CiciPedia

Yeryüzünün En Zehirli Canlıları

Heloderma Suspectum (Gila Canavarı)

20 sene ömrü olan kertenkele, türünün tek zehirli canlısıdır. İri bir gövdesi, kısa ve tombul kuyruğu vardır. Koyu renk üzerine parlak benekleri olan Gila Canavarı, kurak çöllerde yaşar.Heloderma Suspectum -Gila CanavarıDiğer cinsi ise Meksika çöllerinde hayatlarını sürdürür. Çalılarla kaplı taşlık veya kumluk alanlarda yaşar. Kayaların altında diğer hayvanların sığınaklarında ya da kendi kazdığı kuyularda bulunur.

Dişisi kumların içine veya kayaların altına yumurtlar. Yumurta sayısı 4 ile 5 arasındadır. Yaz veya ilkbaharda yumurtladığı görülür.

Kuş, yumurta ve fareler ile beslenir. Kuyruğunda depoladığı yağ, onu kış aylarında soğuğa karşı korur. Yılanlar gibi zehri enjekte etmez fakat yaraladığı avının içine akıtır. Isırığı avlarını ve avcılarını geri püskürtmeye yarar.

Geçmiş dönemde yerliler, bu canlıdan hem beslenir hem de sağlık alanında yararlanırlarmış, zehrinden panzehir yaparlarmış.

Sydney Funnel

Sydney FunnelYuvasının girişine huni şeklinde bir ağ ördüğü için “Huni Ağ Örümceği” olarak da anılır.

Latince adı "Atrax Robustus" olan örümcek, bir mg zehriyle 10 bin fareyi öldürebilir. Kış ve ilkbahar mevsimlerinde tehlikeli olan örümcek, sıcak havalarda daha da tehlikeli olur. Ot yığınlarının arasına ve bahçedeki kıyafetlerin arasına saklandığı için tehlike saçar.

2 metre uzaktan sıçrayabilen canlının gözü çok karadır. Korkmadan düşmanının üzerine saldırır. Soktuğu andan itibaren yarım saat içinde kişiye panzehir verilmesi gerekir. Aksi takdirde kişi, bir saat içinde hayatını kaybeder. Zehrinde bulunan madde, kaslarda ve eklemlerde ani kasılmalara neden olur.

Dünyanın en zehirli örümceği, Sydney ve çevresinde yaşar. 2,5 ile 3 cm büyüklüğünde, siyah renktedir ve tüylüdür.

Death Stalker (Sarı Akrep)

Death Stalker - Sarı AkrepHayatta kalmak için su içmeye ihtiyacı olmayan canlılardan biridir. Halk arasında ”Sarı Akrep” olarak da bilinen canlı, büyük kıskaçlı, kuyruğu ince boğumlu ve küçük iğnelidir. Ortadoğu’da taş altında ve çöllerde yaşar.

Her akrep gibi sarıakrep de doğduğunda beyazdır ve daha sonra sarı rengini alır. Ortalama 6 yıl yaşar. Bir yıl boyunca susuzluğa ve açlığa dayanabilir. Dişi sarıakrep, tehlikeden uzak tutmak için yumurtalarını sırtında taşır. Belli süreyi tamamlayan yumurtalar, anne akrebin sırt kabuğunun açılması ile ortaya çıkar.

Sarıakrep, milimetrenin milyonda birinden daha küçük titreşimleri algılayabilir. İsrail, Mısır, Suriye ve Türkiye’de tıbbi açıdan önemi olan bir canlıdır. Sydney Funnel örümceği gibi, bir mg zehri, 15.000 fareyi öldürür.

Inland Taipan

Inland Taipan - YılanKobra yılanından yüz kat daha güçlüdür, Avustralya’da yaşar. Bir ısırığı, yüz insanı öldürebilir. Zehri, 5 metre uzaktan bile etkili olabilir. Bu canlı türü, zehri yılanların arasında en tehlikeli olanıdır. Bu zehir öyle bir zehirdir ki, yılanın ısırınca salgıladığı zehir kas zayıflamasına ve felce sebep olur. Zehrin içinde ayrıca bulunan bir madde, kanda pıhtılaşmayı önler ve kişide kan kaybına neden olur.

