Yeşilay Uyarıyor: Kokulu Kırtasiye Malzemelerine Dikkat

Yeşilay Kocaeli Şubesi Genel Sekreteri Bilal Başkonuş kokulu kırtasiye ve inşaat malzemelerine hakkında bilinçli olmamız gerektiğini söyledi. Başkonuş uyuşturucu maddeler konusunda çocuklarımızın ve halkımızın fazla bilgisi olmadığını ve bunun neticesinin de kendilerini veya çocuklarını bir anda bağımlılığın pençesinde bulabilme ihtimallerinin olduğuna değindi.

Başkonuş “Uyuşturucu maddeleri az buçuk hepimiz biliyoruz ama bir de günlük yaşamda sürekli kullandıklarımız var bu maddelerde çok da masum değiller bu maddeleri evlerimizde bulundurmamalıyız. Son yıllarda  "Volatile Solvents" veya "İnhalants" olarak ifade edilen benzin, çeşitli yapıştırıcılar, daktilo silici, tiner, butan, naftalin, azot oksit vb. uçucu maddeleri işimizin gereği kullanmamız gerekebilir.  Bu maddeleri kullanırken havadar bir yerde kullanmalı ve işimiz bitince de hemen kapaklarını kapatıp depolara kaldırmamız gerekir.

Bu maddelerin solunum yoluyla (koklama ve nefesle içe çekme) kısa süreli kullanılması halinde muhakeme yeteneğinin azalması, koordinasyon bozukluğu, öksürük, burun ve gözlerde tahriş, kalp atışında artış ve düzensizlik, solunum bozukluğu, boğulma ve sarhoşluk hallerine, uzun süreli kullanıldığında ise kilo kaybı, ruhsal çöküntü, paranoya, hafıza zayıflığı, beyin, karaciğer ve böbreklerde ciddi hasarlara yol açtığı, gösterdikleri yan etkiler ve ani koklamalardan doğan ölümlere neden olduğu belirtilmektedir.

Ayrıca sağlığa zararlı kimyasal maddelerle üretilen kırtasiye malzemelerinin kullanılmaması da gereklidir. Öğretmen ve öğrencilerimizin sağlıklarının korunması ve çocuklarda daha sonra madde bağımlılığına dönüşebilecek koklama alışkanlığının önlenmesi, amacıyla bütün eğitim kurumlarında; İçinde çözücü olarak etilasetat bulunan beyaz tahta kalemlerinin kullanılmaması gerekmektedir.

Özellikle üzerinde yabancı dilde yazı bulunan ithal kalemleri (Board Marker) alırken içinde bu tür uçucu maddelerin bulunup bulunmadığına dikkat edilmesi, çözücüsü alkol olanların tercih edilmesi, Organik sovenlerle (Toluen vb.) yapılan kırtasiye tipi yapıştırıcıların marka veremiyoruz ama bunları biliriz kullanılmaması gerekir, Bunun yerine su vasatta üretilen yapıştırıcıların kullanılması, yerinde olur.

Uçucu madde ihtiva eden kokulu silgi-defter, maket yapıştırıcıları, oyun hamurları, resim boyaları vb. kırtasiye malzemelerinin her insanda bağımlılık yapabildiği, zihinsel yetersizliklere sebebiyet verdiği, suça eğilim ve saldırgan davranışları arttırdığı, hareketlerin yavaşlaması ve denge bozukluklarına sebebiyet verdiği, hafıza bozukluğu ve yeni bir şey öğrenmeyi engellediği tespit edilmiştir.

Bu belirtilen malzemelerden başka, öğrencilerin okul içinde ve dışında kokulu silgi, kokulu kalemler vb. kırtasiye malzemelerini kullanmamaları konusunda öğretmenlerin ve velilerin bilinçli olması gerekir.

Değerli veli, öğretmen ve öğrenci arkadaşlarımız. Bağımlılık konusunda çok duyarlı olmamız gerekirç Çocuklarımızı her türlü tehlikeden uzak aklıselim insanlar olarak yetiştirmek bizim en büyük sermayemiz olacaktır. Bu nedenle bağımlılığın her türlüsüne çok dikkat etmeliyiz.” dedi.