Yumurtalık kisti genellikle birçok kadında çeşitli sebeplere bağlı olarak oluşur ve vücuda ciddi zararlar vermez. Bununla birlikte bazı durumlarda hamilelik sürecinde de kist oluşabilir. Yumurtalık kistlerinin büyük kısmının içi su ile dolu olduğundan, kanserleşme riski azdır.
Yumurtalık kistlerinin sayısı ve büyüklüğü, hamilelik sürecinde bazı sorunlara yol açabilir. Bu nedenle hamileliğe hazırlık yaparken kistlerle ilgili tedavi görmek önemlidir. İyi huylu kistlerin çoğu hamileliğin ilerleyen aylarında kendiliğinden kaybolur. Ancak kistlerin hamilelik sırasında büyümeye devam etmesi durumunda tedavi gerekebilir.
Gebelikte Kist Belirtileri
Hamilelikte yumurta kistleri, bazı durumlarda hiç belirti vermez. Neredeyse tüm kadınlarda, belirli dönemlerde ortaya çıkan ve kendiliğinden kaybolan kistler vücuda doğrudan zarar vermez. Ancak kistler regl döneminin çok ağrılı geçmesi ya da aşırı kanama gibi sorunlara yol açabilir. Gebelik döneminde kistlerin yol açtığı sorunların başında da alt karın bölgesindeki ağrılar gelir. Kistler genellikle muayene sırasında fark edilir. Karın ağrısı, vajinal kanama gibi durumlarda da kistten şüphelenmek gerekir. Gebelikte sık görülen yumurtalık kisti belirtileri şöyledir:
- Karında şişlik oluşması,
- Sindirim sisteminde bozukluk yaşanması,
- Sık sık idrara çıkma isteği,
- Karın ve kasıklarda ağrı ve sancı oluşması,
Bu belirtiler, hamileliğin ilk haftalarında hormonal değişikliklere bağlı olarak da yaşanan sorunlardır. Dolayısıyla ağrı, şişkinlik ya da sık idrara gitme gibi şikayetler doğrudan kist belirtisi sayılamaz. Vücutta yumurtalık kisti olup olmadığının anlaşılabilmesi için jinekolojik muayene gerekir.
Hamilelikte Kist Kanama Yapar Mı?
Yumurtalık kistleri, genellikle regl dönemleri dışında kanamaya neden olmaz. Gebeliğin ilk haftalarında plasentadan salgılanan maddeler, yumurtalıklarda kist oluşmasına ya da kistlerin büyümesine neden olabilir. Kistlerin hızlı şekilde büyümesi ve bası oluşturması bebek için sorun oluşturmaz. Ancak kistlerin patlaması durumunda enfeksiyon ve kanama meydana gelebilir. Yumurtalık kistlerinin yırtılması durumunda, vajinal kanama görülebilir. Hamilelik döneminde kist patlaması korkulacak bir durum değildir. Zira gebelikte oluşan kistler, 14.haftadan itibaren vücuttan atılmaya başlar. Bu süreçte kistler kendiliğinden kaybolabileceği gibi, yırtılarak da ortadan kalkabilir.
Vajinal kanama hamilelikte büyük korku yaratabilir. Kist yırtılması sonrasında aşırı kanama oluşmaz. Kanama kahverengi lekelenme ya da regl kanı renginde olabilir. Vajinal kanama sonrasında zaman kaybetmeden doktora başvurmak, kistlerin kontrol altında alınması ve olası risklerin önlenmesi açısından önemlidir.
Kistler Bebeğe Zarar Verir Mi?
Gebelik öncesinde var olan ya da gebelikte ortaya çıkan yumurtalık kistleri, genellikle herhangi bir belirti vermez. Jinekolojik muayene sırasında fark edilen kistlerin, tedaviye ihtiyaç duyup duymadığı, kistlerin sayısına ve büyüklüğüne bağlı olarak belirlenir. Hamilelik döneminde yumurtalık kistlerinde kanserleşme olmadığı sürece bebeğin zarar görme ihtimali düşüktür. Bununla birlikte kistlerin çok büyük olmaması ve uterusa baskı yapmaması durumunda genellikle tedavi doğum sonrasına ertelenir.
Gebelikte Ortaya Çıkan Kistlerin Tedavisi
Kistler, hamilelik döneminde oluştuysa ve gebelik için tehlike arz ediyorsa cerrahi yöntemle tedavi yapılması gerekir. Muayene sırasında fark edilen ya da annenin şikayetleri sonrasında yapılan incelemelerle ortaya çıkan yumurtalık kistleri, 5 cm’den küçük olduğu sürece tedavi şart değildir. Ancak kistlerin kötü huylu olması, şiddetli ağrılara yol açması ya da hızlı şekilde büyümesi durumunda cerrahi tedavi gerekir.
Gebelikte yumurtalık kistlerinin cerrahi yöntemlerle tedavi edilmesi bazı komplikasyonlara neden olabilir. Cerrahi girişimler bebekte gelişme geriliği, düşük ya da erken doğum gibi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle yumurtalık kistinin tedavisi zorunlu olmadıkça doğum sonrasına ertelenir.