Kültür Sanat

Yosi Kohen Kutucu Röportajı

First Step to Nobel Prize in Physics (Nobel Fizik Ödülü’ne İlk Adım) adlı proje yarışmasında Honourable Mention Ödülü’nün sahibi olan lise öğrencisi 17 yaşındaki Yosi Kohen Kutucu, Elektronik Radyasyon Avcısı adını taşıyan projesi ile “şarj etme sorunu”na alternatif bir çözüm tasarladı.

Dünyanın en önemli bilim kuruluşları arasında yer alan Polonya – Varşova Bilimler Akademisi tarafından bu yıl 23.sü düzenlenen Nobel Fizik Ödülüne İlk Adım proje yarışmasında ödül kazanan Yosi Kohen Kutucu, Ulus Özel Musevi Lisesi’nde eğitim görüyor. Daha önce de farklı bilim projelerine katılan Yosi, fizik ve bilgisayar teknolojileri ile yakından ilgileniyor.

Yosi ile projeleri, bilimle ilgilenen gençlere önerileri ve gelecek planları hakkında konuştuk.Yosi Kohen Kutucu

First Step to Nobel Prize in Physics’e katılmaya nasıl karar verdin? Yarışmadan nasıl haberin oldu? Projeni hazırlama ve yarışmaya katılma sürecinde neler yaşadın?

Bu yarışmaya daha önceden katılanları görmüştüm. Ben de internetten araştırarak bu yarışmaya katıldım. Projeyi hazırlamak çok zordu. Çünkü çok fazla deney yaptım ve sonuca ulaşana kadar çok parça yaktım.

Elektronik Radyasyon Avcısı projen ile İlk Adım Ödülü’nü kazandın. Projenin detaylarını anlatır mısın?

Şu anda proje ile ilgili çok fazla firma ile görüşüyoruz. Bu sebepten, çok detay veremem ama genel olarak bahsetmek gerekirse, radyasyon enerjisini kullanarak, hiçbir girdi olmadan kendi kendini şarj edebilen bir cihaz. Ayrıca kendindeki enerjiyi yükselterek telefonları şarj ediyor. Kısaca çevredeki elektromanyetik dalgaları kullanarak kendini şarj eden bir powerbank.

Proje fikri nasıl ortaya çıktı? Proje üzerindeki çalışma sürecin hakkında bilgi verir misin?

Proje tamamen boş zamanlarımda bir şeyler yaparken ortaya çıktı. Daha sonra bu fikri profesyonelce tasarlayarak bir ürüne dönüştürdüm.

Daha önce bilimle ilgili benzer yarışmalara katılmış mıydın? (Katıldıysan, bu yarışmalar hakkında bilgi verir misin?)

Katılmıştım. İlkokulda çok fazla bilim şenliğine katılmıştım. Ancak hiçbiri profesyonel değildi.

Fizik alanında, lise düzeyindeki öğrencilere verilen en prestijli ödüllerden birini kazandın. Bu başarı, sana projelerin ve fizik alanındaki çalışmaların açısından neler hissettirdi?

Bu ödül sayesinde kendimi daha gururlu hissettim.  Bu başarı sayesinde çalışmalarımı daha da arttırdım ve kendime olan güvenim bir kademe daha arttı.

Üzerinde çalışacağın alanlara nasıl karar veriyorsun? Proje oluşturmadan önce, fikir bulma aşaması nasıl ilerliyor?

Tamamen günlük yaşamdaki problemlerden ortaya çıkıyor. Boş vakitlerimde ise kendi hobi odamda bu problemlerle ilgili proje yaparken ortaya çıkıyor.

Ürettiğin projeler, okuldaki başarını sence nasıl etkiliyor? Bu süreçte, öğretmenlerinle ya da derslerinle ilgili sorunlar yaşıyor musun?

Ürettiğim projeler okuldaki başarımı olumlu yönde etkiliyor. Çünkü bu proje yarışmaları çalışma azmimi de arttırıyor.

KAÇUV ile birlikte, kanserli çocuklar için arızalı bilgisayarları çalışır hale getirdiğini biliyoruz. Bu alandaki çalışmalarına devam ediyor musun? (Ediyorsan planların neler?)

Evet devam ediyorum. Amacım ise bu çalışmayı Türkiye’nin her tarafına her yönden yaymaktır.

İleriye dönük planlarından bahseder misin? Hangi bölümde okumayı istiyorsun? Projelerinle ilgili hayallerin neler?

İleride kişiye özel dizayn PC fabrikası açmayı düşünüyorum (custom pc). Üniversitede elektronik okumayı düşünüyorum. Tabii ki ileride bu projeleri de devam ettireceğim.

Bilimle ilgilenen çocuklara ve gençlere tavsiyelerin var mı? Bilimle ilgili bir proje oluşturmak isteyen birine neler önerirsin?

Çok çalışsınlar, çok dinlesinler çünkü her bir konuşma insana fikir verebilir. Hiçbir zaman pes etmesinler, başkalarının söylemlerine kulak asmasınlar. Bu arada,  bana verdiği tüm destekler için Talha Kılıç proje danışmanıma çok teşekkür ederim.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir