Sıcak havaların artmasıyla vücudun sıvı ihtiyacını karşılayamaması, erken doğuma neden olabiliyor. Medical Park Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Suat Süphan, su kaybından kaynaklı erken doğum yaşamamak için günde en az 2-3 litre su tüketilmesi gerektiğini söylüyor.
Hamilelerin yaz aylarında sıvı tüketimini artırması, bol suda yıkanmış meyve ve sebzeleri tüketmesi ve böcek ısırıklarına karşı dikkatli olmaları gerektiği uyarısında bulunan Suat Süphan, sıvı tüketiminin yetersiz olması durumunda, bebeğin suyunun azalabileceğini ve bu durumun gelişme geriliğine yol açabileceğini söyledi.
Az Su İçmek İdrar Yolu Enfeksiyonuna Yol Açabiliyor
Yaz döneminde yeterince su içilmemesi, idrar yolu enfeksiyonlarına da neden olabiliyor. Yetersiz sıvı tüketilmesi durumunda, hamile kadınlarda iş gücü kaybı ve idrar yaparken yanma hissi oluşabiliyor. Erken doğumu tetikleyen bu sorunla karşılaşmamak için yaz aylarında sıvı tüketimini artırmak önem taşıyor.
Parazitler Hamileleri Tehdit Ediyor
Parazit enfeksiyonları da yaz aylarında sıklıkla görüldüğü gibi, böcek ısırmaları ani reaksiyonlara neden olabiliyor. Kene, pire gibi canlılar, parazit enfeksiyonlar oluşturduğu gibi, böcek ısırması gibi durumlar karşısında, geciktirmeden doktora başvurmak gerekiyor.
Besin Zehirlenmelerine Karşı Dikkatli Olunmalı
İyi yıkanmayan meyve ve sebzeler, hamilelerde besin zehirlenmelerine yol açabiliyor. Yaz aylarında uzun süre dışarıda bekleyen gıdalar, toksinlerin oluşmasına yol açtığı gibi, bağırsak ve bakteri enfeksiyonlarına da neden olabiliyor. Erken doğum ve bebekte gelişme geriliğine neden olabilen bu durumdan korunmak için meyve ve sebzelerin iyi yıkanması önem taşıyor.
Açık Renkli Kıyafetler Tercih Edilmeli
Hamilelerin yaz döneminde açık renkli, pamuklu ve dar olmayan kıyafetler giymesi önem taşıyor. Uzun süre güneşin altında kalınması ya da 11.00 ile 16.00 saatleri arasında denizde uzun süre durulması hamilelerin sağlığını tehdit edebiliyor. Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için etkisi yüksek olan güneş kremlerinin kullanılması da önem taşıyor.
Seyahate Çıkmadan Önce Doktora Danışın
Gebelik döneminde, anne ya da bebek sağlığını tehdit edebilecek durumlara karşı, seyahatlerde bazı engellemeler gerekli olabilir. Genel olarak kara yolları seyahati gebelerin sağlığı açısından tehdit oluşturmadığı gibi, hamileliğin son dönemlerinde uçak yolculuğuna izin verilmemektedir. Buna karşın, gebelerin seyahate çıkmadan önce, doktordan izin alması ve bir sorun olup olmadığına dair test yaptırması önemlidir. Doktora danışmadan seyahate çıkmak sağlık açısından olumsuz etkiler yaratabilir.
Sıvı Tüketimini Artırın
Hamilelerin sıvı kaybının önlenmesi için açık renkli kıyafetler giymesi, güneşin dik geldiği saatlerde dışarı çıkmaması, güneş kremi kullanması ve geniş yelpazeye sahip şapkalar takması son derece önem taşıyor. Toz ve polen alerjisi olan hamilelerin maske kullanması gerektiği gibi, klimaya direkt olarak maruz kalmamak da büyük önem taşıyor.
Yaz aylarında sorunsuz bir gebelik geçirmek ve erken doğum riski ya da bebekte gelişim sorunları gibi problemlerle karşılaşmamak için hamilelerin sıvı tüketimine dikkat etmesi ve yaz boyunca kendilerini koruma altında tutması büyük önem taşıyor.