CiciPedia

Yıldız Nasıl Oluşur?

Yıldız nasıl oluşur? Yıldız kayması nasıl olur? Yıldızlar neden parlaktır? Yıldızlar neden gökyüzünden düşmez? İşte yıldızlar hakkında bilgi.

Yıldızlar kendi ürettikleri enerjiyle parlayan ve bu nedenle yüksek sıcaklık ve basınçta kaldığı için kütle çekim etkisi ile düşmeden gökyüzünde kalabilen gökcisimleridir.

Yıldız Nasıl Oluşur?

Yıldız nedir?

Yıldız nasıl oluşur sorusunu cevaplamadan önce yıldızların hikayesini bir yıldızdan dinleyelim mi?

Biz Yıldızlar uzaydaki “bulutsu” ismi verilen gaz ve toz yığınlarının bir araya gelip sıkışmalarıyla meydana geliriz. Bizler çevremize ısı, ışık ve enerji veririz. Bazılarımız küçük bazılarımız ise çok büyük dev gibidir. Örneğin sizin çok büyük olduğunu düşündüğünüz Güneş orta büyüklükte bir yıldızdır ve Güneş’ten çok daha büyük yıldızlar vardır.

Şimdi size bizim de sizin gibi yaşadığımızı söylesem ne dersiniz? Evet, çocuklar biz yıldızlar canlı değiliz ama tıpkı canlılar gibi doğar, yaşar ve ölürüz.

Bizler bulutsularda oluşur ve yaşamaya başlarız. Yaşlanınca da şiddetli bir patlama ile uzay boşluğuna dağılırız. Ama bu dağılan yıldızın parçalarından daha küçük yıldızlar ve gezegenler oluşur. Güneş, Güneş Sistemi içindeki gezegenler ve tabi ki üzerinde yaşadığınız Dünya da, çok eskiden dev bir yıldızın patlaması sonucunda ortaya çıkmıştır.

Yıldız nasıl oluşur?

Gelelim yıldız nasıl oluşur sorusunun cevabına. Uzayda, çok büyük toz ve gaz bulutu vardır. Çok büyüyen bulut, daha sonra sönmeye başlar. Daha sonra, kendi üzerine yığılır ve içi kalınlaşarak galeta şeklini almaya başlar. Bu galeta, yavaşça yassılaşır. Gaz ve tozlar, galetanın ortasında bir toprak meydana getirmek için bir araya gelir. Bu toprak büyüyünce, merkezi çok ısınır ve parıldamaya başlar. Yani yeni bir yıldız oluşmuş olur.

Yıldızlar ne kadar yaşar?

Yıldızların oluşumu oldukça fazla zaman alır. Uzun bir süre içerisinde oluşan yıldızlar, milyonlarca, hatta milyarlarca yıl yaşarlar.

Yıldız kayması nasıl olur?

Yaz akşamlarında çoğu zaman gökyüzüne bakıp kayan yıldızları izleriz. Çoğumuz hemen dilek tutarız. Bazılarımız yıldızların nasıl kaydığını düşünürüz o anlarda.

Yıldız kaymasının, meteor yanması olduğunu biliyor muydunuz? Aslında izlediğimiz kayan bir yıldız değil, yanarak yok olan meteor  taşlarıdır.

Dünyamıza gün içerisinde defalarca meteor taşları düşüyor. Meteor taşları, hızla dünyamıza doğru ilerlerken atmosfere giriyor. Bu sırada bir yanma meydana geliyor. Meteor, yanarken hızla ilerliyor, bu sırada bizim yıldız kayması sandığımız görüntü oluşuyor. Meteorlar, yanarak yok oluyor. Dünyamızı koruyan atmosfer tabakası olmasaydı meteorlar yeryüzüne düşerdi. Ay’ın yüzeyinde oluşan çukur tabakalar, dünyamızda da olurdu.

Ağustos ayında neden çok fazla yıldız kayması olur?

Dünya, her yıl Ağustos ayında uzayda asteroidlerin (göktaşı) bölgesi olan bir alandan geçer. Bu yüzden, Dünya’yı göktaşlarının çarpmasını engelleyen atmosfer sayesinde, gökyüzüne bakıldığında binlerce yıldız kayması görülür.

Yıldızlar neden beş köşeli çizilir?

Yıldızın beş köşeli olarak çizilmesinin nedeni, çocuklar tarafından kalem hiç kaldırılmadan, başlanılan noktaya gelecek şekilde kolayca çizilebilmesidir.

Yıldızların isimleri var mıdır?

Yıldızlar içerisinden, takımyıldızların farklı isimleri bulunmaktadır. Hatta birçok takımyıldızının adı, hayvan isimlerinden oluşur; Kuğu, Yunus, Zürafa gibi. Bazı takımyıldızlarına ise alet isimleri verilmiştir: Mikroskop, Cetvel gibi.

Kuyruklu yıldızların kuyrukları nasıl oluşur?

Güneş yüzeyinde devamlı patlamalar olur ve uzaya büyük hızlarla gaz bulutları fırlar. Cisim yani yıldız, Güneş’e iyice yaklaştığında bunların etki alanına girer. Bu durumda da, etrafındaki gaz bulutu Güneş’in tersi yöne doğru savrularak bir kuyruk görünümünü oluşturuyor. Kuyruklu yıldızın kuyruğunun parlaklığına,  Güneş ışınlarının, gaz bulutu ve parçacıklardan yansımaları neden olur.  

Açık bir gecede, çıplak gözle iki bin ayrı yıldızı görmek mümkün mü?

