Yer çekimini kim buldu? Yer çekimi olmasaydı ne olurdur? Yer çekimi hakkında bilgi.
Yer çekimi nedir?
Dünya’daki her şey Dünya’nın merkezine doğru çekilir. Eşyaların ve bütün nesnelerin yere düşmesinin nedeni budur. Herkesin ve her şeyin bir ağırlığı vardır. Buna ‘Yerçekimi’ denilmektedir.
Dünya’nın yer çekimi her yerde aynı mıdır?
Dünya’nın yer çekimi her yerde aynı değildir. Dünya’nın merkezinde yer çekimi daha fazla iken, Dünya’nın merkezinden uzaklaştıkça yer çekimi azalır.
Yerçekimi sadece Dünya’da mı vardır?
Yerçekimi öteki gezegenlerde de vardır, ama Dünya’dakinden farklıdır. Örneğin, Ay’da her şeyin ağırlığı altı kat azalır.
Yerçekimi olmayan ortamda nasıl yaşanılır?
Yerçekimi olmayan bir ortamda yaşamak oldukça zordur. Bu nedenle astronotlar, uzayda bulundukları süreç içerisinde yürüyebilmek için özel ayakkabılar giyer, uyuyabilmek için ise, yatağa bağlı uyku tulumları kullanırlar.
Yer çekimini kim buldu?
Yer çekimini Isaac Newton buldu. Bunu ise, ağaçtan başına düşen bir elma sayesinde gerçekleştirdi. Isaac Newton bu elma sayesinde Dünya’nın merkezinin her şeyi kendisine çektiğini anlamıştır. Ayrıca bir şeyin ağırlığı her yerde aynı değildir. Yerçekimi ne kadar kuvvetliyse, o kadar ağır olur.
Dünyadaki bir cismin bırakıldığında gökyüzü yerine yere doğru düşmesinin sebebi yer çekimidir. Yer çekimi, hemen hemen dünyanın her yerinde aynıdır.
Yer Çekimi Olmasaydı Ne Olurdu?
Eğer yer çekimi olmasaydı, dünyada yaşamak neredeyse imkansız olurdu. Hiç yağmur ve kar yağmazdı. Serbest bırakılan hiçbir şey geri gelmezdi (muhtemelen biz de). Ağaçlar yetişemezdi, denizler, nehirler olmazdı. Bu nedenle su kaynaklarımız da olmazdı. Dağlar da olmazdı. Kısaca dünya şu an üzerinde yaşadığımız yerden çok daha farklı bir yer olurdu.
Kütle Çekim Kuvveti
Dünyanın yer çekimine sahip olmasının sebebi kütle çekim kuvvetidir. Kütle çekim kuvveti, Dünya’nın kendi ekseni etrafında dönmesini de sağlar. Yalnızca Dünya’nın değil, Ay’ın ve Güneş‘in de hareketleri kütle çekim kuvveti sayesindedir. Einstein’a göre ise kütle çekim kuvveti yoktur, uzayda bükülme vardır. Ancak Einstein’ın bu teorisi henüz ispatlanamamıştır.
Yorumları Göster (62)
idare eder. sadece projeden güzel not alsam yeter.
Teşekkürler ödevim'den artı alıcam
Bende katılıyorum
Evvvvvvvveeeeeeeeeetttttttttttttt katılıyorum ona ,💞💞💞💞💟💟
Yer çekimini Newton dan 500 yıl önce bizim türk atalarımız bulmuştur bu yüzden bu bilgi yanlistir
Fakat,atalarımız bu gerçeği bilimsel olarak ispat edememişlerdir.Bu yüzden "Newton" yer çekimi kanununu bulmuştur diye geçer.Ayrıyeten atalarımız sadece bu fikri öne sürmüştür.Ve bu fikrin doğruluğunuda Isaac Newton tarafından bilimsel olarak ispat edilmiştir.
KATILIYORUM
Katılıyorum
Yerçekimi kanunu dediğimiz şey, küre dünya üzerinde nasıl bir etkisi vardırki tonlarca ağırlığıda mikron ağırlığıda aynı oranda çekebiliyor mesala suyun kaldırma kuvveti var yani hacmine göre bu kuvvet uygulanıyor atmosferde havanın yoğunluğuna göre hava kaldırma kuvveti uygulanıyor da yerçekimi niye hepsine aynı davranıyor yoksa dünya düz olmasın
adam haklı bune yalan bilgi veriyonuz fenden 0 aldım sizin yüzünüzden takdiri kaçırıyom
Yalan bilgi yazıyorsunuz herkesim bildiğinin aksine newtonun kafasına elma dusmedi ancak yer cekimini o elma agacinin altında buldu siz ise hemen masallama yöntemine kaçmışsınız iyicie araştırın öyle insanlara bilgi verin, Cahillik yapmayın.
Newton dan asırlar önce (1400 sene önce) yer çekimine kur'ani kerim işaret etmiştir:Fakat ilgili ayetlerin mevcut meallerinde bir çeviri hatası söz konosudur.
أَحْيَاء وَأَمْوَاتًا ﴿٢٦﴾ أَلَمْ نَجْعَلِ الْأَرْضَ كِفَاتًا ﴿٢٥
Mursalat -25-26.ayetlerin doğru meallerı şöyledir.
25-26: Biz arzı hem (insan,hayvan,bitki ve ağaç gibi yaşayan bütün) canlıları,hem de ölüleri /cansız olan her şeyi kendine çeken bir barınak kılmadık mı?" şeklindedir.
قوله ( احياء وأمواتا ) معناه راجع إلى الأرض ، والحي ما أنبت ، والميت ما لم ينبت (التفسير الكبير )
الضم والجذب حيث الأشارة للجاذبية الأرضية
وقيل معناه تضم الاحياء التي هي الانسان والحيوان والنبات والاموات هي الجمادات من الارض والماء وغير ذلك (مباحث في اعجازالقران)
--------------------------------------------------------
Yer çekimi kanunu Kuran'da var mıdır?
(Mürselat, 77/25-26) ayette “yer çekim kuvvetine” bir işaret vardır. Çünkü, “toplanma yeri” olarak ifade edilen kelime “kifat”tır. Bu kelime, tefsirlerde “cem/toplanma, damm/çekme” yeri olarak açıklanmıştır. (bk. Zemahşerî, Seyyid Tantavî, İbn Aşur, ilgili ayetin tefsiri)
Demek ki, yeryüzü “kifat” olarak yaratılmıştır ki, insanları dağılmaktan kurtarıp, üzerinde toplasın, kendine çeksin. Bu ise, yerin bir çekim merkezi olduğunu göstermektedir.
Kuran’ın inmesinden yaklaşık bin yıl sonra tanımlanan evrendeki dört temel kuvvetlerden birisine (yer çekimi), bundan yaklaşık bin yıl önce Kuran'da dikkat çekilmesi, Kuran'ın Allah'ın Katından indirildiğinin delillerinden sadece biridir.
(Sorularla İslamiyet)
yav hehe ıssac newton buldu türk buldu len yalan yanlış yazıyyonuz be!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Okadarini bende biliyom biraz daha detayli olsaydi daha iyi olurdu
İpek, şimdi daha detaylı anlattık. Ve sana bir sorumuz var. Yer çekimi olmasaydı; denizler, ormanlar, dağlar da olmazdı. Peki sen en çok neyi özlerdin? @İpek
Yorumun için teşekkürler İpek, bu bölümü geliştireceğiz :) @İpek
Çok az
fena değil