Zeynep Cemali Öykü Yarışması başlıyor

Ülkemizin bugün en çok okunan çocuk kitabı yazarları arasında yer alan, çocuk edebiyatımıza ustalara yakışan bir dil ve anlatım zenginliği katan Zeynep Cemali kaleme aldığı birbirinden güzel kitaplarıyla, binlerce çocuğa okumayı sevdirdi, onları edebiyata yakınlaştırdı.

Günışığı Kitaplığı, çocuk edebiyatımızda silinmez izler bırakan değerli yazar Zeynep Cemali’nin anısına, Türkiye genelinde tüm ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinin katılabileceği bir öykü yarışması düzenliyor.

Çocukları, kendilerini yazarak ifade etmeye özendirmeyi amaçlayan yarışmanın teması, her yıl yazarın kitaplarından seçilecek bir cümleyle belirlenecek. Yarışmanın 2011 için belirlenen “kardeşlik” temasına kaynaklık edecek cümle, Zeynep Cemali’nin son romanı Ankaralı’dan seçildi: “İki kardeş sımsıkı kucaklaştılar.”

Yarışma Konusu

Çocuk edebiyatımızın usta yazarı Zeynep Cemali’nin öykülerinde ve romanlarında sıklıkla işlediği “kardeşlik” 2011’in ana teması olarak belirlenmiştir. Öykülerin bu ana temada, Zeynep Cemali’nin Ankaralı romanının 194. sayfasında geçen şu cümleden esinlenerek kaleme alınması önerilmektedir: İki kardeş sımsıkı kucaklaştılar.

Amacı

Yarışma, ülkemizin bugün en çok okunan çocuk kitabı yazarları arasında yer alan ve çocuk edebiyatımıza ustalara yakışan bir dil ve anlatım zenginliği katan öykücü Zeynep Cemali’nin anısını yaşatarak, çocukları duygu, düşünce ve gözlemlerini yazarak ifade etmeye özendirmek; zengin ve doğru Türkçe kullanımının yerleşmesine katkı sağlamak; çocukların öğrenim yaşamını yaratıcı uygulamalarla zenginleştirmek ve geleceğin yazarlarının yetişmesine öncülük etmek amacıyla düzenlenmiştir.

Zamanı

Aşağıda belirtilen katılım koşullarına uygun olarak yapılacak başvurular 1 Nisan 2011 tarihine kadar kabul edilecek, ödül töreni 2011 yılı Kasım ayında yapılacaktır.

Katılım Koşulları

1. Yarışmaya ülke genelinde tüm ilköğretim kurumlarının ikinci kademe (2010?2011 öğretim yılında 6, 7 ve 8. sınıflarda okuyan) öğrencilerinin katılım hakkı vardır.

2. Bir öğrenci yalnızca 1 (bir) öyküyle yarışmaya katılabilir.

3. Metin, öykü türüne uygun olarak yazılmalıdır.

4. Öykü A4 boyutunda dosya kâğıdına, tercihen bilgisayarda 12 punto “Times New Roman” yazı karakteriyle ya da el yazısıyla yazılmalıdır.

5. Öykünün uzunluğu, iki (2) A4 sayfadan az, dört (4) A4 sayfadan fazla olmamalıdır.

6. Öykünün tek (1) kopya gönderilmesi yeterlidir.

7. Yarışmaya son başvuru tarihi 1 Nisan 2011’dir.

8. Gönderilecek öykünün en arka sayfasında, öğrencinin ve Türkçe öğretmeninin aşağıdaki bilgileri yer almalıdır:

 Öğrencinin:
      Adı ve soyadı
      Doğum tarihi
     Okulunun adı
     Sınıfı ve numarası
     Okul adresi ve telefon numarası
     Yatılı ise kaldığı yurdun adresi
     Yatılı ise kaldığı yurdun telefonu 
     Ev adresi
     Telefonu
     E?posta adresi (varsa)

Öğretmenin: 
        Adı Soyadı
        Cep telefonu
        Mail adresi

9. Katılım koşullarına uygun olarak ve zamanında teslim edilen tüm aday öyküler, seçici kurul tarafından
değerlendirilecek; birincilik, ikincilik ve üçüncülüğe değer görülen öğrencilere ve ilgili öğretmenine ödülleri
İstanbul’da düzenlenecek ödül töreninde verilecektir. İlk üç derecenin yanı sıra seçici kurul uygun gördüğü
öykülere özel ödüller verebilir.

10. Yarışmaya gönderilen öykülerin telif haklarının süresiz, bedelsiz ve koşulsuz olarak Günışığı Kitaplığı’na geçmiş olduğunu, yarışmaya katılanlar kabul ve beyan ederler. Dolayısıyla Günışığı Kitaplığı, yarışmaya katılan öyküler üzerinde süresiz tasarruf yetkisine sahiptir. Ayrıca yarışmaya katılan öykülerin muhafazası da süresiz ve koşulsuz olarak Günışığı Kitaplığı’na ait olup, yarışmaya katılanlar tarafından geri istenemeyecektir.

11. Yarışmaya katılan öykülerin daha önce düzenlenen benzer yarışmalarda dereceye girmemiş olması, başkası tarafından yazılmamış olması, kısmen ya da tamamen başka bir metinden kopya edilmemiş olması
gerekmektedir.

12. Yarışmaya katılan öyküler üzerinde seçici kurul tarafından gerek görüldüğü takdirde editörlük çalışması yapılabilir, fazla sayıda noktalama ve yazım hatası içeren öyküler değerlendirme dışı bırakılabilir.

13. Günışığı Kitaplığı’na son başvuru tarihinden sonra ulaşan öyküler değerlendirmeye alınmayacaktır.

Başvurunun Yapılacağı Yer 

Başvurular Günışığı Kitaplığı, Profilo Plaza, Cemal Sahir Sok. 26/28 B3 Mecidiyeköy 34387 İstanbul adresine kapalı zarf içinde posta/kargo yoluyla gönderilebileceği gibi; yarisma@gunisigikitapligi.com adresine e?posta ekinde de gönderilebilir. Günışığı Kitaplığı’na son başvuru tarihinden sonra ulaşan başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.

Posta/kargo ile yapılacak başvurular
Katılım koşullarının 8. maddesinde belirtilen tüm bilgilerin yer aldığı öykü metni konularak gönderilmelidir.

Değerlendirme Şekli ve Süreci

1. Başvuruların şartnameye uygunluğu Günışığı Kitaplığı tarafından denetlendikten sonra, şartnameye uygun her öyküden birer kopya okunmak ve değerlendirilmek üzere seçici kurul üyelerine ulaştırılacaktır.

2. Seçici kurul üyeleri başvuran öyküleri bireysel olarak okuyup değerlendirdikten sonra, 2011 yılının Eylül ayı içinde belirlenecek bir tarihte bir araya gelerek dereceye giren öyküleri (ve varsa özel ödüle değer bulunanları da) belirleyeceklerdir.

3. Ödül almaya hak kazanan öyküler Ekim ayı sonunda ilan edilecektir.

Ödül Türü ve Miktarı

Birincilik Ödülü: 1 adet dizüstü bilgisayar + Zeynep Cemali kitapları seti + Sertifika
İkincilik Ödülü: 1 adet cep telefonu + Zeynep Cemali kitapları seti + Sertifika
Üçüncülük Ödülü: 1 adet dijital kamera + Zeynep Cemali kitapları seti + Sertifika
Seçici Kurul Özel Ödülü: Zeynep Cemali kitapları seti + Sertifika