Açık bir gecede, çıplak gözle iki bin ayrı yıldızı görmek mümkündür.

Yıldız ve gezegenler nasıl anlaşılır?

Geceleri gökyüzüne bakıldığında, yıldız ile gezegen arasındaki farkı anlamak mümkün olabilir. Yıldızlar, ışık yaydıklarından dolayı parlar. Gezegenler ise, ışık yayamadıkları için parlamazlar. Bu sayede yıldız ile gezegeni ayırt etmek mümkün olabilir.

Yıldızlar neden parlaktır?

Yıldızlar, çok büyük gök cisimleridir. Dünya’dan oldukça büyüktürler. Yıldızların çoğu, Dünya’dan oldukça uzaktadır. Bu sebeple, bu gök cisimleri küçük ışık olarak görülür. Dünya’ya en yakın yıldız, Güneş’tir. Güneş olduğunda, diğer yıldızlar görülmez. Yıldızlar, gazdan meydana gelmiştir. Güneş gibi bir yıldızın merkezinde sıcaklık yaklaşık 15 milyon derecedir. Yıldızlar bu sıcaklıkta, ışık ve ısı yayarak yanar.

Bazı yıldızlar neden daha parlaktır?

Güneş’ten 10.000 kat parlak yıldızlar vardır, fakat çok uzaktadırlar. Bu yüzden çok küçük görünürler ve her zaman aynı parlaklıkta değildirler.

En parlak yıldız hangisidir?

Kutup Yıldızı dünyanın ekseni ile hemen hemen aynı doğrultuda yer alır. Kutup Yıldızı tarih boyunca yön bulmak için kullanılmıştır. Bunun nedeni, kutup yıldızının yerinde sabit durmasıdır. Kutup yıldızı yer değiştirmez ve hep kuzeyi göstermesidir.  Kutup yıldızını görmek istediğiniz de pusulanın kuzey yönüne bakmanız yeterli olacaktır. Dünyanın ekseni ile farklı doğrultulara sahiptir. Aralarında 44 dakika zaman farkı vardır.

Bulunduğu bölge büyük yıldız takımının en parlak yıldızıdır. Bu nedenle başka bir yıldızla karıştırılma ihtimali oldukça düşüktür. Ayrıca, yalnızca kuzey kutbundan bakıldığında görülür. Güneyi gösteren, güney kutup yıldızı olmamaktadır. Fakat güney yarım kürede yaşayanların görebildiği “Güneyhaçı” adında, kabaca güneyi gösteren bir yıldız vardır.

Kuyruklu yıldız nedir?

Bir çekirdek, onu çevreleyen saç kısmı ve bir kuyruktan oluşur. Belirli zamanlarda, güneş civarında geçen ve bu arada dünyadan da görülen küçük gök cisimleridir.

Küçük parçacıklar genellikle buzlu ve hafif bir gazdan meydana gelirler. Güneşten uzak olduklarında, bulanık kenar çizgileri olan, görülebilir bir kuyruğu bulunmayan parlak diskler şeklindedirler. Bilinen kuyruklu yıldızların en ünlü olanı, Halley Kuyruklu Yıldızı’dır.

Kutup yıldızı hep aynı yerde midir?

Kutup Yıldızı’nın yeri hiçbir zaman değişmez, hep aynı yerdedir. Bu nedenle Kutup Yıldızı’nın yerini bulmak oldukça kolaydır. Kutup Yıldızı insanlara Kuzey’i gösterir.

Dünyaya güneşten sonra en yakın yıldız hangisidir?

Proksima Sentori’dir. Bu yıldız, Dünya’ya 4 ışık yılı uzaklıktadır.

Birbirine uzak yıldızlar, aynı takım yıldızının parçası olabilir mi?

Takımyıldızlara, Dünya’dan bakıldığında birbirine yakın görünmeleri sebebiyle bu ad verilmez. Birbirlerinden çok uzak yıldızlar da, aynı takım takımyıldızının parçası olabilir.

Gezegenler ve yıldızlar gökyüzünden nasıl düşmez?

Gezegenler hem kendi eksenleri etrafında döner, hem de yıldızların etrafında döner. Yıldızlar da gezegenler gibi birbirlerini çeker, daha büyük galaksilerin ve kendi galaksilerinin etrafında döner. Bu sayede gökyüzünden düşmezler.

Bütün yıldızlar aynı renkte midir?

Bütün yıldızlar aynı renkte değildir. Yıldızlar, sarı, mavi, kızıl renklerinde olabilirler. Yıldızların renklerinin oluşması, sıcaklıklarıyla ilişkilidir. Soğuk olan yıldızlar kızıl renkli iken, sıcak olan yıldızlar ise sarı renklidir.

Gökyüzünde hep aynı yıldızları mı görürüz?

Gökyüzünde hep aynı yıldızları görmeyiz. Bu, bulunduğumuz yere, hangi mevsimde ve hatta hangi saatte olduğumuza göre değişiklik gösterir.

Yıldızlar gece mi meydana çıkarlar?

Yıldızlar hem gece, hem gündüz gökyüzündedir. Ancak gündüzleri, güneş ışığı yıldızları görmemizi engeller. Bu nedenle yıldızlar sadece geceleri meydana çıkıyormuş gibi bir algı oluşur.

Yıldızların hepsi aynı boyda mıdır?

Yıldızların hepsi aynı boyda değildir ve her boyda yıldız bulunmaktadır. Örneğin, yıldızların en küçüğü, Dünya gezegeninden yaklaşık 100 kat daha büyüktür. En büyük yıldız ise, Güneş’ten 1000 kat daha büyük olarak bilinmektedir.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir