Çocuk Yarışmaları

Zeynep Cemali Öykü Yarışması “Arkadaşlık” Öykülerini Bekliyor

İlkgençliğe adım atan çocukların, kendilerini yazarak ifade etmelerini ve edebiyatla yakınlaşmalarını hedefleyen, Türkiye genelinde 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin katılabildiği Zeynep Cemali Öykü Yarışması 2013 yılı için başvurular başladı.

Günışığı Kitaplığı tarafından, usta öykücü Zeynep Cemali’nin anısına düzenlenen yarışmanın teması, her yıl yazarın sevilen bir kitabından seçiliyor. Bu yıl tema, Cemali’nin Gül Sokağı’nın Dikenleri adlı öykü kitabındaki “Onların arasında olmak için neler vermezdi,” cümlesinden yola çıkılarak “arkadaşlık” olarak belirlendi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın izniyle ülke genelinde duyurulan bu yılki yarışmanın son başvuru tarihi 15 Mayıs 2013 olarak belirlendi.

Bu yılki yarışmada öyküleri değerlendirecek Seçici Kurulu Necati Güngör, Gülsüm Cengiz, Aslı Tohumcu, Prof. Dr. Selahattin Dilidüzgün ve Dr. Müren Beykan’dan oluşuyor.

Geleceğin yazar adaylarını müjdeleyen yarışmada dereceye giren öğrenciler ödüllerini, 28 Eylül’de Kadir Has Üniversitesi’nde düzenlenecek çocuk ve gençlik edebiyatı konferansı Zeynep Cemali Edebiyat Günü‘nün sonunda yapılacak törende, edebiyat ustalarının elinden alacaklar. Öyküleriyse, “Ödüllü Öyküler 2013” kitapçığında yayımlanacak.

Yarışmanın ilk iki yılını değerlendiren Günışığı Kitaplığı Yayın Yönetmeni Müren Beykan, yarışmaya katılan öğrencilerin yalnızca dörtte birinin erkek olmasına işaret ederek, kızların yazmaya daha hevesli olduğunu dile getiriyor:

“Öykülerde dikkatimizi çeken ‘dozu yüksek acılara düşme’ hali var. Ağırlıklı olarak ebeveyn ölümü, anne baba ayrılığı, trafik kazası, yetimhane, dayak, kavga ve savaş konuları işleniyor. Ayrıca, bunca öykü arasında çok az öyküde cep telefonu, bilgisayar ve sosyal ağlar geçiyor ki, akıllara şu soru geliyor: Acaba çocuklarımıza günümüz yazarlarını daha sık okutamıyor muyuz?”

Bazı öykülerin, adeta mottolarla ve çıkarılacak derslerle sonlandırıldığını ya da doğruluk, ahlakçılık adına, şematik kurgularla yazıldığını belirten Beykan, “Bazı öğretmenlerin çocukları fazlaca yönlendirdiğini düşünüyoruz; oysa edebiyatın ruhunda özgürlük vardır” diyor.

Yarışmaya başvuru bilgileri için tıklayın.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir