Baksı Kültür ve Sanat Vakfı; geleneksel kültürün kaybolmasını engellemeye soyunduğu ilk günden itibaren “yetenekli öğrenciler ve çocuklar” ile buluşma hayaliyle Baksı Müzesi’nde Bayburt 1. Öğrenci Sanat Şenliği düzenliyor.
Vakıf şenlik sayesinde; güzel sanatlara yeteneği olan çocukların eğitimlerine ve geleceklerine destekte bulunmayı amaçlıyor.
Bine yakın resim arasından seçilen ve aralarında “Dede Korkut Masalları”, “Bayburt Efsaneleri” ve “Sokak Oyunları”nı anlatan en başarılı 150 resim, 8 Haziran 2013 Cumartesi günü yaşanacak olan Bayburt 1. Öğrenci Sanat Şenliği’nde ilk kez sergilenecek.
30 Öğrenci; Baksı Müzesi Sanat Atölyelerinde Düşsel Bir Yolculuğa Başladı
Sergilenecek 150 resim arasında en başarılı bulunan 30 öğrenci, Baksı Müzesi’nde sanat ve tasarım atölyelerinde eğitimlere katılıyor.
Proje sonunda tüm başarılı öğrencileri “Baksı Çocuk Sanat Atölyesi Başarı Sertifikası” ve çeşitli hediyeler bekliyor. Atölye çalışmalarını üstün başarılı ile tamamlayan 15 öğrenci ise Baksı Kültür Sanat Vakfı tarafından 1 yıllık eğitim bursu ile ödüllendirilecek.
Baksı Müzesi sanat atölyelerinde eğitime katılan öğrenciler deneyimlerini şu sözlerle anlatıyor:
“Daha önce böyle bir ortamda hiç çalışma yapmamıştım. Projede resmim seçildiği için çok mutluyum. Resimlerin yanı sıra keyifli ve renkli bez bebekler tasarlıyorum. Eskiye yönelik bir çalışma olsun istedim. Proje çok güzel ama daha güzel olan Baksı Müzesi. İlk kez geldim ve her şeyi ile çok güzel bir mekân. Bu imkânı yakaladığım için çok mutluyum.” (Süeda Gürbüz)
“Daha önce atölyede hiç çalışmamıştım. Benim için bir ilk oldu. Başarılı olmak için çok çalışacağım.” (Ahmet Koçyiğit)
“Seçilmem diye düşünüyordum. İlk 30 kişi arasına girmeye hak kazandım. 1 hafta boyunca atölyede çalışmalar yapacağız. Burada öğretmenlerimizden çok şeyler öğreniyoruz ve bizimle özel ilgileniyorlar. Başarılı olacağımı düşünüyorum.” (Yasime Gülru Çarpadan)
“Şu andan eskizler çıkarıyoruz ama şölen gününe çok özel bir çalışma ile katılacağım. Bu imkânı yakaladığım için kendimi çok şanslı hissediyorum. Başarılı olmak için tüm becerimizi ortaya koymaya çalışacağız.” (Özge İli)
Hüsamettin Koçan: “Şenlik aracılığıyla birçok gizli yeteneğe ulaşıyoruz.”
Şenlik aracılığıyla güzel sanatlar alanında yetenekli çocukları keşfetmeyi hedeflediklerini belirten Baksı Kültür ve Sanat Vakfı Kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan; proje ile ilgili şunları söyledi:
“Zanaatkarlık kavramı, tarihten bugüne, bu coğrafyada var olan bir olgudur. Bu becerinin, kültür mirası olarak gelecek nesillere aktarılması şart.
Bu nedenle çocuklarımıza, zanaata, sanata ve tabii ki yöresel değerlerimize, başta kendimizin sahip çıktığını göstererek onlara aktarmalıyız. Vakfımızın ve Müzemizin kuruluş amacı da budur. Ayrıca kültür mirasımızı yalnızca gelecek nesle aktarılması yeterli bir çaba değildir. O mirası özümsemeli ve üzerine yeni değerler eklemeliyiz.
Bu noktada 7’den 70’e herkese düşen bir görev mevcut. Bayburt Öğrenci Sanat Şenliği’mizin çıkış noktası da budur. Bir çocuğun hayal gücü, yetenek ile buluşursa küçümsenemez bir değere ulaşır. Bunun bilincindeyiz.
Ancak bunun açığa çıkabilmesi için de gerekli imkanı çocuklarımıza sunmalı ve onları doğru bir şekilde yönlendirmeliyiz. Bu şenlik ile birçok gizli yeteneği bulduğumuza inanıyorum. Bu da bizim için en büyük ilk adım oldu.”
Şenlik ve “Herfene” Bir Arada
Bayburt 1. Öğrenci Sanat Şenliği’nin final günü olan 8 Haziran 2013 Cumartesi günü, Baksı Müzesi’nde ayrıca herfene (piknik) düzenlenecek.
Atölye çalışmalarının sergilenmesi ile başlayacak olan şenlik; çocuk oyunlarına, folklöre, müziğe, tiyatroya, hediyeli kete dağıtımına, uçurtma yarışmalarına ve daha bir çok sürprize sahne olacak. Şenlik; gökyüzüne bırakılacak dilek fenerlerinin ardından ise sona erecek.
PROGRAM:
Yer: Baksı Müzesi / Bayraktar Köyü Mevkii
Tarih: 08 Haziran 2013 / Cumartesi
Saat: 11.00
– Sergi Gezisi
– Açılış Konuşmaları
– Sertifika Töreni
– Hediyeli Kete Dağıtımı
– Tiyatro Gösterisi
– Yumurta Dağıtımı ve Yumurta Tokuşturma Yarışı
– Uçurtma Yarışı
– Çocuk Oyunları
– Folklor ve Müzik
– Dilek Fenerlerine Gökyüzüne Bırakılması ve Kapanış