji kaynaklarına, rüzgar enerjisi, jeotermal enerji ya da dalga enerjisi örnek olarak verilebilir.

  • Güneş enerjisi
  • Rüzgar enerjisi,
  • Hidroelektrik,
  • Gelgit (Dalga enerjisi),
  • Jeotermal enerji,
  • Akıntı enerjisi,
  • Biyokütle enerjisi
  • Anaerobik arıtma,

Güneş, rüzgar, okyanus, biyolojik atıklar gibi sonu gelmeyeceği düşünen kaynaklar aracılığıyla enerji oluşturan kaynaklar, yenilenebilirdir.

  1. Güneş enerjisi, gücünü güneşten alır. Bu nedenle, güneş enerjisi, yenilenebilir bir kaynaktır.
  2. Rüzgar enerjisi, kaynağını rüzgardan aldığından, rüzgar enerjisi ve rüzgar enerjisi kullanılarak elde edilen kaynaklar, yenilenebilirdir.
  3. Okyanus ve denizlerde meydana gelen gelgitler ve suyun hareketliliği de bir enerji oluşturur. Buna dalga enerjisi denir. Okyanusların tükenmeyeceği varsayıldığından, dalga enerjisi de yenilenebilir enerji kaynakları arasında yer alır.
  4. Biyokütle enerjisi, biyolojik artıklar ile oluşur. Doğum ve ölüm devam ettiği sürece, biyolojik artıklar da devam edecektir. Bu nedenle, biyokütle enerji, yenilenebilir enerji kaynakları arasında yer alır.
  5. Gücünü yer altı sularından alan, jeotermal enerji; nehirden alan hidrolik enerji ve su ve hidroksitlerden alan hidrojen enerjisi de yenilenebilir enerji kaynakları arasında yer alır.
Paylaş

Son Yazılar

Çocuk Dostu Şehir Nasıl Olmalı?

Çocuk dostu şehir nedir? Çocuk dostu bir şehir nasıl olmalı? Çocuk dosu şehirler için çocukların…

20 Şubat 2023

Çocukların Sağlıklı Beslenmesi için Neler Yapılmalı?

Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak; obezite riskini azaltıyor, çocuğun daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlıyor…

17 Şubat 2023

Bebekler Ne Zaman Balık Yiyebilir?

Ek besinlere geçen bebeklere haftada bir defa balık verilebileceği gibi, bebeğin fizyolojik durumu ve alerjisi…

14 Şubat 2023

Çocuklarda Stresi Azaltan Egzersizler

Çocuklarda stresi azaltan egzersizler neledir? Çocuklar hangi sebeplerle stres yaşamaktadır? Stres nasıl önlenebilir? Her Altı…

24 Ocak 2023

Okul Çocukları için Beslenme Önerileri

Okul çağındaki çocukların beslenme düzenleri çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.

11 Ocak 2023

Çocuklar için Yılbaşı Partisi Hazırlama

Çocukların yeni yıla daha mutlu girmesini sağlayabilmek için, arkadaşlarıyla birlikte eğlenebileceği bir parti hazırlayabilirsiniz.

2 Aralık 2022