Hamilelik

Yumurtalık Yaşlanması Nedir?

Yumurtalık yaşlanması terimi ile anlatılmak istenilen, yumurta sayısının azalmasına bağlı olarak yumurtalıklardaki kalite düşüklüğünün başlamasıdır.

Kadınlarda genel olarak 35 yaşından sonra yumurta sayısı azalmaya başlar. 45 yaşına kadar devam eden bu süreç sonunda yumurta rezervi iyice azalır. Ancak bu sürecin gelişimi her zaman böyle olmayabilir. Kadınlar, genç yaşlarda da yumurtalıklarda yaşlanma sorunu ile karşı karşıya kalabilir. Bu problemi yaşayan ve anne olmak isteyen kadınların, vakit kaybetmeden doktora başvurması gerekir.

Yumurtalık Yaşlanması Neden Olur?

Yumurtalık yaşlanmasının nedeni çoğu kadında tam olarak tespit edilememiştir. Bununla birlikte, kronik hastalıklar, aşırı sigara tüketimi, batın ameliyatları yumurtalıklarda yaşlanmaya neden olur. Bazı genetik hastalıklar ve ailede erken menopoz faktörleri de yumurtalık sayısının azalmasına yol açan etkenlerdir.

Yumurtalık Yaşlanması Nasıl Anlaşılır?

Yumurtalıklarda yaşlanma, ne menopoz şikayetlerine ne de adet düzensizliğine yol açar. Bu nedenle, kadınların jinekolojik muayene ve hormon testleri olmaksızın yumurtalık yaşlanması sorununu anlaması mümkün değildir.

Yumurtalıkların ultrasondaki görünümleri, adet dönemindeyken yapılan FSH ve eströjen ölçümleri yumurtalık yaşlanması hakkında bilgi verir. Son zamanlarda AHM testi de bu sorunun tespitinde önemli bir kaynak haline gelmiştir.

Yumurta Yaşlanması Kimlerde Görülür?

Genel olarak 35 yaş itibariyle yumurtalık rezervlerinde azalma başlar. Bu yaştan önceki azalmalar ise, yüzde 10’luk bir seviyededir. Yani, her 10 kadından birinde 35 yaş öncesinde yumurtalık azalması durumu gözlenir.

Yaşlanması sorununa uygulanan tedavi ile yumurtalıkların yeniden gençleşmesi mümkün değildir. Ancak anne olmak isteyen ve bu sorun ile karşı karşıya kalan kadınlar, hamile kalma sürecini kesinlikle ertelememelidir. “Bu sorun var ise, hamile kalmak mümkün değildir” gibi bir durum, söz konusu değildir. Önemli olan tedavi sürecinin büyük bir önem ve dikkat ile izlenmesidir.

Paylaş

Son Yazılar

Çocuk Dostu Şehir Nasıl Olmalı?

Çocuk dostu şehir nedir? Çocuk dostu bir şehir nasıl olmalı? Çocuk dosu şehirler için çocukların…

20 Şubat 2023

Çocukların Sağlıklı Beslenmesi için Neler Yapılmalı?

Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak; obezite riskini azaltıyor, çocuğun daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlıyor…

17 Şubat 2023

Bebekler Ne Zaman Balık Yiyebilir?

Ek besinlere geçen bebeklere haftada bir defa balık verilebileceği gibi, bebeğin fizyolojik durumu ve alerjisi…

14 Şubat 2023

Çocuklarda Stresi Azaltan Egzersizler

Çocuklarda stresi azaltan egzersizler neledir? Çocuklar hangi sebeplerle stres yaşamaktadır? Stres nasıl önlenebilir? Her Altı…

24 Ocak 2023

Okul Çocukları için Beslenme Önerileri

Okul çağındaki çocukların beslenme düzenleri çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.

11 Ocak 2023

Çocuklar için Yılbaşı Partisi Hazırlama

Çocukların yeni yıla daha mutlu girmesini sağlayabilmek için, arkadaşlarıyla birlikte eğlenebileceği bir parti hazırlayabilirsiniz.

2 Aralık 2022