Çocuğunuzun başarısızlık mazereti, yaşadığı görme bozukluğu olabilir. Erken teşhis edilmezse göz tembelliğine kadar gidebilecek görme bozukluğun tanı ve tedavisi son derece basit. Sizler için kaleme aldığımız bu yazıda, görme bozukluğunun neden olabileceği olumsuzluklara ve çocuğunuzdaki görme bozukluğunu teşhis edebileceğiniz yöntemlere dair bilgiler bulabilirsiniz.
Son yıllarda gelişen teknolojiyle birlikte çocukların vazgeçilmezi olan geleneksel oyuncaklar yerlerini bilgisayarlarlara, televizyonlara, tabletlere ve oyun konsollarına bıraktı. Günün büyük bir bölümünde gözlerini dinlendirme gereksinimini fark edemeyen çocuklar bilinçsiz bir şekilde parlak ekranların esiri olmuş durumda. Tabletlerin eğitim hayatına da girmesiyle bu durum önlenemez bir alışkanlık haline geldi. Hal böyle olunca, çocuklarda görme bozukluğu sıklıkla rastlanan bir rahatsızlık halini aldı. Uzmanlar, okul dönemindeki çocukların başarısızlık nedeninin öğrenme güçlüğünden ziyade görme bozukluğu olabileceğine dikkat çekiyor. Çünkü görme bozukluğu dikkat dağınıklığı, odaklanma sorunu, sakarlık, aşırı agresiflik gibi olumsuzluklara sebep olabiliyor.
Tahtayı iyi görememe, gözlerde sulanma, baş ağrısı, okurken satır atlama ya da elle okuduğunu takip etme ihtiyacı, ödevlerini yaparken zorlanma gibi nedenlerle derslere karşı ilgisizleşen çocuk için başarısızlık pek de tesadüf olmayacaktır. Eğitim hayatının yanı sıra sosyal ve zihinsel gelişimlerini de olumsuz yönde etkileyen görme bozukluğunun tanısında ailelerin dikkat edebileceği belli başlı belirtiler şunlardır;
- Eğer çocuk gözlerini kısarak bakıyorsa,
- Baş ve boynunu bir yöne doğru eğerek duruyorsa,
- Baş ve göz ağrısından şikayet ediyorsa,
- Okuma esnasında yoruluyor ya da uykusu geliyorsa,
- Gözlerinde kayma problemi varsa,
- Tahtayı okuyamadığı yönünde şikayetleri bulunuyorsa,
- Gözlerinde kızarıklık, yanma, batma ve çapaklanma varsa çocuğunuzu mutlaka bir göz doktoruna götürmelisiniz.
Uzamanlar, doğumdan hemen sonra, okul dönemi öncesinde ve eğitim süresi boyunca çocuğunuzun göz muayenesini düzenli olarak yaptırmanızı öneriyor.