Box Jelly Fish (Denizanası)

Box Jelly Fish - DenizanasıHint Pasifik Okyanusu’nda yaşayan ve en zehirli canlılar arasında yerini alan bu tür, kendisine temas eden kişiyi 5 dakika içinde öldürebilir. Kare şeklinde olduğu için “Box Jelly Fish” adını almıştır. Dokunaçları vasıtasıyla zehir salgılar. Temas eden kişi, üç ile dört dakika içinde nefes alamamaya başlar ve kalbi durabilir. Tıbbı müdahale olmaz ise hayatı tehlikeyi atlatması mümkün değildir. Yardım gelene kadar zehirlenen kişiye suni solunum ve kalp masajı yapılırsa kurtulması mümkün olabilir. Kişinin acısı ise sirke ile azaltılabilir.

Bu canlının saldırısına uğrayan kişiye çıplak el ile kesinlikle dokunulmamalıdır. Box Jelly Fish, hayati önem taşıyan yerlere dokunursa tehlikeli olur. Bu riski azaltmak için, sadece el ve ayakları açıkta bırakan kostümler giyilmesi yeterlidir.

Blue Ringed Octopus (Mavi Halkalı Ahtapot)

Blue Ringed Octopus - Mavi Halkalı Ahtapotİki dakikada öldürebilen bir zehre sahiptir. Japonya ve Pasifik Okyanusu’nda yaşayan ve ”Mavi Halkalı Ahtapot” olarak da bilinen canlı, 30 gram ağırlığındadır. Yengeç ile beslenir. Üzerindeki yüzüğü andıran halkalar, rahatsız edildiğinde mavi renk alır, bu olay elektriklenme ile meydana gelir.

Eğer canlıda, mavi halkları görmüşseniz çok geç kalmışsınız demektir. Zehri vücutta hızla bakteri türetir ve solunumu keser. Kişi, ilk olarak görme yeteneğini kaybeder ve üç dakika içinde de komaya girer.

Dort Poison Frog

Dort Poison FrogMinicik oluşu ve rengârenk görüntüsü ile yansıttığı sevimliliğe sakın aldanmayın! Boyu 2 cm olan bu kurbağanın zehri, 118 koyunu, 150 insanı ve 30 bin fareyi öldürebilir. Dünyanın en zehirli canlısı bu kurbağadır. Geçmiş dönemde, bölge yerlileri oklarını bu hayvana sürerlermiş ve okun değdiği kişi de hemen ölürmüş.

Dişi kurbağa ile birleşmeden sonra erkek kurbağa, döllenmiş yumurtayı kendi başına yaşayana dek sırtında taşır. İçerdiği zehir son yıllarda yoğun incelemelere konu olduğu için, türlerinin sayısında önemli bir azalma görülmeye başlanmıştır.

Kaya balığı

Kaya balığıBalık familyasının en zehirli türü olan kaya balığı, taş gibi görüntüsü ile oldukça çirkindir. Kaya balığının üç çeşit türü bulunmaktadır; hortum kayası, kömürcü kayası ve sazkayası.

Kaya balığı ortalama 20 cm boyundadır, en uzunu ise 50 cm’ dir. Yeryüzünün en küçük omurgalı hayvanı olan 1cm boyundaki ve Filipinler’de yaşayan kaya balığıdır ve bir cm boyundadır.

Görenler onu ilk başta fark edemezler. Sırtının üzerinde düz bir hat olarak çok güçlü zehre sahip dikenler bulunur. Bazılarının dikenleri ise jilet gibi keskindir.

Yaşadıklara yere göre renkleri farklılık gösteren kaya balığının gövdesi füze biçimindedir. Kafası yassı, üstten basık ve iridir. Gözü kafasının üstündedir ve birbirine yakındır. Deniz solucanları, midye içi ve balık yavruları ile beslenir.

İki sırt yüzgeci bulunan balığın, karın yüzgeci vantuz şeklindedir. Bu özelliği de balığın dibe iyice tutunmasını sağlar. Kuyruk yüzgeci yumuşaktır ve biçimi dümeni andırır.

Üreme zamanı geldiğinde erkek kaya balıkları, birbirlerine karşı saldırgan olurlar ve üreme alanı için kavga ederler. Birleşmeden sonra erkek kaya balığı yumurtaların başında nöbet tutar. Dişi ise yüze yakın yumurtayı bırakır bırakmaz bir daha geri dönmemek üzere yuvayı terk eder.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir